Petak, 19. travnja 2024.

FOTO: Hoće li građani o budućnosti Piškornice odlučivati na referendumu?

‘Ovo su potpisi za raspisivanje referenduma, nedostaju nam još tri!’

Poručio je to maločas s govornice koprivničke Gradske vijećnice, u kojoj se održava tematska sjednica skupštine Koprivničko-križevačke županije o Piškornici, nezavisni vijećnik Željko Lacković.

On je tijekom rasprave o Piškornici – o Regionalnom centru za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske i o tvrtki kćeri Piškornica – Sanacijsko odlagalište, pitao zbog čega, te čiji je interes da je RCGO uopće smješten u našoj županiji jer prema geološkim karakteristikama to uopće nije teren za deponiranje otpada. Svjestan da dio građana ima razloga za zabrinutost, Lacković je postavivši pitanje predložio:

– Zašto ne bismo dozvolili građanima da odluče da li žele da RCGO za četiri županije bude na Piškornici? To se može riješiti referendumom. Ako žele, građani mogu odlučiti i kakav će to centar biti.

Lacković je upitao i imamo li dovoljno političke mudrosti da Piškornicu kao nacionalni strateški projekt uvjetujemo izgradnjom brze ceste.

– Treba biti dovoljno političke mudrosti da se ovaj strateški projekt za RH iskoristi kako bi Koprivnica istovremeno dobila i autocestu. To se može pravno i projektno riješiti referendumom s tri pitanja građanima: da li  žele RCGO, da li ne žele RCGO i ako žele, žele li uz uvjet izgradnje brze ceste do Koprivnice, pojasnio je vijećnik Lacković.

Hoće li na skupštini prikupiti još tri potrebna potpisa, znat će se do kraja sjednice. Recimo i da je sjednica počela u 16 sati, a rasprava o projektima koje su predstavili direktor RCGO-a Mladen Ružman i njegovi suradnici, još uvijek traje.

zatvori