Petak, 26. travnja 2024.
Home Aktualno PROZOR U POVIJEST: Koprivnica nekada

PROZOR U POVIJEST: Koprivnica nekada

0
PROZOR U POVIJEST: Koprivnica nekada
Koprivnica - 1938. godina, Zrinski trg. Ustupio Zvonimir Laljek.
Koprivničanac Zvonimir Laljek, rodom iz Bjelovara stravstveni je sakupljač starih fotografija još starijeg nam grada Koprivnice, ali i šireg koprivničkog područja i regije.

Ljubav prema foto – kolekcionarstvu rodila se odmah nakon srednje škole kada je na poklon od prijatelja dobio svoj prvi Podravski zbornik:

Listajući i čitajući povijest naših krajeva pokrenulo je moju strast prema fotografijama. Ja sam tada uzeo novac, otišao u Muzej jer su se tada u Muzeju mogle kupiti knjige i kupio sam knjigu ”Građa za povijest Koprivnice” Leandera Brozovića, ujedno i osnivača našeg muzeja na koju sam neopisivo ponosan.

Zvonimir Laljek. Snimio Marko Posavec.
Zvonimir Laljek. Snimio Marko Posavec.

Zvonimir Laljek nam je otkrio iz kojeg su mu vremenskog razdoblja fotografije najdraže:

Početak 20. stoljeća kada je Koprivnica uz tadašnjeg gradonačelnika Josipa Vargovića doživjela procvat. Od 1900.-1910. godine je u Koprivnici izgrađena između ostaloga i tvornica Danica.

U svojoj kolekciji broji oko 1000 starih fotografija te oko 200-tinjak starih knjiga o Koprivnici i okolici. Najstarija fotografija u Laljekovoj zbirci datira iz 1882. godine, a na njoj je prikazan Zrinski trg. Uza strast prema foto – kolekcionarstvu Zvonimir Laljek gaji i strast prema glazbi te je jedan od najvećih sakupljača glazbe u državi.

Uz to kao glazbenik i kao stravstveni sakupljač glazbe sam i izvrstan poznavatelj glazbe, a za mene kažu da sam hodajuća enciklopedija. U svojoj glazbenoj zbirci imam preko 10 tisuća CD-ova te 3500 ploča, a najvrijednija među njima vrijedi 2000 eura.

Povodom Dana grada Koprivnice donosimo vam 38 starih fotografija Koprivnice. Pogledajte gdje su i kako živjeli naši stari.

zatvori