Petak, 26. travnja 2024.
Home Kulturoteka Izložba o životu Anne Frank dolazi u Srednju školu

Izložba o životu Anne Frank dolazi u Srednju školu

0
Izložba o životu Anne Frank dolazi u Srednju školu
Putujuća izložba pod nazivom “Anne Frank – povijest za sadašnjost” od idućeg tjedna bit će postavljena u Srednjoj školi Koprivnica.

Izložba na tridesetak panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njene obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu. Posjetitelje će kroz izloške voditi posebno obučeni učenici-volonteri. Izložba je obišla već četrdesetak zemalja, a bila je postavljena i u deset hrvatskih gradova. U Hrvatsku je dovedena u sklopu 750.000 kuna vrijednog projekta Povijest za svijest koji je financirala Europska unija. Izložba trenutno nastavlja putovati po Hrvatskoj uz pomoć lokalnih donacija koje je u slučaju Koprivnice osigurala Srednja škola Koprivnica, ujedno i domaćin izložbe.

Otvorenje izložbe održat će se u knjižnici Srednje škole Koprivnica u ponedjeljak, 18. siječnja, u podne. Moći će se besplatno razgledati do 27. siječnja.

Anne Frank, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječje žrtve Holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine potom s obitelji seli u Amsterdam, nakon što su u Njemačkoj na snagu stupili antisemitski zakoni. Početkom nacističke okupacije, Frankovi sele u tajno skrovište u kojemu Anne tijekom dvije godine piše dnevnik, sve do kolovoza 1944. godine kada je obiteljsko skrovište otkriveno. Petnaestogodišnja Anne umrla je u logoru, a od cijele obitelji preživio je samo njen otac, Otto Frank, koji je i objavio dnevnik svoje kćeri.

Izložba je ostvarena u sklopu projekta Povijest za svijest, a organizatori su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama.

zatvori