Nedjelja, 26. svibnja 2024.
Home aem NE PROPUSTITE Muzej odaje počast Ivanu Zvijercu najjačom izložbom u zadnjih 30 godina

NE PROPUSTITE Muzej odaje počast Ivanu Zvijercu najjačom izložbom u zadnjih 30 godina

0
NE PROPUSTITE Muzej odaje počast Ivanu Zvijercu najjačom izložbom u zadnjih 30 godina
Snimio Marko Posavec.
Izložba koja je prema riječima ravnatelja Roberta Čimina najjača koju je Muzej grada Koprivnice pripremio u posljednja tri desetljeća bit će otvorena u subotu, 21. svibnja, u 20 sati u Muzeju. Pod nazivom ‘Arheologija Torčeca’, obuhvatit će izbor predmeta iz arheološke zbirke Ivana Zvijerca, poznatog arheologa amatera iz tog malog podravskog sela, a za glazbeni program pobrinut će se Lidija Bajuk.

– Tko ga ne poznaje, upoznat će ga – počinje Robert Čimin priču o Ivanu Zvijercu. – On je osoba velikog srca koja rado prihvaća i sugestije i kritike i pohvale. Takva osoba se ne rađa često i mi zaista imamo privilegij da s njim radimo, surađujemo i živimo. Nadamo se da će to biti prepoznato i prilikom posjeta ovoj izložbi.

zvijerac_plakat-743x1024Muzej grada Koprivnice, nastavlja Čimin, u posljednjih je nekoliko godina zasluženo stekao status jedne od značajnijih muzejskih ustanova sjeverozapadne Hrvatske, a u nacionalnim se okvirima posebno istaknuo arheologijom i arheološkim istraživanjima. Prosječno, svake se godine ovdje “ruje” tri ili četiri puta, što je iznad prosjeka za ovo područje, posebno u kontekstu izostanka većih zaštitnih iskopavanja u Podravini. Premda nas veliki infrastrukturni projekti, mogli bismo reći, “uspješno” zaobilaze, Muzej ciljanim i promišljenim arheološkim istraživanjima marljivo popunjava arheološku sliku Podravine, usprkos ograničenim materijalnim sredstvima, opisuje Čimin arheološku situaciju u Podravini.

I nije tu samo naš Muzej. Tijekom posljednjih petnaestak godina podravskim je poljima oko Torčeca i Virja rovario i zagrebački Institut za arheologiju. Većina je tih rezultata u nekom obliku već znanstveno obrađena. Muzej i Institut sada su udružili snage pri organizaciji ove subotnje izložbe i predstavit će dio rezultata arheoloških iskopavanja u okolici Torčeca, ali i predstaviti jednu bogatu obiteljsku zbirku – zbirku obitelji Zvijerac.

Ni to nije bez povoda. Naime, Ivan Zvijerac osnivač je Društva za povjesnicu i starine Torčec koje upravo ove godine navršava velik jubilej – punih dvadeset godina djelovanja (1996. – 2016). To je Društvo pokrenulo torčansku arheologiju, a ne bi bilo pogrešno reći, napominje Čimin, i podravsku arheologiju općenito. Zasluge su to Ivana Zvijerca, čovjeka koji već desetljećima sustavno obilazi, kartira i arheološki determinira prostor koprivničke Podravine, kao rijetko koji arheolog.

Zvijerac je tako identificirao više stotina lokaliteta iz razdoblja pretpovijesti, antike i Srednjeg vijeka, a svoje je rezultate mnogo puta nesebično ustupao arheolozima. Svoja saznanja nikada nije, “na podravski način”, čuvao za sebe, kaže Čimin. – Onako kako ga ja karakteriziram, on po meni nije sakupljač ili amater već arheolog bez diplome. U nekim slučajevima, on ima veća znanja od nas arheologa, pogotovo od nas mlađih koji možemo upijati ta znanja i prenositi ih sljedećim generacijama. On svakako nije onaj koji “čuva” arheologiju za sebe već radi to iz nekakvog gušta, nekakvog izlaza iz svakodnevice, i ovom ćemo mu se izložbom odužiti za 40 godina neprekidnog rada – ističe Čimin, te dodaje: – Prvenstveno je velik čovjek, a potom arheolog bez diplome!

