Srijeda, 27. ožujka 2024.

Amela Frankl u Galeriji Koprivnica predstavlja publikaciju ‘I to će proći’

Publikacija ‘Amela Frankl: I to će proći’ bit će predstavljena koprivničkoj publici u utorak, 5. ožujka s početkom u 18 sati u Galeriji Koprivnica (Zrinski trg 9, 1. kat).

Knjiga obuhvaća tri projekta Amele Frankl od kojih je rad “Za početak” realiziran u Koprivnici, u suradnji s Muzejom grada Koprivnice. Tri predstavljena rada donose tri nedovršene priče – o posljedicama koje ostavljaju povijesna i društvena zbivanja, o pojedincu i zajednici, o neizgovorenim činjenicama, o naslijeđenom obiteljskom teretu koji obvezuje, o transmisiji…

“Tako dakle otvaram priču o tri priče Amele Frankl. One su posredno vezane za traumu holokausta, vrte se oko pitanja sveza, riječima Giorgia Agambena, golog života i suverene moći. Umjetnica eksplicira da “ne proziva ni ne poziva na odgovornost”. I ja joj vjerujem. Ne zato jer slijepo prihvaćam njezinu tvrdnju nego jer me u to uvjerava način na koji je ispričala priče. Sada, kada su pred nama, nekako je jasno da njihovoj izvedbi mora da je – ne može biti nego zbog muke prevladavanja osude pojedinaca, društva i njegovih politika kao i mogućeg zaplitanja u nove optužbe – prethodilo vrijeme sumnji i kontrakcija misli, proces koji je zahtijevao dodirivanje šavova rana, beskrajna otvaranja identitetskih nabora i njihova cizeliranja… sve do smirivanja strasti, do mirnoće. Gotovo da bih je nazvala komemorativnom.”
– iz teksta Ružice Šimunović

“Frankl u fokus svoga rada stavlja odnos pojedinca i zajednice, proučavajući ga na tri različite, ali komplementarne, razine skicirajući odgovor na pitanje koja je naša odgovornost u postupanju prema prošlosti. Prva, probuđujuća, razina Frankličina performansa pokušaj je objektivnog pristupa. Tu se Frankl bavi odnosom pojedinaca prema zajedničkoj povijesti. U drugoj, subjektivnoj, dimenziji, težište je na doživljavanju, a riječ je o mogućnosti uspostavljanja spone između zajednice i pojedinačne, u ovom slučaju vlastite, povijesti. Na koncu, sintetski, Frankličin je performans samoangažiran jer ona odlučuje preuzeti odgovornost za pričanje tuđe prošlosti, pokazujući što iz nje možemo naučiti.”
– iz teksta Marije Selak.

Knjigu će predstaviti Janka Vukmir, povjesničarka umjetnosti, kustosica i predsjednica Instituta za suvremenu umjetnost Zagreb, Marijan Špoljar, povjesničar umjetnosti i kustos te Amela Frankl, vizualna umjetnica.

zatvori