Četvrtak, 3. listopada 2024.

NA KORAK DO RJEŠENJA Jakšić: Izgradnjom vrtića na Bajeru rješava se problem smještaja djece, a odgojiteljicama će sigurno rasti plaća

Smještaj djece u vrtićima, pogotovo u jasličkim skupinama, posljednjih je godina veliki problem roditeljima s područja Koprivnice.

No, izgradnjom vrtića na Bajeru, taj bi problem trebao biti riješen.

Rekao je tako danas na službenom otvorenju radova koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i podsjetio da je došlo do određenih promjena u Državnom pedagoškom standardu. Kazao je kako se proteklih nekoliko godina muče poglavito s jasličkim skupinama. Nastavio je da tu puno duguju privatnim vrtićima i dadiljama jer bez njih teško da bi zadovoljili ono što Koprivnica danas treba.

>> FOTO Službeno otvoreni radovi na Bajeru, poznato je kad u vrtić stižu prvi mališani

– Posljednja lista čekanja koju smo imali nakon što su svi privatni vrtići odradili svoje prijame, bila je 30-ak klinaca i to uglavnom jasličke dobi. Tu nam puno znače naše dadilje i kad se sve odradi, odnosno kad se svi upišu – ako nigdje drugdje onda u obrte dadilja, mi nekakvu klasičnu listu čekanja nemamo, ali s ovime na Bajeru definitivno rješavamo sve potrebe za kapacitetima – objasnio je Jakšić.

Podsjetio je gradonačelnik i na poboljšanje materijalnih prava odgojiteljica.

– U proteklih pet godina šest puta smo dizali materijalna prava i ta brojka u tom periodu iznosi gotovo 50 posto, a čak kad pribrojimo i neoporezive dodatke, to smo probili. Sad se moramo uskladiti s onime što je država odlučila. Teško mi je licitirati o točnom iznosu povećanja, jer do sada smo imali svoj model, svoju osnovicu i neke gradske koeficijente, a sad se ta cijela situacija treba uskladiti s koeficijentima koji su na državnom nivou, tako da teško mi je sada licitirati kome će rasti 11, a kome 20 posto, ali svima će rasti – istaknuo je Jakšić.

Na pitanje hoće li zbog svega ovoga doći do povećanja cijene smještaja u vrtiću, gradonačelnik je odgovorio da u ovom trenutku neće.

– Što nas čeka kroz godinu, dvije ili tri, teško mi je licitirati s obzirom na to da nas čeka poskupljenje struje i plina ovu jesen, očito je da možemo ta neka poskupljenja očekivati u narednim godinama, tako da teško mi je danas reći što nas čeka, ali na današnji dan ta potreba ne postoji – zaključio je Jakšić.

Slušaj uživo
zatvori