Ponedjeljak, 29. travnja 2024.
Home Aktualno Premijer Plenković u županiji: Ovoga puta smo izabrali Križevce, no to ne znači da manje volimo Koprivnicu

Premijer Plenković u županiji: Ovoga puta smo izabrali Križevce, no to ne znači da manje volimo Koprivnicu

0
Premijer Plenković u županiji: Ovoga puta smo izabrali Križevce, no to ne znači da manje volimo Koprivnicu
Foto: Marijan Kelemin / prigorski.hr
Foto: Marijan Kelemin / prigorski.hr
Foto: Marijan Kelemin / prigorski.hr
Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je službeno posjetio Koprivničko-križevačku županiju. Za posjet nije izabrao županijsko sjedište Koprivnicu već Križevce gdje je Caritasu uručio donaciju od 3,8 milijuna kuna. Uz to, razgovarao je i sa županom Darkom Korenom.

Nakon službenih razgovora, premijer Plenković je rekao o čemu je bilo riječi:

— Razmotrili smo pitanje rješavanja projekta gospodarenja otpadom Piškornica te daljnje unaprijeđenje prometne povezanosti cijele županije. Vidjeli smo vrlo pozitivne učinke ove brze ceste koja dolazi do Križevaca. Smatram da je to u razvojnom pogledu jedno od pitanja o kojima moramo voditi računa. Jednako kao i o daljnjem razvoju vodoopskrbnog sustava što je također važno. Govorili smo i o značaju Podravke kao jedne od važnijih prehrambenih kompanija u Hrvatskoj koja je bitna za cijeli gospodarski sustav.

— S križevačkim gradonačelnikom Brankom Hrgom razgovarali smo o tome kako pomoći infrastrukturu svih naselja oko Križevaca. Shvatili smo da postoji i pitanje izgradnje odgovarajuće sportske dvorane. Grad Križevci očito ima jako kvalitetan model glede prava građenja na bivšim vojnim objektima i mislim da su na taj način uspjeli dosta dobro i racionalno razviti razne gradske projekte. U svakom slučaju, ovaj ćemo dijalog nastaviti i ocjenjujem ga korisnim i partnerskim.

O čemu se konkretno razgovaralo kad je u pitanju Podravka, jedno je od novinarskih pitanja na koja je odgovorio premijer Plenković:

— Razmatramo ne samo Podravku već i brojne druge važne hrvatske tvrtke. U kontekstu i preuzimanja vlasti proteklih dana, dobili smo najavu i zamolbu aktualnog predsjednika Uprave koji će doći razgovarati s nama i predstaviti rezultate poslovanja u proteklom razdoblju. Vidjet ćemo i kakvi su planovi. Nakon toga ćemo donositi odgovarajuće odluke. Znate da je ove godine bilo puno razgovora. Podravka je bitna za hrvatsko gospodarstvo, za grad Koprivnicu i za cijeli sjeverozapad Hrvatske.

Na upit zašto je za prvi službeni posjet Koprivničko-križevačkoj županiji izabrao Križevce, a ne Koprivnicu, premijer Plenković je odgovorio:

— Ja sam u Koprivnici bio puno puta. Glavni razlog današnjeg posjeta je odluka Vlade da se križevačkoj eparhiji da ova važna potpora iz robnih zaliha. Činjenica je da je taj posjet koincidirao. Ovoga puta smo izabrali Križevce, no to ne znači da manje volimo Koprivnicu.

Premijerov domaćin, župan Darko Koren zadovoljan je današnjim posjetom jer se razgovaralo o najvažnijim infrastrukturnim i gospodarskim temama bitnima za ovaj prostor:

— Poseban smo naglasak stavili na prometnu problematiku. Naravno da je u fokusu nastavak gradnje brze ceste od Križevaca već prema predviđenim planovima. Premijer je izrazio svoje mišljenje da je ova povezanost grada Križevaca preduvjet gospodarskog razvoja i da će u budućnosti nastojati podržati nastavak tog projekta.

Župan je dobio i obećanje da će na sastanku na koji su idući tjedan u Vladu pozvani svi župani jedna od tema biti i gospodarenje otpadom, što bi trebalo ubrzati realizaciju Centra Priškornica.

A posjet premijera i potpredsjednice Vlade, ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić bio je prigoda i da se otvore razgovori o problemu izgradnje nove Obrtničke škole u Koprivnici, ali i o jednoj od u posljednje vrijeme najaktualnijih tema, pojasnio je župan Koren:

— Razgovarali smo i o Podravki kao prioritetnom gospodarskom pitanju uz koji je mnogo toga vezano u gradu Koprivnici i našoj županiji.

Podravsko-prigorski župan, inače Križevčanin Darko Koren izrazio je zadovoljstvo što je premijer za posjet županiji izabrao Križevce:

— Ja u tome ne vidim nikakav problem. Drago mi je da je došao u Križevce i da smo imali prilike porazgovarati o aktualnim temama. Jednako očekujem da kad premijer dođe u posjet gradu Koprivnici da budem i tamo pozvan, da sudjelujem u tim razgovorima. Posebno se veselim kad to bude u Đurđevcu da možemo s gradonačelnikom Željkom Lackovićem sjesti za isti stol.

Posjetom premijera i njegovih suradnika osobito je zadovoljan gradonačelnik Križevaca Branko Hrg koji je istakao da je premijer Hrvatske zadnji put posjetio Križevce još 1995. godine.

zatvori