Nedjelja, 5. svibnja 2024.
Home aem RAZGOVOR S POVODOM Koprivnički Nanodiy osvaja svijet

RAZGOVOR S POVODOM Koprivnički Nanodiy osvaja svijet

0
RAZGOVOR S POVODOM Koprivnički Nanodiy osvaja svijet
Saša i Zoran na Voogle konferenciji. Izvor: Koprivnički poduzetnik.
Gotovo pet godina upornog rada, pokušaja i pogrešaka urodilo je plodom. Saša Miklošić i Zoran Sušanj javnosti su predstavili svoj Nanodiy. Smisao ove tehnologije je da svi, i to bez nekog grafičkog predznanja te uz vrlo malo novca, mogu pokrenuti svoj vlastiti posao. Mjesto mu je u niši iznimno brzorastuće branše u svijetu – tekstilnoj, a riječ je o tisku na tekstil.

Naime, personalizirani otisak na tekstil vrlo je primamljiv u cijelome svijetu što je koprivničkom dvojcu pokazalo i zanimanje koje je njihova tehnologija izazvala na tržištu. I tako je tehnologija iz Dravske, iz koprivničkog Poduzetničkog inkubatora, preko sajmova u Beogradu i Düsseldorfu otišla u svijet. Pobijedila je i na nedavnoj Voogle konferenciji što je dvojici inovatora dovelo potencijalne investitore, dakle dalo im je prave pokazatelje uspjeha i smisla njihove ideje i rada. Na redu je doista kapitalizirati dosad učinjeno.

Hoće li to tako i biti?

– Nakon Voogleove konferencije javilo nam se pet konkretnih ponuda da svoje poslovanje i tu tehnologiju preselimo u neke druge zemlje i dalje razvijamo.

Jeste li skloni tome?

– Trenutno smo u fazi razmatranja. Cilj nam je ostati u Koprivnici i ovdje razvijati tu tehnologiju te doprinijeti gospodarskom rastu naše sredine. Ovo je ipak naš dom i zavičaj. No vidjet ćemo što će budućnost točno donijeti, osobito kad govorimo o uvjetima poslovanja u Hrvatskoj.

Je li Koprivnica prijateljska sredina za poduzetništvo, osobito za startupove?

– Naša su iskustva pozitivna. Zadnjih pet godina imamo podršku Inkubatora i Koprivničkog poduzetnika. Osim u prostoru, spremni su ponuditi i druge vrste konkretne pomoći. Primili su nas i u Gradskoj upravi što nije bio samo protokolarni pokazatelj poticanja našeg rada. Znamo da su nam vrata uvijek otvorena i da uvijek možemo računati na pomoć. Važna je i činjenica što se na Sveučilištu Sjever školuju kvalitetni kadrovi u našoj branši. No još uvijek nedostaje opća klima prihvaćanja poduzetništva kao načina života. Kod nas, kad se prvi puta spotakneš, budeš obilježen kao gubitnik s kojim je bolje ne imati posla. Vani smo primijetili da je situacija potpuno drugačija. Neuspjeh je samo stepenica iz koje učiš kako prevladati poteškoće i u sljedećem pokušaju uspiješ.

Ipak, što bi Grad Koprivnica, kao sredina u kojoj živite i radite, mogao još učini da se olakša poslovanje?

– Iskreno mislim da treba poticati institucije poput Inkubatora jer se upravo tu iznjedre nove ideje. Treba poticati poduzetnike koji se bave novim tehnologijama. A inkubator u Dravskoj pravi je primjer. Tu se vrte i poduzetnici i investitori i mentori. Može se puno naučiti jer se organizira puno edukacija i konferencija, mnogo je susreta pa tako i više šanse za posao i uspjeh. To su prava mjesta za mlade poduzetnike, ne samo mlade godinama već i mlade poduzetničkim stažem.

Saša i Zoran s Voogle nagradom. Izvor: Koprivnički poduzetnik.
Saša i Zoran s Voogle nagradom. Izvor: Koprivnički poduzetnik.

Da cijene vaš uspjeh pokazali su i na Zrinskom trgu. Gradski su čelnici predvođeni gradonačelnicom Vesnom Želježnjak organizirali prijem za vas. No, bi li Grad mogao još nešto učiniti za vas, osim što vam je, i vama sličnima, omogućio početak rada u Poduzetničkom inkubatoru?

– Ovo mi je sad teško pitanje. Nas je Grad podržavao sve ove godine. Nije nam potrebna podrška u smislu da nam treba veći prostor ili neki kredit. Što se toga tiče, sasvim dobro funkcioniramo. Jedino bi možda bilo dobro međusobno razmijeniti kontakte potencijalnih investitora. Grad nam je do sada osigurao sve što nam je trebalo. Dalje mi se čini da bismo, kako se nama otvaraju nove mogućnosti, možda mi više mogli pomoći gradu.

Ideje, dobra volja i vrijedan rad su jedno. No što je s kapitalom potrebnim za pokretanje poduzetničke ideje? Znamo da bez novca ipak ništa.

– Mi smo od Saše Cvetojevića kada je nedavno bio kod nas naučili da sama ideja bez realizacije ne vrijedi ništa. Naravno da za razvijanje svoje ideje, posla, poduzetništva treba novac. Za malo poduzetništvo ne treba puno novca. Mi smo krenuli s tek nekoliko tisuća kuna ušteđevine. A ako se posvetite poslu, svojoj ideji, novac će doći sam po sebi, pod uvjetom naravno da kreirate pravi proizvod.

Vaša vizija?

– Našim Nanodiyem tek smo zagrebli površinu. Potencijal je iznimno velik, što znači da imamo još mnogo posla na razvoju, istraživanju i usavršavanju tehnologije. No želja nam je dovesti u Koprivnicu nekoga od velikih investitora koji bi omogućili daljnji razvoj našim ostalim kolegama poduzetnicima. Samo ako nas je puno uspješnih, da ne kažem većina ili svi, cijela sredina može biti uspješna i sretna. Ovo nisu floskule. Koprivnica je prekrasan grad koji omogućava uvjete za kvalitetan život. No ne budu li građani imali posla, konkretnije ne budu li dobro radili i kvalitetno zarađivali, više će ih budućnost vidjeti u Irskoj nego ovdje. A to bi doista bila šteta. I za građane, i za grad.

Posjetio ih i skandinavski investitor

Nakon sudjelovanja na Voogle konferenciji u Varaždinu, Pål Rikter – trenutno direktor tvrtke Copenhagen Gate s bogatim iskustvom iz Airbusa, Sataira i Della – došao je u koprivnički Poduzetnički inkubator. Glavni razlog njegova posjeta bili su upravo Zoran Sušanj i Saša Miklošić koji su svojom Nanodiy tehnologijom na Voogleu osvojili titulu startupa godine.

– Iz iskustva mogu reći da nije važno je li kompanija velika ili je riječ o startupu, važno je jedino da tim koji ima ideju želi uspjeti. A Nanodiy tim želi uspjeti i imaju proizvod koji se na tržištu može dobro plasirati – kaže Pål koji je u Nanodiyu prepoznao velik potencijal. Sa Sašom i Zoranom razgovarao je i o suradnji na drugim projektima te im ponudio svoju pomoć u razvoju poslovanja. (inkubator.info)

Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori