Nedjelja, 28. travnja 2024.

Robert Čimin: Želimo stvoriti novu muzejsku publiku, osnovnoškolci su ti koji će razvijati buduću kulturu grada Koprivnice

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice o svom prošlom i budućem mandatu

Iza Roberta Čimina, diplomiranog arheologa i višeg kustosa rodom iz Virja, četiri su godine na čelu Muzeja grada Koprivnice. Glavna gradska kulturna ustanova u njegovom je mandatu postigla financijsku konsolidaciju, pokrenula i sudjelovala u različitim projektima i programima te otvorila vrata novog galerijskog prostora u Koprivnici.

Čimin je funkciju ravnatelja preuzeo 16. travnja 2016. godine kada je na tom mjestu zamijenio Marijana Špoljara. Upravo će 16. travnja ove godine započeti još jedan četverogodišnji mandat s njime na čelu pa smo popričali o posljednje, ali i naredne četiri godine u koprivničkom muzeju.

Financijska konsolidacija bila je prvi zadatak za ravnatelja Čimina. – Ustanova je u travnju 2016. zatečena sa 136 tisuća kuna minusa u bilanci što smo u naredne dvije godine doveli do pozitivne nule, a u 2018. prebacili u 100 tisuća kuna plusa. 2019. godinu smo završili s oko 15 tisuća kuna ukupnog pozitivnog financijskog učinka što mi je vrlo drago jer se radi o bitnoj stvari za dobro funkcioniranje našeg muzeja.

Događaj koji je svakako obilježio koprivničku kulturnu scenu je otvorenje Galerije Mijo Kovačić u lipnju 2018. godine. Ipak, ravnatelj Čimin zasluge za otvorenje novog galerijskog prostora ne želi pripisati sebi jer, kako kaže, ta je ideja došla s više strana.

– Otvorenje Galerije Mijo Kovačić nije bilo u mom planu prije četiri godine već su svi dionici, od Zaklade Mijo Kovačić, autora, Grada Koprivnice i nas u Muzeju željeli nešto učiniti s prostorom koji je bio neadekvatno iskorišten. Stvorili su se uvjeti da se postavi jedan stalni postav i otvori jedan novi galerijski i društveni prostor u Koprivnici koji je itekako iskorišten otkako je otvoren. Spomenut ću samo da smo prošle godine imali 7 tisuća posjetitelja kroz nekih 110 – 112 različitih programa.

Snimio Marko Posavec.

Ono na što je ravnatelj Čimin posebno ponosan je uključenje muzeja u eksperimentalnu arheologiju kojom se stječu nova saznanja o ljudskoj prošlosti.

– Jako smo se aktivno uključili u znanstvenom području. Kroz suradnju s Institutom za arheologiju sudjelujemo u programu TransFER. Riječ je o arheološkom znanstvenom projektu koji vjerno već zadnje dvije godine predstavljamo na Renesansnom festivalu i kao jedni od rijetkih sudionika tog festivala uistinu stvaramo nešto na licu mjesta, nešto što ima i povijesni i znanstveni temelj.

Snimio Marko Posavec.

Muzej grada Koprivnice pokrenuo je nekolicinu kvalitetnih manifestacija i projekata koji prije četiri godine nisu bili ni u planu, dodaje Čimin.

– To su recimo projekt KUL Hlebine, Etno festival u Hlebinama, Dani Muzeja grada Koprivnice, sve veće sudjelovanje na Podravskim motivima kroz izbor naših izložaba i drugih događanja itd. Čini mi se da pratimo sve što se događa, pokušavamo djelovati proaktivno i na vrijeme isplanirati nešto što ima odjeka u javnosti. Ne prolazi nijedan ozbiljniji događaj u Koprivnici, pogotovo Hlebinama, a da mi nismo na neki način uključeni i to je nešto što je zadaća ove ustanove.

Koprivnički muzej će u narednom razdoblju nastaviti s provođenjem uspješnih projekata, a plan je i riješiti infrastrukturne probleme. No, jedan od glavnih ciljeva je stvaranje muzejske publike.

– Nastavljamo sa svime onime s čime smo započeli prije četiri godine. To ne znači da nemamo neke precizno definirane programske smjernice koje želimo pojačati. Naprotiv, želimo stvoriti novu muzejsku publiku. Mislim da su svi zadnji programi koje smo imali u muzeju pokazatelj kako ćemo raditi, poput primjerice izložbe Lado koja kvalitetom itekako zadovoljava našu publiku. Proveli smo čak 23 radionice i isti broj stručnih vodstava za naše najmlađe te smo imali 1350 posjetitelja što je itekako mnogo u odnosu na godišnju posjećenost Galerije Koprivnica. Dakle, ciljano radimo na razvoju publike.

Izvor: Muzej grada Koprivnice (Facebook).

Još jedan program koji će iznjedriti, nada se Čimin, nove, mlade muzejske entuzijaste je “Muzej u školi”.

– U sklopu tog programa muzejski pedagog u suradnji s kustosima odlazi u naše osnovne škole te educira učenike koji već u nižim razredima znaju što je muzej i kulturna baština. Svaki put kada se nanovo pojavimo u tim odjeljenjima iznenađeni smo koliko su napredovali. To do sada nije bio slučaj. Stoga zahvaljujem svim ravnateljima i djelatnicima škola što su prepoznali ovo kao kvalitetan program jer sam siguran da će upravo ta generacija kroz desetak godina biti ona koja će propitkivati kulturu i koja će razvijati kulturu grada Koprivnice – zaključio je ravnatelj Čimin.

Napomenimo da su zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa Muzej grada Koprivnice, Galerija Koprivnica, Galerija Mijo Kovačić i Galerija naivne umjetnosti u Hlebinama zatvorili svoja vrata. No, koprivnički muzealci odlučili su djelić kulture i umjetnosti dovesti u domove svojih posjetitelja i to tako da su im otvorili vrata virtualnog svijeta. Više tome pročitajte ovdje.

zatvori