Subota, 20. travnja 2024.

Ovakvu izložbu još nismo imali prilike vidjeti u Koprivnici

Prvi puta u Koprivnici će biti održana Nacionalna filatelistička izložba. U suradnji s Muzejom grada Koprivnice i Nacionalnim filatelističkim savezom organizira ju gradsko Filatelističko društvo.

Više o izložbi za Dravu info rekao je predsjednik Društva Ivan Skec:

– Riječ je o nacionalnoj izložbi koja je i natjecateljskog karaktera. Bit će izloženi filatelistički izlošci i filatelistička literatura. To je nešto specifično vezano uz poštu, Hrvatsku poštu i pošte drugih susjednih zemalja. Uz izlagače iz cijele Hrvatske na koprivničkoj će izložbi izlagati i filatelisti iz cijele Europske unije.

Za one koji manje znaju o filatelizmu, što se izlaže i čime se filatelisti natječu?

– Postoje izložbeni razredi, jednovitrinski izlošci, drvene vitrine sa staklom. Svaka vitrina može imati 12 do 16 listova formata A4 s jedne i druge strane. Izložbeni razredi mogu biti stvarno različiti: tradicionalna filatelija, poštanske povijesti, aero filatelija, astro filatelija, tematske filatelije, fiskalne filatelije u što spadaju novac i biljezi, literatura, razglednice… Natjecateljskih razreda ima jako puno.

Sve ćete to ocjenjivati na koprivničkoj izložbi?

– Jasno. Postoje ljudi koji se profesionalno bave suđenjem filatelističkih proizvoda. Pravila su jasno postavljena i u skladu su s nacionalnim, ali i međunarodnim pravilima izlaganja i ocjenjivanja. Filatelija je veliki hobi s jasno postavljenim pravilima.

Što ova izložba znači za Koprivnicu i koprivničke filateliste?

– Prema podacima kojima raspolaže Muzej grada Koprivnice, ovdašnje Filatelističko društvo datira iz tridesetih godina prošlog stoljeća. Društvo je u Uredu opće uprave registrirano 1974. godine. Riječ je o dugoj tradiciji. Danas nas u Koprivnici ima tridesetak filatelista. Obično je riječ o cijelim obiteljima. Ova je izložba prilika da se mi izlagači predstavimo javnosti, ali i cijeli naš grad i naša županija. Ovo je vrlo važan događaj za kulturu i povijest našeg kraja.

Osim dobre promocije i odaziva filatelista, očekujete li neke posebne izloške upravo na koprivničkoj izložbi?

– Prema prijavama, možemo očekivati izložbu bogatu i količinom i kvalitetom izložaka. Bit će tu raznih tema: od geodetskih instrumenata, prava djeteta, Vatikan, potom izabrani izlošci iz Slovenije, zatim Rolls Royce i Bentley, teme o zaštiti okoliša i Antarktici… Vjerujem da će biti iznimno zanimljivo i za mlade i za stariju populaciju. Ovo će biti posebna prilika za sve da vide nešto što u Koprivnici još nije bilo pokazano.

Poštanska markica Koprivnice. Izvor: posta.hr
Poštanska markica Koprivnice. Izvor: posta.hr

Možete li nam otkriti što najvrednije i najzanimljivije u svom vlasništu imaju koprivnički filatelisti?

– Imamo dopisnice i žigove koji datiraju s kraja XIX. stoljeća. Tu su i razglednice našeg Zrinskog trga te poštanski žigovi iz toga doba. To ima veliku vrijednost. Onda je Podravka imala prigodne žigove, a tu su i naše poštanske marke. Koprivnica ima svoju markicu, a svoje markice su imali i naši naivni umjetnici Ivan Generalić, Ivan Lacković Croata… to su sve marke koje su izdane u serijama. Mogu najaviti da će i Koprivnički Ivanec dobiti svoju poštansku marku zahvaljujući svom vezu. Pripreme su već uvelike odmakle, a u tome, moram s ponosom reći, svoju ulogu ima i Filatelističko društvo Koprivnica. Zahvaljujući poštanskim markama naša kulturna i povijesna baština se predstavlja u cijelom svijetu.

Možemo li govoriti o konkretnoj vrijednosti nekog od izloška? Koliko jedna markica može vrijediti na tržištu?

– Što su marke starije i što je bila manja serija njihova je vrijednost veća. Vrijednost eksponata varira od nekoliko kuna, nekoliko desetaka i stotina pa do čak nekoliko tisuća kuna. Vrijednost naravno određuje i dostupnost eksponata na tržištu.

* * *

Međunarodna-nacionalna filatelistička izložba CROATICA 2016 – “KoprivnicaFila 2016” bit će otvorena u četvrtak 14. travnja u Galeriji Koprivnica. Za razgledanje će biti dostupna do ponedjeljka, 18. travnja.

Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori