Nedjelja, 28. travnja 2024.
Home Aktualno VIDEO Zašto se rampe ne spuštaju? Sindikat prometnika: To je sablažnjiva priča o sigurnosti

VIDEO Zašto se rampe ne spuštaju? Sindikat prometnika: To je sablažnjiva priča o sigurnosti

4
VIDEO Zašto se rampe ne spuštaju? Sindikat prometnika: To je sablažnjiva priča o sigurnosti
Sindikat prometnika vlakova Hrvatske jučer je na svojim internetskim stranicama objavio video prilog u kojem objašnjavaju što se u posljednje vrijeme događalo s branicima na željezničko-cestovnim prijelazima u Koprivnici.

Naime, kako smo već pisali, brojni su građani prijavili kako vlakovi prolaze, a branici su podignuti. Nakon toga, iz HŽ Infrastrukture rekli su nam kako su u tijeku “ispitivanja dijelova uređaja na nekoliko željezničko-cestovnih prijelaza na području Koprivnice”. Također, istaknuli su kako se promet odvija u skladu s važećim propisima te da sigurnost prometa nije ugrožena. To je konkretno značilo da vlakovi ispred prijelaza stanu, daju zvučni signal, i potom vrlo polako nastavljaju vožnju.

No, što se zapravo događa? Sindikat prometnika vlakova Hrvatske u videu, u kojemu govori njegov tajnik Anto Iličić, objašnjava kako je riječ o nekompatibilnim sustavima ugrađenima prilikom nedavne rekonstrukcije dionice željezničke pruge prema Mađarskoj, ali i da se iza svega krije mnogo veći sigurnosni problem.

“Zakon o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava incident definira kao svaki događaj koji je povezan s odvijanjem željezničkog prometa koji utječe na sigurnost željezničkog sustava, a koji nije nesreća ili ozbiljna nesreća.

U ovoj priči incident se dogodio 5. listopada 2016. oko 23:30. Vlak 69702 juri iz Botova prema Koprivnici. Strojovođa uočava da branici na ŽCP-u br. 28 – Danica nisu spušteni. Koči, no proveze se preko prijelaza s oko 40 km/h. Srećom, nije bilo vozila u cestovnom prometu, tako da se nije dogodila ni nesreća ni ozbiljna nesreća.

Ista priča ponavlja se i 6. listopada 2016. Vlak je 89885 incident se događa oko 15:30 sati, no na sreću ni ovom prilikom nije bilo cestovnih vozila”, opisuje tajnik Sindikata u video prilogu.

Kao razlog za ove kvarove, navodi se kako se vjerojatno radilo “o duljim vožnjama vlakova”. No, to je bio tek početak.

U oba slučaja, nadležni djelatnici nakon zaprimljenih obavijesti o prolasku vlakova preko neosiguranog ŽCP-a “nisu postupili sukladno odredbama Upute HŽI 432, odnosno Pravilnika HŽI 400”, tj. proglasili uređaje koji upravljaju signalizacijom na prijelazu neispravnima, tvrde iz Sindikata.

Tajnik Sindikata dalje navodi kako u odgovoru na upit “zašto po saznanju za neispravnost uređaja opasnu po sigurnost prometa isti nije isključen iz rada”, iz UŽIP-a (Upravljanja željezničkim infrastrukturnim podsustavima, op.a.) tvrde: “ako bi se strogo držali pravilnika, onda bi mnoge željezničko-cestovne prijelaze trebalo proglasiti nepouzdanima za rad”.

I što se zapravo dogodilo sa signalizacijom? Prema tvrdnjama SPVH-a, 25. listopada uređaj ŽCP-a br. 28 isključuje se iz rada zbog osnovane sumnje u ispravnost i vlakovi voze po pismenom nalogu da staju ispred prijelaza. Utvrđeno je kako detektor vlakova (jedinica TDR-14) u memoriji nije imao zapisan prolazak vlaka.

3. studenoga predstavnici UŽIP-a i tvrtke Altpro (proizvođača dotičnog detektora) pregledali su prijelaz te utvrdili da je detektor ispravno spojen i ispravno radi. UŽIP nakon toga, tvrde iz Sindikata, nije dalje istraživao moguće uzroke već je zatražio sastanak u Ministarstvu pod pretpostavkom da se radi o nepouzdanosti senzora i detektora.

No, povjerenstvo u kojemu su bili predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Agencije za sigurnost željezničkog prometa, UŽIP-a i tvrtke Altpro 22. i 25. studenoga stručnim je ispitivanjima utvrdilo da uzrok neispravnosti dolazi iz 25 kV kontaktne mreže, kao i zbog korištenja spojnih kablova koji nemaju mogućnost sprečavanja indukcije napona.

To znači da se tijekom vožnje vlaka na signalnim kablovima inducira visoki napon koji može i dulje potrajati, a za to je vrijeme kabel zagušen i ne može prenositi nikakve signale sa senzora do detektora, tvrde iz Sindikata u video prilogu.

Poslali smo upit HŽ infrastrukturi o navedenim tvrdnjama i, za svaki slučaj, još jednom podsjećamo da se prije prelaska željezničko-cestovnog prijelaza uvijek uvjerite da to možete sigurno učiniti, bili branici spušteni ili ne.

zatvori