Nedjelja, 1. rujna 2024.
Home aem ‘Maslačak znanja’ ponovno stigao k nama, a osvojio ga je Neven Oršuš

‘Maslačak znanja’ ponovno stigao k nama, a osvojio ga je Neven Oršuš

0
‘Maslačak znanja’ ponovno stigao k nama, a osvojio ga je Neven Oršuš
Neven Oršuš. Izvor: asoo.hr
neven-orsusDeseti jubilarni Tjedan cjeloživotnog učenja više je nego dobro počeo za naš kraj.

Naime, petu godinu za redom nacionalna nagrada za postignuća u obrazovanju odraslih Maslačak znanja stigla je u Koprivničko-križevačku županiju. Dobio ju je Neven Oršuš, mladi Rom iz Virja. Ponosan je što je upravo on dobio nagradu, no još mu više znači što je sebi i drugima dokazao da se može: — Nagrada i priznanje mi mnogo znače. No, daleko mi više znači to što sam pokazao drugim polaznicima, ali i mojim sunarodnjacima, da se može završiti škole. Treba gledati naprijed i školovati se. Kao što bez alata nema zanata, bez škole nema posla. I svaka škola dobro dođe.

Neven je u Pučkom otvorenom učilištu u Koprivnici završio tri razreda osnovne škole – šesti, sedmi i osmi. Potom se prijavio na Zavod za zapošljavanje. — Vidio sam da nema pomaka, da me ne zovu za posao. Otišao sam k njima i rekao im da bih se rado dalje obrazovao, ali da za to nemam novca. Vrlo su me skoro zvali, za najviše dva tjedna, rekli da se pojavila prilika za obrazovanje preko EU fondova. Odabrao sam program za fasadera i za samo dva tjedna krenuo „u školu“, ali i na praksu.

— Kod prvog poslodavca nije bilo baš puno posla u mojoj struci. Iako mi je poslodavac ponudio da ostanem raditi, odbio sam jer nije bilo dovoljno posla u struci za koju sam se školovao — kaže Neven.

Potom je otišao drugom poslodavcu i, kaže, također vrlo brzo dobio ponudu za posao. Kada je dobio uvjerenje da je završio edukaciju za fasadera, prihvatio je poziv i danas radi.

— Naravno da sam zadovoljan. Dobio sam posao i tako osigurao egzistenciju svojoj obitelji. Posebno mi je drago što sam svojim suranodnjacima pokazao da se može završiti škola i naći posao. Većina pripadnika romske nacionalne manjine smatra da se ne isplati u školu jer je nemoguće dobiti posao. Ja sam primjer da je ipak moguće.

Koordinatorica aktivnosti Tjedna cjeloživotnog učenja u Pučkom otvorenom učilištu za našu županiju Ksenija Krušelj također je više nego ponosna zbog nagrade kojoj su doprinijeli i stručnjaci iz ustanove sa sjedištem u Starogradskoj. Rekavši da je Neven iznimno dobar primjer koristi od učenja, podsjetila je da je Koprivnica ponovo vodeća po broju radionica i ostalih programa organiziranima u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja. Nada se da će i sami građani iskoristiti priliku i sudjelovati u njima.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori