Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO Ukusnim tradicionalnim podravskim doručkom počelo je obilježavanje Međunarodnog dana muzeja

Tradicionalnim podravskim doručkom Muzej grada Koprivnice jutros je ispred Galerije Koprivnica počeo s obilježavanjem ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja.

Stručnjaci iz koprivničkog muzeja povezali su se s kulinarskim timom Podravke koji je autentične podravske recepte, koji se već naraštajima prenose i čuvaju u obiteljima, prilagodio suvremenom domaćinstvu i ugostiteljstvu. Doručak je i u tradicijskoj prehrani važan obrok i dio tradicijske podravske kuhinje koju rjeđe kuhamo danas, a sve češće je prisutna na kulturnim i turističkim manifestacijama, u ponudi ugostiteljskih objekata i obiteljskih gospodarstava. Fruštuk koji su nekad pripremale bake, spominje se danas kao dio zdrave prehrane. Uglavnom se sastojalo od raznih kaša, tjestenine, kravljeg mlijeka te sezonskog voća.

Bio je to ujedno i dio 24. edukativne muzejske akcije (PRE)HRANA kojoj su se pridružili i učenici 3. c razreda koprivničke Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski izložbom drvenih uporabnih predmeta za pripremu podravskih jela, koja je pak bila dio obilježavanja Tjedna botaničkih vrtova čija je središnja tema drvo.

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja nastavit će se i večeras u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama. Od 18:30 svečano će se na svoje mjesto vratiti slika “Jama” Mije Kovačića, ukradena prije 25 godina, a od 19 sati otvara se izložba “Skriveno blago naivnih majstora”.

zatvori