Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO: REFERENDUM O PIŠKORNICI? Lacković pojasnio proceduru i ustvrdio: Ovo će izvesti sve na čistac

Prijedlog za raspisivanje referenduma pred Županijsku skupštinu može podnijeti trećina članova ovog predstavničkog tijela, u ovom slučaju njih 14.

Pojasnio je to novinarima nakon današnje tematske sjednice Županijske skupštine o Piškornici nezavisni Željko Lacković. Dodao je da se mora definirati jasno referendumsko pitanje iz nadležnosti Županijske skupštine. Nakon što se definira pitanje, Županijska skupština glasovanjem odlučuje hoće li se referendum raspisati. Skupina od 14 vijećnika samo je prvi korak. Slijedi i pridobivanje većine u Županijskoj skupštini. Odluči li Županijska skupština raspisati referendum, ukoliko na njega izađe više od polovice birača, njegovi su rezultati obvezujući, rekao je Lacković ne dvojeći u ispravnost svog prijedloga:

– Vjerujem da je prijedlog koji sam stavio, vjerujem da je interes javnosti dovoljan da birači izađu na referendum i stave u korelaciju RCGO Piškornica i nastavak izgradnje brze ceste do Koprivnice i prema Republici Mađarskoj. Smatram da ovo nije ucjena, da je ovo realno i da bi taj zahtjev Vlada uvažila. Oni koji se boje postaviti ovakav zahtjev, kalkuliraju s pogledom iz Zagreba prema svojim podružnicama ovdje u Koprivnici.

Foto: Sandra Levak-Miklošić.

Lacković je uvjeren da Vlada ima razumijevanja prema ovakvim zahtjevima jer proizlaze iz volje birača, samo ih treba postaviti:

– Ne može brza cesta ići do Bjelovara i Virovitice, a pritom ne i do Koprivnice. Iako Bjelovar i Virovitica trenutno nisu zainteresirani za zbrinjavanje svog otpada u sklopu našeg RCGO-a Piškornica, ne znači da s vremenom neće biti, osobito ako ne razviju svoje projekte, a tada će ta cesta itekako dobro doći.

Foto: Sandra Levak-Miklošić.

Na konstataciju da je uvjeren da s raspisivanjem referenduma neće biti problema, Lacković je odgovorio:

– Nisam siguran, no ovo je zahtjev koji izvodi sve na čistac jer će morati pokazati jasan stav. Jasno sam rekao da je uvrštavanje RCGO-a u Prostorni plan naže županije političko djelo svih političkih stranaka koje su ovdje djelovale od 2001. godine. Vidimo sada kad je potrebno potpisati zahtjev za raspisivanje referenduma da od velike, silne brige svih onih koji protestiraju protiv sadašnjeg stanja, a zloupotrijebljeno je kroz projekt Regionalnog centra, nemamo baš tako lako tih 14 potpisa.

Od Lackovića smo doznali da su inicijativu na prvu, uz nezavisne, potpisali i Dejan Kutičić iz Živog zida te laburist Siniša Kavgić. Još dva potpisa dobit će, kaže Lacković, od dvojice članova HSS-a koji danas nisu bili na sjednici, a uvjeren je i da će još jedan preostali potreban potpis dobiti od onih koji su rekli da će potpisati, a to danas nisu učinili.

zatvori