Subota, 27. travnja 2024.
Home Aktualno FOTO & VIDEO Zvonimir Šašek dugogodišnjim volonterskim radom pokazuje svoju plemenitost

FOTO & VIDEO Zvonimir Šašek dugogodišnjim volonterskim radom pokazuje svoju plemenitost

0
FOTO & VIDEO Zvonimir Šašek dugogodišnjim volonterskim radom pokazuje svoju plemenitost
Snimio Luka Šarlija.
Zvonimir Šašek rođen je 18. ožujka 1958. godine u Donjem Vidovcu. U Čakovcu je završio osnovnu školu, a u Zagrebu Tehničku srednju vojnu školu – smjer veze. Radio je 15 godina na radio relejnom čvorištu “Rota” na Pelješcu.

Početkom Domovinskog rata objekt predaje MUP-u Republike Hrvatske i postaje djelatnik MUP-a. Sada živi u Koprivnici sa suprugom i umirovljenik je.

Zvonimir Šašek dugogodišnji je volonter Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i gotovo da nema aktivnosti u koju nije uključen. Aktivni je volonter i gradskog i županijskog društva Crvenog križa te svojim aktivnostima na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini predstavlja koprivnički Crveni križ, a time i Koprivnicu na najbolji mogući način.

Izvor: hck-koprivnica.hr
Izvor: hck-koprivnica.hr

Kao dugogodišnji darivatelj krvi rado će se odazvati kao volonter na akcije dobrovoljnog darivanja krvi kao ispomoć u organizaciji i provedbi akcija, redovno sudjeluje u akciji Solidarnost na djelu u kojoj se prikupljaju donacije za kupnju obuće za učenike u školama, a ono u čemu se najviše iskazao su krizne situacija u kojima je bio nezaobilazna karika gradskog, županijskog i hrvatskog Crvenog križa.

Bio je član tima koji se angažirao za vrijeme prikupljanja humanitarne pomoći za poplavljene u istočnoj Slavoniji u sjedištu Crvenog križa u Koprivnici, bio je veliki oslonac prilikom skladištenja i utovara donacija te njihovoj otpremi u Slavoniju. Kada su evakuirani mještani s područja Općine Drnje u poplavama u rujnu 2014. godine Zvonimir Šašek bio je nezaobilazna karika u lancu brige o stanovnicima te prilikom njihovog povratka u domove.

Izvor: hck-koprivnica.hr
Izvor: hck-koprivnica.hr

U 2015. godini kad su na područje Hrvatske počeli stizati migranti s područja afroazijskih zemalja, Zvonimir Šašek je bio aktivan punih mjesec dana u sjedištu Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica te na Botovu i to najčešće u noćnim smjenama koje je samostalno vodio i odrađivao te koordinirao s volonterima koji su izbjeglicama i migrantima pomagali podjelom hrane i vode prilikom prelaska državne granice Hrvatska – Mađarska.

Nakon završetka prelazaka na našem području Zvonimir Šašek je proveo tri smjene po tjedan dana u Slavonskom Brodu u zimskom tranzitnom kampu za izbjeglice. Kao jedan od devet volontera iz cijele Hrvatske bio je i na prijemu kod predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović povodom Međunarodnog dana volontera.

Izvor: hck-koprivnica.hr
Izvor: hck-koprivnica.hr

Zahvaljujući bogatom iskustvu i činjenici da je voditelj Županijskog interventnog tima Hrvatski crveni križ izabrao je Zvonimira Šašeka za trenera za interventne timove tako da će ubuduće pripremati naše sugrađane za djelovanje u katastrofama odnosno izvanrednim situacijama. Redovno se uključuje u aktivnosti oko organizacije natjecanja mladih, međunarodne nacionalne i lokalne vježbe u kojima je sudjelovao Crveni križ od Botova, Splita i Koprivnice, a nije mu bilo strano ni prionuti na posao i edukaciju o pripremi hrane u terenskoj kuhinji.

Zbog svoje plemenitosti, brige, skrbi i ljudske empatije koju je pokazao u svim izvanrednim i redovnim humanitarnim akcijama dodijeljena mu je medalja Grada Koprivnice.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori