Srijeda, 2. listopada 2024.

NOVI SAF Umjetnici zidovima daju novi život, Salajec: U 11 godina festivala nastalo je više od 90 murala

U Koprivnici je počelo 12. izdanje Street Art festivala, kreativnog projekta koji u naš grad donosi tjedan dana umjetničke energije koja se preslikava na gradske fasade.

Podsjetimo, riječ je o festivalu urbane kulture i ulične umjetnosti kroz koji velik broj umjetnika iz svih dijelova Hrvatske obnavlja stare koprivničke zidove i pretvara ih u umjetnička djela dostupna svima stvarajući pritom jedinstvenu galeriju na otvorenom. Festival organizira Udruga Mamuze, a kako nam je to rekla jedna od organizatorica festivala Andreja Salajec, ujedno i jedna od osnivačica udruge, festival je počeo u ponedjeljak i trajat će do nedjelje.

Kad je pak riječ o lokacijama održavanja festivala, Salajec je naglasila da umjetnici aktivno oslikavaju zidove u Kulturno-kreativnom centru Pixel, zatim kod Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac, na “zelenom igralištu”, Gradskom stadionu Ivan Kušek-Apaš i na Trgu Eugena Kumičića. Sudjeluju brojni gradski umjetnici i gosti iz drugih gradova, a od domaćih umjetnika publika ima priliku pratiti rad Cartboxa, Gingerke Art, Žutog Šafrana, Blanane, Viktora, Shyja, Teodore Lukavski, Lane Deković i Kristine Ogrinec, dodala je Salajec.

Snimio Tomislav Matijašić.

Velik broj prisutnih umjetnika svoju kreativnost pritom ističe na zidu kod Komunalca, a festival je s ovim poduzećem ostvario i suradnju koja je pomogla autorima radova.

– S Komunalcem je dogovoreno da oslikamo velik uzdužni zid kraj Upravne zgrade i najveći broj umjetnika ove godine crta tamo. S Komunalcem je dogovorena i suradnja u obliku prikupljanja boja na Reciklažnom dvorištu – to su predložile naše nove suorganizatorice festivala Hana Belobrk i Lana Deković. Naime, čuli smo da mnogi sugrađani nemaju gdje odložiti boje koje u cijelosti nisu iskorištene pa smo s Komunalcem dogovorili da se postavi poseban spremnik u koji su građani mogli donirati takve boje i to je bila lijepa i uspješna akcija. Prikupili smo dosta bijele boje za podloge za gotovo sve zidove pa ćemo s time nastaviti, nadam se, i sljedećih godina – naglasila je Salajec.

Salajec je dodala i da Koprivničanci podržavaju ovaj festival od početaka održavanja.

– Naši sugrađani od početka podržavaju festival i vole ga posjetiti. Sviđa im se da se neki zidovi tako barem privremeno saniraju, a i cijela vizura grada se mijenja i dobiva urbani “štih” – spomenula je i dodala da je u 11 godina festivala nastalo više od 90 murala.

Da su nastali murali zaista itekako zamijećeni dokazuje umjetničko djelo koje je prije dvije godine napravljeno na zidu Osnovne škole Braća Radić, a koje je i dan-danas u središtu javnosti.

>> FOTO Umjetnici Bare i Hans oslikali zid škole: Knjige i čitanje obogaćuju živote, nadamo da će i naš mural potaknuti djecu da više čitaju

Izvor: OŠ Braća Radić

Spomenimo da će se u sklopu festivala ove godine održati i zanimljiva izložba. Naime, u petak navečer će u Kulturno-kreativnom centru Pixel biti upriličeno otvaranje izložbe “Graffiti Street Art History” koja je posvećena dokumentiranju povijesti i razvoja hrvatske graffiti i street art scene. Uz izložbu će se održati i predstavljanje fanzina “Streetartanje” koji promiče rad domaćih grafiti i street art umjetnika, kao i međunarodna izložba naljepnica “Artbeat” u kojoj sudjeluju umjetnici iz cijeloga svijeta.

Dodajmo za kraj da je festival imao i predotvaranje s obzirom na to da je suradnja ostvarena i s Udrugom Kopriva pa je koprivnička umjetnica Iva Bolfek tijekom E.T.N.O. festivala koji se u Koprivnici održavao proteklog vikenda oslikala mural na jednom od zidova FUNK-a u kampusu.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Slušaj uživo
zatvori