Nedjelja, 28. travnja 2024.
Home Aktualno Dragica Belković uz Dan žena u Hlebinama

Dragica Belković uz Dan žena u Hlebinama

0
Dragica Belković uz Dan žena u Hlebinama
Plakat izložbe prikazuje detalj skulpture Dragice Belković: Bajzar, 1969., drvo/rezbareno, 430x230x260 mm, vl. Vesna Gaži-Tomić (Kontraliht)
Nakon uspjeha prošlogodišnjeg projekta uz Međunarodni dan žena – Žene u naivi – koji je skupno predstavio djelovanje autorica u naivnoj umjetnosti, od 2019. godine fokus se premješta na određene umjetnice, počevši s predstavljanjem bogatog stvaralaštva hlebinske kiparice Dragice Belković.

Radost u čovjeku – život u drvetu naziv je izložbe koja će se otvoriti 9. ožujka 2019. godine, s početkom u 18 sati. Točno 45 godina nakon prvog samostalnog predstavljanja u Hlebinama Dragica Belković vraća se u Galeriju naivne umjetnosti. I to u velikom stilu, kako i priliči jednoj radišnoj, upornoj, okretnoj ženi – i nadasve kreativnoj, marljivoj umjetnici. Umjetnici iza čijeg imena stoji zavidna produkcija koja u 40-ak godina rada broji zasigurno više od stotinu kipova. U bogatom stvaralaštvu kiparica je bilježila radost u čovjeku podarivši život drvetu u stalnoj potrazi za inovativnim i drugačijim nalazeći iznova nove oblike, funkcije, nove formate koji su privlačili mnoge donatore, kolekcionare i kupce čemu zorno svjedoči i ova izložba koja predstavlja 50-ak kipova skupljenih u obližnjim privatnim kolekcijama.

Oranje, 1977., drvorezbareno, 990×1000 mm, vl. Podravka d. d. (snimio: Kontraliht)
Harmonikaš, 1986., drvorezbareno, 480x200x170 mm, vl. Dijana Sabolović-Krajina (snimio: Kontraliht)

Dragica Belković bila je poznata kao žena koja je govorila malo, ali radila puno. I doista, sve što je do danas sačuvano dokazuje kako je radila predano i neumorno. Radila je kako bi uveselila, prvenstveno sebe, a onda i druge, pa istovremeno zaradila za život, za školovanje djece i unuka. Krenula je 1967. godine u početku uz povremene savjete Martina Hegedušića i/ili susjeda Mije Kuzmana, ali uglavnom samostalnim proučavanjem, promatranjem i promišljanjem njoj bliskih tema i materijala. Zahvaljujući njoj obična svakodnevna rutina transformirana je u trodimenzionalne umjetničke prikaze. Prizemnost i jednostavnost vlastitog načina življenja uspješno je preslikala u skulptorski život. Obradom drveta nastaju velike, naizgled jednostavne zaglađene plohe, zbitih oblih volumena. U ljudskoj figuri fokusira se na bilježenje raspoloženja, cjelokupnog stanja duha prikazanog lika. Ljudi, selo, zemlja i domaćinstvo polazište su i konačno odredište inspiracije, interesa, kreativnog procesa i (likovnog) života Dragice Belković. U stalnoj međusobnoj igri, nadopunjavanju, prepletu, sagledani iz ženske perspektive i pažljivo utkani u dubine drveta odišu bliskošću i toplinom tvoreći “živi” spomenar minulih uspomena.

Izložbu će biti moguće razgledati do 7. travnja 2019. godine, od ponedjeljka do petka: 10 – 18 sati i subotom i nedjeljom: 10 – 14 sati.

DRAGICA BELKOVIĆ rođena je 15. lipnja 1931. godine u Hlebinama. Kiparenjem u drvu bavila se od 1967. godine. Sudjelovala na 10-ak samostalnih i više od 50 skupnih izložbi u zemlji i svijetu. Umrla je 21. rujna 2009. godine u Hlebinama.

zatvori