Nedjelja, 28. travnja 2024.
Home Aktualno VIDEO Pogledajte i procijenite: Je li nasilje nasljedno ili izbor?

VIDEO Pogledajte i procijenite: Je li nasilje nasljedno ili izbor?

0
VIDEO Pogledajte i procijenite: Je li nasilje nasljedno ili izbor?
Ove nedjelje, 4. lipnja, obilježava se Međunarodni dan djece žrtava nasilja. Tim povodom predstavljamo vam projekt Koprivničanki Eme Matice i Valentine Špoljarić koje su svoje obrazovanje na Sveučilištu Sjever zaključile završnim radom koji govori o obiteljskom nasilju.
Ustupila Ema Matica.

Njihov projekt zapravo je animirani film naziva “Insignitus” na kojem su radile gotovo godinu dana. Kako kažu, svaku je zanimalo različito područje umjetnosti, Emu animacija, a Valentinu zvuk pa su tako odlučile spojiti dva rada i time dobiti cjelinu.

— Za vrijeme naše zadnje godine studiranja znale smo da želimo raditi na projektu koji će ostaviti dojam, koji će imati priču zbog koje će ljudi razmišljati, a potaknute medijima odlučile smo ispričati priču o nasilju na drugačiji način — rekla nam je Valentina.

Ustupila Ema Matica.

Sama ideja, kažu, potaknuta je diskusijama u medijima o tome je li nasilno ponašanje naučeno te prenosi li se “s koljena na koljeno”. Raspravljajući o ovome pitanju odlučile su animiranim filmom ispričati svoje stavove te tako potaknuti gledatelje da promisle radi li se ipak o individualnom izboru.

Tako i samo ime filma proizlazi iz latinske riječi insignis što znači “obilježen”, a potječe iz pretpostavke da mediji obilježavaju osobe koje su proživjele nasilje kao “budući nasilnici”.

Ustupila Ema Matica.

— Animacija počinje opušteno prikazujući idilu, šarenilo i bezbrižnost. Cilj ovakvog početka bio je postići mirnu i idiličnu atmosferu koja ni na koji način ne daje naslutiti preokret koji će se dogoditi u nastavku. Ovime se naglašava da se problem nasilja može javiti bilo gdje, ma koliko se sve činilo savršenim — rekla nam je Ema.

Djevojke su na neobičan način pristupile problemu nasilja. Cijela priča vizualno je pričana kroz oči djeteta u obliku dječjeg crteža stiliziranim likovima, jednostavnih boja i bez prikaza nasilja, dok je zvuk njegova suprotnost svojim realnošću i dočaravanjem težine situacije.

Djevojkama su u ovom projektu pomagali njihovi mentori Dubravko Kuhta i Simon Bogojević- Narath.

zatvori