Srijeda, 15. svibnja 2024.

Direktor Slaven Belupa: Neuspjeh je da imamo već trećeg trenera, no ambicije će sljedeće sezone itekako biti visoke

Još četiri kola ostala su do kraja sezone u SuperSport Hrvatskoj nogometnoj ligi, nogometaši Slaven Belupa trenutno su na pretposljednjem mjestu s 30 bodova, a u petak su u Puli izgubili od Istre.

Uoči završnih kola s Aleksandrom Aleksovskim, direktorom Nogometnog kluba Slaven Belupo, pričali smo o trenutnoj situaciji na tablici, mlađim uzrastima, financijama, transferima i planovima za sljedeću sezonu, ali i o HNL-u općenito.

Počnimo s osvrtom na dosadašnji dio prvenstva – jeste li na početku sezone mislili da će danas situacija na tablici biti ovakva? Pretposljednji ste, Rudeš ste “lagano” otpratili u niži rang

Činjenica je da ne možemo biti zadovoljni s devetim mjestom, u konačnici tome svjedoči i da u ovoj sezoni imamo već trećeg trenera što je sigurno veliki neuspjeh. Ali, isto tako moramo znati da smo ove sezone napravili dva ozbiljna transfera za klub – u kontekstu financijske situacije gdje moramo prodavati naše najbolje igrače kako bismo zatvorili financijsku konstrukciju, nije baš jednostavan zadatak zadržati konkurentnost. Dakle, sezonu smo započeli s Crncem i Hoxhom kao našim udarnim igračima i tijekom sezone smo jednog prodali prvaku Poljske, a drugog prvaku Hrvatske. S financijske strane možemo biti zadovoljni transferima, no nažalost je to utjecalo na lošije rezultate nego što smo to planirali. Vidjet ćemo, još ima kola do kraja i u sljedeća dva nadamo se da ćemo izvući maksimalan broj bodova, a onda nam ostaju zadnje dvije utakmice za koje vjerujemo da će biti u direktnoj korelaciji s odgovorom na pitanje tko će biti prvak lige. Svima možemo pomrsiti račune.

Novi trener Ivan Radeljić na svojoj prvoj konferenciji za medije spomenuo je da Slaven ne pripada na deveto mjesto tablice. Je li cilj “podići” se do kraja sezone? 

Apsolutno, to je cilj. Isto tako je cilj promovirati i naše mlade igrače iz Škole nogometa Slaven Belupa.

Snimio Tomislav Matijašić.

Shodno tome, juniori postižu zaista super rezultate, plasirali su se u finale Hrvatskog nogometnog kupa. Je li sada pravi trenutak da se njih uvede u seniorski rang nogometa?

Imamo jako talentiranu juniorsku generaciju, neki igrači su već i došli do prve ekipe. Imamo i izrazito talentiranog trenera juniora, Mario Gregurina radi odličan posao. Osim juniora, imamo i itekako talentirane kadete gdje par igrača već kuca na vrata prve momčadi. U tom smo smislu i prilagodili strategiju kluba. U kontinuiranom smo razgovoru s trenerom juniora i naš cilj je vrlo jasan – interes Slaven Belupa je da se igrači iz naše škole nogometa promoviraju i etabliraju. Sigurno će do kraja sezone na tome biti naglasak.

Financijski je zaista dosta dobro došla prodaja Hoxhe i Crnca, a nazire li se možda još neki veliki transfer?

Jednostavno morate prodavati kako biste živjeli. Naš proračun iznosi nešto više od četiri milijuna eura, a od toga oko 40 posto ostvarujemo iz transfera. Tu je trošak pogona i svega što klub radi da bi igrao na ovoj razini. U kontekstu postojećeg budžeta planiramo napraviti preraspodjelu, no povećanja budžeta nisu realna u ovom trenu.

Hoxha je iz Slavena “preselio” u Dinamo. / Snimio Tomislav Matijašić.

Što je bilo s potencijalnim dolaskom Ante Ercega?

O konkretnim imenima zaista ne bih prije nego što je to finalizirano. No, mogu reći da o Anti Ercegu kao igraču imam izrazito visoko mišljenje i to je netko tko bi zaista bio pojačanje kod nas.

Komentar na Murića koji se “probudio”?

Murić je klasa od igrača. Trebalo mu je neko vrijeme da se fizički vrati u ritam utakmica i vjerujemo da će sljedeće sezone on biti jedan od nositelja za ambicije koje će biti itekako visoke i ozbiljne. Pokušat ćemo dovesti još dva-tri pojačanja koja će biti zaista ozbiljna u kontekstu HNL-a.

Je li prerano za pričati o konkretnim planovima za sljedeću sezonu?

Planiramo sljedeću sezonu, no prerano je još za imena. Osnovni ciljevi su smanjiti igrački kadar i dovesti igrače koji će stvarno biti pojačanja i na njih nadograditi najkvalitetnije što imamo iz omladinske škole.

Osvrnite se i na HNL općenito. Kako vi kao jedan od direktora prvoligaša danas vidite najelitniji rang hrvatskog nogometa?

Liga je jako zanimljiva i sve je kompetitivnija. Dobro je da je neizvjesna utrka za naslov, to sigurno diže razinu zanimanja za ligu. Vjerujemo da će, kad se još malo poboljšaju tereni, pa uključujući i naš, i razina igre biti još bolja. HNL najviše prostora za napredak ima u infrastrukturi pa se nadamo da ćemo tome i mi doprinijeti izgradnjom stadiona, a da će onda to slijediti i ostali klubovi.

zatvori