Utorak, 30. travnja 2024.

FOTO: BEND OBRTNIČKE ŠKOLE KOPRIVNICA Branimir, Luka, Filip i Nathan Daniel: Volimo svirati, družimo se i pokazujemo svoje talente

Da škola nije samo mjesto na kojem učenici stječu svoje formalno odnosno redovno obrazovanje, već da kroz neformalne oblike učenja mogu razvijati svoje interese i vještine i samim time i uživati u školi, dokaz je upravo Obrtnička škola Koprivnica.

Naime, oformljen je školski bend koji iza sebe ima već nekoliko nastupa. Ovakvu inicijativu podržava i sam ravnatelj škole Zlatko Martić koji ih poziva da nastupaju na svakom velikom školskom događanju – svirali su tako na nedavnom šahovskom turniru, na svečanosti otvorenja Centra kompetentnosti te primjerice na svečanoj podjeli svjedodžbi maturantima, a ponekad svira i pod velikim odmorom u hodniku škole.

Kako bismo doznali nešto više o samom školskom bendu, uputili smo se u Obrtničku školu Koprivnica gdje su nas dočekali učenici Branimir Bušić koji svira bas gitaru, Filip Takač koji svira kahon, odnosno bubnjeve, Luka Prosenjak koji svira akustičnu gitaru te Nathan Daniel Špičak kojeg je zapala električna gitara.

Branimir Bušić je učenik 4. b razreda i oduševljen je idejom školskog benda kojem se priključio prošle godine.

– Sviram bas gitaru. Moj tata se bavio muzikom i u bendu je svirao bas, a nakon što sam završio osmi razred svoju bas gitaru je dao meni i tu je sve zapravo počelo. Pokušavam oformiti i bend izvan škole, pronašao sam dva gitarista, tražimo bubnjara i to bi moglo biti to. Sviđa mi se ova ideja školskog benda jer upoznajem ljude koji vole svirati i s kojima bih mogao postići nešto u budućnosti i možda napraviti bend izvan škole. Ovakva aktivnost dobra je za druženje i pokazivanje naših talenata – objasnio je Branimir.

Dodao je kako su najprije počeli sa sviranjem obrada, a s ovom godinom počeli su raditi i na autorskim stvarima.

Za bubnjeve, odnosno kahon, u školskom bendu zadužen je Filip Takač, učenik 2. b razreda.

– Trebao sam svirati gitaru, ali bili smo dvojica pa sam ja uzeo kahon. Inače sviram tri instrumenta – brač, gitaru i tamburaški bas. Imam završenu osnovnu glazbenu školu i u tamburaškom sam sastavu. Sviđa mi se ova priča sa školskim bendom jer nam je svima to dobra prilika da se malo podružimo – istaknuo je Filip.

Luka Prosenjak iz 4. a razreda svira akustičnu gitaru.

– Lijepo mi zvuči i zanimljivo ju je svirati. Dobio sam gitaru za firmu, sam sam učio, a neko vrijeme sam išao i na privatne sate učenja gitare. Zanimljivo mi je što imamo školski bend, dobivamo neka nova iskustva – napomenuo je Luka.

Nathan Daniel Špičak učenik je 4. a razreda, a u školskom bendu svira električnu gitaru.

– Od malena sviram gitaru, socijalnom pedagogu se svidjelo i odlučio me uzeti. Išao sam u glazbenu školu, ali učio sam svirati klavir. Još kao mali pratio sam tatu kako svira i onda sam dalje sam učio. Zanimljivo je ići u školu i onda se naći s onima koji sviraju. Nema treme prije nastupa, opušteno je – zaključio je Nathan Daniel.

Snimio Tomislav Matijašić.

Ideja o školskom bendu javila se negdje u vrijeme epidemije koronavirusa, a kako nam je rekao socijalni pedagog Bruno Antolić, shvatili su da imaju puno muzičara među učenicima koji vole dobru muziku i vole se zabaviti na taj način.

– Najprije smo gledali njihove izvannastavne aktivnosti u e-dnevniku, odnosno ono što su oni sami prijavljivali. Već su tamo neki od njih iskazali svoj interes za sviranjem pa smo tako odabrali prvo dva učenika, a onda su drugi učenici čuli da osnivamo bend pa su se sami došli javiti. Iznenadilo me da su odmah na prvu bili nabrijani i ushićeni da sudjeluju u takvim aktivnostima, mislio sam da ću ih puno više morati motivirati, ali nije tako, izgleda da im je to osim nekakvog dobrog provođenja vremena i velika zabava – objasnio je Antolić.

Istaknuo je kako su izvannastavne aktivnosti jako dobre kako za učenike, tako i za školsku klimu općenito.

– Takve aktivnosti su glavni motor škole jer na taj način zapravo škola živi, učenici osnažuju privrženost školi što daje velike dobrobiti za njihov psihosocijalni razvoj i za razvoj njihovih vještina, a takve aktivnosti, kao što je školski bend ili šahovski klub, osnažuju povezanost i koheziju učenika sa školom i uvijek se trudim aktivirati u tom području maksimalno – naglasio je.

Napomenuo je kako su kolege nastavnici puni podrške i ponosni, baš kao i sam ravnatelj Zlatko Martić.

– Ravnatelj je izuzetno ponosan i to mi je jako drago. Uvijek se hvalim da je moj ravnatelj u mladim danima bio punker koji je slušao Pekinšku patku i kuži tu energiju koju učenici šire i razumije da je to jako važno za održavanje školske atmosfere i to mi je jako drago – zaključio je Antolić.

Kada je pak riječ o probama, kazao je kako ih imaju po potrebi, odnosno prije nastupa. Što se pak tiče instrumenata, snalaze se.

– Električnu gitaru donirao nam je suprug naše nastavnice Sandre Krajine, ja sam pribavio kahon i akustičnu gitaru, jedan učenik nosi svoj bas tako da se snalazimo – istaknuo je.

zatvori