Srijeda, 9. listopada 2024.

REFERENDUM O PIŠKORNICI Zelena Piškornica počinje prikupljati potpise: ‘Podravina je postala kanta za tuđe smeće’

Ekološka udruga Zelena Piškornica iz Koprivničkog Ivanca za dva će tjedna početi prikupljati potpise za raspisivanje lokalnog građanskog referenduma u Koprivničkom Ivancu o Regionalnom centru za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica.

Najavio je to danas na pressici u Ivancu predsjednik Zelene Piškornice dr. Ivica Jakupić. Rekao je da im je cilj prikupiti 300 potpisa, što je propisanih 20% biračkog tijela, kako bi Općinsko vijeće moglo raspisati referendum:

– Odlučili smo kao ekološka udruga građana iz Koprivničkog Ivanca pitati naše mještane, dakle na lokalnoj razini, slažu li se s gradnjom RCGO-a Piškornica. Stoga će naše pitanje biti: Jeste li protiv izgradnje CGO-a Piškornica?

U posljednje vrijeme u Hrvatskoj se, kaže Jakupić, puno toga dogodilo na temu centara za gospodarenje otpadom, no aktivistima Zelene Piškornice najviše je u oko zapeo nedavni posjet ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića našoj županiji. Tada nitko od izabranih predstavnika građana, ni vladajući ni opozicija, nisu proturiječili projektu, pa čak, kaže Jakupić, ni nezavisni Željko Lacković čiju je ideju o županijskom referendumu Zelena Piškornica podržala:

– Nažalost, ispada da je to bila inicijativa koja nije dobila podršku. A možda je gospodin Lacković i sam odustao od te ideje, pogotovo u svjetlu njegove reakcije, odnosno nereakcije na sastanku ministra Ćorića sa županom, gradonačelnicima i ostalim predstavnicima lokalne vlasti. Na tom sastanku gospodin Lacković ničim nije spomenuo da je i dalje zagovornik lokalnog referenduma. Koliko je poznato, ostale poluge vlasti – mislim na Mrežu, HDZ i SDP na razini županije i grada – također ni na koji način nisu oponirali ministru Ćoriću. Oni koji nisu dali bezuvjetnu potporu projektu, nisu ni oponirali. Stoga se može zaključiti da je prva opozicija izgradnji RCGO-a Zelena Piškornica i nezavisni zastupnici u Županijskoj skupštini. Svi ostali u Županijskoj skupštini su za izgradnju RCGO-a – kazao je Jakupić.

Dr. Ivica Jakupić na konferenciji za medije u Koprivničkom Ivancu. Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Situacija sa županijskim referendumom koji je predložio Željko Lacković pokazuje strah županijskih i lokalnih vlasti da pitaju građana slažu li se s projektom RCGO-a, zaključio je Jakupić, podsjetivši da je u planu da se centar za gospodarenje otpadom prostire na 35 hektara površine i 35 metara u zrak. Zajedno s trenutnim odlagalištem otpada, riječ je o površini od 46 hektara s milijunima tona smeća.

Jakupić je podsjetio da je Zelena Piškornica prije gotovo godinu dana zatražila zatvaranje i sanaciju odlagališta otpada na Piškornici jer lokaciju, ispod koje su veliki bazeni vode, smatraju neodgovarajućom i zbog mogućeg efekta lijevka:

– Neki ljudi su izračunali da kad crpljenje na Ivanščaku bude više od 500 litara u sekundi, može se pojaviti efekt lijevka. To je difuzija vode prema mjestu gdje crpite vodu. Kako je Ivanščak udaljen 6000 metara od deponija smeća, moguće je “usisavanje” podzemnih voda s područja deponija. Stoga tvrdimo da hidrogeološki ova lokacija nije dobra ni za sanacijsko odlagalište, te nikako za izgradnju CGO-a.

A efekt lijevka ugrozio bi i lokalno stanovništvo i industriju, upozorava Jakupić:

– Sva osjetljiva industrija je oko Ivanščaka. Što će biti s tom industrijom? Jesu li se odgovorni zapitali da oni riskiraju progres ovoga kraja. A da ne govorim da je Podravina, po svemu sudeći, postala kanta za tuđe smeće! Ne razumijem otkud ideja da se sve smeće iz sjeverozapadne Hrvatske vozi upravo na Piškornicu? Drugo je pitanje što rade predstavnici vlasti izabrani od Podravaca da se tome nisu suprotstavili i da sada, kada je pravo vrijeme, da barem pokažu nekakve ograde oko tog projekta – ni riječi! Tome smo svjedočili prije dva tjedna. Dakle, oni se slažu da u Podravinu dolazi smeće iz šest županija. Godišnje će ih voziti 8000 kamiona koji će uništiti naše ceste, a tu je i aerosol koji podižu ti kamioni.

Jakupić kaže da ima puno kvalitetnijih lokacija za ovaj projekt, poput Gunjaka ispod kojega je šest metara gline. Umjesto toga, veliki objekt gospodarenja otpadom smješten je uz Gliboki i Dravu:

– Ispada da sve što u Podravini vrijedi treba uništiti. Sad nam ju žele oduzeti, izbetonirati 50 km obale za hidroelektrane i zagaditi ju vodama iz velikog ekološkog monstruma.

– Nama je jasno da je lokacija tog RCGO-a totalno promašena, ne možemo si pomoći što je odlagalište otpada nastalo na tom mjestu. Vidimo da naši lokalni tribuni ne misle štititi narod od ove ekološke najezde koja se priprema vezano uz RCGO i hidroelektrane Molve 1 i Molve 2. Ne preostaje nam ništa drugo nego pitati narod što o tome misli – zaključio je Jakupić.

Slušaj uživo
zatvori