Ivan Zvijerac. Snimio Marko Posavec.
Ivan Zvijerac. Snimio Marko Posavec.

Pedagoško-edukativnim pristupom na izložbi će biti predstavljeni brojni pred­meti koje je Zvijerac priku­pio radeći na šljunčarama uz rijeku Dravu: Jegeniš kod Đelekovca, Šoderica (Keter) kod Botova i Pro­senice u Gabajevoj Gredi. Dio tih predmeta do sada je javnosti bio dostupan u malom izložbenom pro­storu u središtu mjesta, dok se znatno veći ču­vao u njegovoj obiteljskoj kući u Torčecu. Ve­lik dio Zbirke čine metalni primjerci oružja, oruđa, konjaničke opreme, ra­znog pribora i uporabnih predmeta, nakita itd. iz svih povijesnih razdoblja.

Početkom 2016. godine Arheološka zbirka obite­lji Zvijerac preventivno je zaštićena kao pokret­no kulturno dobro Repu­blike Hrvatske (P-5281) s 1359 izdvojenih predmeta. Tim činom Zvijerac se još jed­nom izdvojio u “šumi” dru­gih privatnih sakupljača, a sve u svrhu očuvanja cje­lovitosti Zbirke i još veće dostupnosti struci, za što Čimin kaže da je zapravo nemjerljiv doprinos.

Upravo su Zvijerčevim radom i zalaganjem potaknuti prvi znanstveni terenski pregledi u okolici Torčeca krajem 90-ih, a uskoro su uslijedila iskopavanja Tajane Sekelj Ivančan na lokalitetima Gradić, Cirkvišče i Ledine (2002.). Potom su sve do 2008. godine provođena sustavna istraživanja ne­kolicine srednjovjekovnih lokaliteta (Prečno pole, Ledine, Blaževo pole, Pod gucak, Rudičevo), što je dovršeno 2010. godine publiciranjem opsežne monografije “Podravina u ranom srednjem vije­ku” u nakladništvu Insti­tuta za arheologiju. Treba napomenuti kako je prvo izdanje monografije bilo tiskano u neprimjereno maloj nakladi, a isključivo Zvijerčevim zalaganjem ta je “podravska Biblija” do­živjela ponovno tiskanje i time postala dostupnija znanstvenoj zajednici, ističe Čimin. Hrvatsko arheološko društvo autorici je dodijelilo godišnju nagradu “Josip Brunšmid” za 2012. godinu.

http://drava-info.hr/2015/11/u-potrazi-za-skrivenim-blagom-iz-proslosti-podravine/

Zvije­rac je tijekom svih tih go­dina surađivao s brojnim arheolozima Instituta za arheologiju za što mu je 26. siječnja 2015. godine, u sklopu Dana Instituta za arheologiju, dodijeljeno posebno priznanje za du­gogodišnju suradnju, kao prvo takvo uručeno od te ustanove uopće! Njegov doprinos i vrijednost tada su i formalno prepoznati.

U međuvremenu, nastav­ljena su isko­pavanja srednjovjekov­nog groblja Cirkvišče od 2009. do 2015. godine (Si­niša Krznar), 2007. godine provedeno je i iskopava­nje na željeznodobnom lokalitetu Međuriče (Saša Kovačević), a u posljed­nje dvije godine na okol­nom prostoru utire se put novim oblicima terenskih pregleda i dokumentira­nja arheoloških lokaliteta putem prostorne distri­bucije površinskih nalaza (Andreja Kudelić), u čemu je Zvijerac i dalje nezao­bilazan djelić priče.

Izložba će biti otvorena u subotu, 21. svibnja, od 20 sati u Muzeju grada Koprivnice, u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja, a njeno će otvorenje uveličati i nastup Lidije Bajuk. Tko ne stigne tada, moći će ju razgledati tijekom čitava naredna četiri mjeseca, sve do 21. rujna.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori