Petak, 26. travnja 2024.
Home Aktualno PROLJEĆE U SIJEČNJU Vikend nam sprema temperaturne šokove

PROLJEĆE U SIJEČNJU Vikend nam sprema temperaturne šokove

0
PROLJEĆE U SIJEČNJU Vikend nam sprema temperaturne šokove
Snimio Marko Posavec.
Ilustracija / snimio Marko Posavec.
Zima u svom dosadašnjem tijeku nije baš pokazala zube. Zanemarimo li ono malo snijega i ono malo bljuzge, prosinac je prošao u znaku razmjerno bezazlenog vremena. Bilo je tu i nešto vjetra, kao i one mahnite južine kada smo 12.12. ujutro mjerili skoro 17 stupnjeva, a i nešto kiše, uglavnom u prvoj polovici mjeseca. Vikend pred nama, prvi siječanjski i prvi u 2018., donosi nam – proljetno vrijeme.

Za to će biti zaslužno već uobičajeno jugozapadno strujanje zraka, “dobra stara” južina koja nas zimi posjećuje puno češće nego što bi to zimoljupci htjeli. Potrajat će vjerojatno sve do sredine idućeg tjedna.

Četvrtak će do kraja dana biti promjenjivo oblačan sa sunčanim razdobljima. Uz dašak jugozapadnog vjetra temperature će porasti do nekih 8, mjestimice i više stupnjeva, ovisno o osunčanosti i izloženosti vjetru.

Jugozapadnjak će malo ojačati u petak. Bit će dosta oblačno, uz povremena sunčana razdoblja kojih će vjerojatno više biti poslijepodne. Valja spomenuti i mogućnost slabe kišice u noći ili ujutro. Puhat će dakle umjeren jugozapadni vjetar, ujutro ćemo mjeriti oko 5 ili 6, a poslijepodne možda i do 13 stupnjeva.

Pravi cirkus počet će u subotu kada ćemo zaista moći govoriti o proljetnom tipu vremena. Uz dosta sunca i nešto promjenjive naoblake zapuhat će umjeren, lokalno i pojačan jugozapadnjak, a s njim će poslijepodnevne temperature porasti do 14, možda i 15 stupnjeva. Ni jutro ni večer neće biti odviše hladni.

Vrlo slično vrijeme pratit će nas i u nedjelju: miks sunca i oblaka te iznadprosječno toplo. Jedino će vjetar oslabjeti.

Prva tri dana sljedećeg tjedna, kako se trenutno čini, također će biti iznadprosječno topla, no ipak ne baš kao vikend, s iznimkom možda utorka. U drugoj polovici tjedna i osobito prema narednom vikendu čeka nas zahlađenje, ali zasad bez nekih naznaka za snijeg.

zatvori