Subota, 27. travnja 2024.

Lacković i Janči o brojnim đurđevačkim projektima i održanoj konferenciji, Janči: Vodimo brigu o svim našim sugrađanima

Radovi na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu i dalje su u zadanoj vremenskoj dinamici, a nedavno je održana i poslovna konferencija “Energetska nezavisnost”.

O navedenim temama za Podravski radio govorili su đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković.

>> Zaključak poslovne konferencije ‘Energetska nezavisnost’: Hrvatska može biti energetski samodostatna, a ogromni geotermalni potencijal još je gotovo neiskorišten

Gradonačelnik Hrvoje Janči uvodno je kazao kako su povoljni vremenski uvjeti dozvolili da se radovi na centralnom gradskom trgu nesmetano odvijaju.

– Počet ćemo sa sadnjom drveća i to odmah u velike sadnice preko četiri metra. Plan je do Dana grada završiti većinu toga i sve staviti u funkciju kako bi se moglo koristiti. Do Picokijade ćemo završiti i sve one detalje koje još planiramo poput fontane i skulpture. Radovi dobro napreduju i nadamo se nastavku lijepog vremena – naglasio je.

Ujedno se osvrnuo i na četvrtu fazu projekta “Zaželi” koji će se provoditi tri godine.

– Trenutno je aktualan natječaj za zapošljavanje gerontodomaćica, a javljati se mogu i korisnici. Naime, bit će preko 200 korisnika i oko 31 gerontodomaćica. Tako će se zaposliti teže zapošljive žene koje su iz rizičnih skupina i starije od 50 godina. Kvalitetan je to projekt koji se provodi na području grada te je rezultirao osnivanjem Udruge gerontodomaćica, a vodi se i briga o svim našim sugrađanima – ističe gradonačelnik Janči.

>> U Đurđevcu uskoro počinje četvrta faza projekta Zaželi, 31 gerontodomaćica brinut će o starijim sugrađanima

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković osvrnuo se na nedavno održanu poslovnu konferenciju “Energetska nezavisnost” te istaknuo koji su benefiti geotermalne energije.

– Geotermalni potencijal svakako trebamo sagledavati šire nego je proizvodnja električne energije, a znamo da se u tom procesu stvara i velika količina topline. Uz sustave koji su namijenjeni za proizvodnju električne energije razvija se i značajno potencijal gospodarstva koje ima potrebu za toplinom. Niz segmenata je u proizvodnji koji traže velike količine energije, odnosno topline. Ono što je kod nas interesantno jest da mi ovdje imamo razvijenu poljoprivrednu proizvodnju te imamo lokalne tvrtke koje se bave proizvodnjom i uzgojem povrća – zaključio je.

zatvori