Utorak, 23. travnja 2024.

‘JAMA’ SE VRAĆA KUĆI Remek-djelo Mije Kovačića od ove subote ponovno je u Hlebinama

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana muzeja pamtit ćemo po povratku znamenite slike Jama autora Mije Kovačića. Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin ispričao je u emisiji Drava info u programu Radio Drave kako je slika nakon 25 godina ipak pronađena.

– Znamenita slika Jama, koju je Mijo Kovačić naslikao 1973. godine, ukradena je iz Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama 1994. godine, kada joj se gubi svaki trag. Srećom, slika je pronađena i vraća se gdje joj je mjesto. 25 godina nakon krađe, pukom slučajnošću i komunikacijom s ruskim kolekcionarom došli smo do informacija da je jedan hrvatski oglašivač tu umjetninu 26. travnja ponudio na prodaju.

Sve što je potom uslijedilo može se skromno nazvati dobrom suradnjom s policijom koja je brzo i kvalitetno odradila svoj dio posla, kaže ravnatelj Čimin:

– Brzom reakcijom Policijske uprave koprivničko-križevačke i zagrebačke krim policije ušli smo u trag osobi koja je tu umjetninu čuvala. To ne znači da je posjednik i počinio kazneno djelo krađe ove slike. Uslijedio je postupak vraćanja umjetnine vlasniku, dakle Muzeju grada Koprivnice i prvi puta će javnost tu umjetninu vidjeti nakon 25 godina, ove subote, 18. svibnja u Hlebinama.

Pronalazak ovog antologijskog djela splet je slučajnosti i sretnih okolnosti, kaže ravnatelj koprivničkog muzeja:

– Nismo ni sami mogli vjerovati koliko je tu bilo sreće i spleta okolnosti. Pomalo smo u jednom trenutku i odustali od Jame. Jama je zapravo antologijska slika koju je Grgo Gamulin još 1975. godine okarakterizirao kao najvrjedniju sliku Mije Kovačića. Onda znate o čemu pričam. Sve ono što je jako, jako vrijedno, umjetnički vrijedno oko hlebinske škole nastajalo je do kraja 70-ih godina. Gamulin, kao najveći poznavatelj naive u to vrijeme, govori da je ta slika remek-djelo. E pa, ovo remek-djelo se vraća u Hlebine.

Na mjestu s kojega je nestala prije više od dva desetljeća Jama će javnosti biti predstavljena na prigodnoj svečanosti sutra (u subotu, 18. svibnja) u 18:30 te će ostati izložena dva tjedna.

zatvori