Petak, 26. travnja 2024.
Home Featured FOTO & VIDEO Ratni zapovjednik Dragutin Kralj svojim je nemjerljivim doprinosom zaslužio gradsku medalju

FOTO & VIDEO Ratni zapovjednik Dragutin Kralj svojim je nemjerljivim doprinosom zaslužio gradsku medalju

0
FOTO & VIDEO Ratni zapovjednik Dragutin Kralj svojim je nemjerljivim doprinosom zaslužio gradsku medalju
Dragutin Kralj rođen je 18. lipnja 1947. godine u Bakovčicama gdje je pohađao prva četiri razreda osnovne škole, a obrazovanje od petog do osmog razreda nastavio je u osnovnoj školi u Koprivničkim Bregima. Nakon završene osnovne škole upisuje srednju ekonomsku školu u Koprivnici koju je završio 1965. godine, a nakon završene srednje škole odlazi na Vojnu akademiju financijskog smjera u Beograd koju je završio 1968. godine.

Nakon završenog školovanja zaposlio se u vojsci kao vojno lice u financijama te je neko vrijeme radio u Sarajevu pa nakon toga u Splitu.

1971. godine oženio je suprugu Mariju s kojom ima dva sina. Te godine tražio je raskid vojne službe, ali mu vojska to još tada nije dopustila, sve do 2. prosinca 1974. godine kada se vraća u Koprivnicu gdje počinje raditi u Bilokalniku, a nakon toga u Narodnoj obrani iz koje odlazi u tadašnji SDK gdje radi do 1991. godine.

Dragutin Kralj dragovoljno se javio u OSNO Koprivnica u obranu suvereniteta Republike Hrvatske te je 9. travnja 1991. imenovan u općinski odbor Narodne zaštite, a od 2. srpnja 1991. za člana koordinacionog tijela Narodne zaštite Općine Koprivnica. Tu dužnost obnaša do 23. kolovoza 1991. godine kada je imenovan zapovjednikom općinskog stožera Narodne zaštite Koprivnica pod čijim je zapovjedništvom djelovalo oko 3.500 pripadnika Narodne zaštite na poslovima zaštite pučanstva, čuvanja vitalnih objekata, motrenja i obavješćivanja, blokiranja prometnica i vojarne u Koprivnici.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Dragutin Kralj istovremeno sudjeluje u radu općinskog Kriznog štaba Koprivnica.

Dana 3. listopada 1991. godine imenovan je na mjesto zapovjednika 117. brigade i zapovjednika obrane grada Koprivnice te već 4. listopada 1991. godine formira zapovjedništvo brigade, a do kraja listopada rukovodi formiranjem svih formacijskih postrojbi brigade.

Dana 4. studenog 1991. godine sa svim postrojbama brigade odlazi na novljansko ratište gdje se brigada uključuje u sastav operativne grupe “Posavina”.

Uspješno zapovijeda operativno-napadnim djelovanjima brigade u kojima brigada osvaja veliki dio od neprijatelja zaposjednutog teritorija po širini i dubini fronte. Za vrijeme odmora brigade u vremenu od 27. studenog 1991. do 7. prosinca 1991. biva nakratko upućen na liječenje u koprivničku bolnicu, a 15. prosinca 1991. ponovno odlazi s brigadom na ratište.

Dragutin Kralj i Dražen Ernečić s odlikovanjem 117. brigade. Foto: Nela Carek
Dragutin Kralj i Dražen Ernečić s odlikovanjem 117. brigade. Foto: Nela Carek

Dana 16. siječnja 1992. ocijenjen je po novačkoj komisiji kao nesposoban za vojnu službu, međutim službu i dalje obnaša sve do 15. travnja 1992. kada mu ista prestaje iz zdravstvenih razloga. Od 1. svibnja priznato mu je svojstvo HRVI Domovinskog rata. Zbog narušenog zdravstvenog stanja pri obnašanju dužnosti u ratu te liječenja umirovljen je 9. listopada 1995. kao RVI Domovinskog rata.

Dragutin Kralj je dragovoljac Domovinskog rata od 1991. godine, Ukazom Predsjednika Republike od 10. ožujka 1992. dodijeljen mu je čin djelatnog pukovnika HV-a, a za postignute rezultate u ratu pohvaljen je 9. listopada 1992. od načelnika Glavnog stožera. Odlikovan je i Spomenicom Domovinskog rata 1990. – 1992.

Dragutin Kralj, kao istaknuti sudionik stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, kao ratni zapovjednik slavne 117. brigade Koprivničko-križevačke i kao ratni zapovjednik grada Koprivnice 1991. godine te kao stradalnik Domovinskog rata, dao je svih ovih godina nemjerljiv doprinos u političkom i inom životu grada Koprivnice te mu se povodom 25. obljetnice osnivanja 117. brigade Koprivničko-križevačke na čijem je čelu bio u najpresudnijim trenucima dodjeljuje medalja Grada Koprivnice.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori