Četvrtak, 2. svibnja 2024.

U Koprivnici se okupljaju mladi šahisti i šahistkinje, Mihočka: Bit će to jedan od najvećih turnira u Hrvatskoj, školama ćemo donirati i opremu

U sportskoj dvorani Srednje škole Koprivnica u subotu će se održati Turnir polaznika šaha u školama.

Direktor turnira Nikola Mihočka rekao nam je da natjecanje organiziraju Šahovski savez Koprivničko-križevačke županije i Šahovski klub e4 te natjecanje počinje u 9:30, a sudjelovati mogu šahisti iz osnovnih i srednjih škola s područja Koprivničko-križevačke županije.

– Radi se o nastavku našeg druženja od prošle godine; prije godinu dana imali smo prvi turnir u Virju, tada je on bio za sve polaznike šaha u županijskim osnovnim školama, a ove smo godine turnir odlučili proširiti i na učenike srednjih škola. Bit će to veliki turnir, vjerujemo da će se okupiti čak i veći broj učenika nego prošle godine pa bi to trebala biti velika šahovska manifestacija, možda i jedna od najvećih u Hrvatskoj koja će okupiti oko 150 ili i više šahistkinja i šahista – naglasio je Mihočka.

>> FOTO U Virju se na turnirima okupilo oko 160 šahista, Mihočka: Želimo da mladi otkriju sve čari ove igre

Prijave za sudjelovanje su u tijeku na e-mailove [email protected] ili [email protected], a moguće su i na dan održavanja turnira najkasnije do 9:15.

– Svi koji žele su dobro došli, trenutno je prijavljeno oko 100 natjecateljica i natjecatelja, a savjetujemo da se šahisti ranije prijave kako bismo ih mogli upisati u šahovsku bazu. No, ako netko dođe i na dan turnira, prihvatit ćemo ga. Tko god voli šah i želi sudjelovati, on je dobro došao na naš turnir – kazao je.

Za najbolje pojedince, ali i škole su pripremljene prigodne nagrade, a Fondacija Garija Kasparova osigurala je donacije za opremanje škola novom šahovskom opremom.

– Zahvaljujem Koprivničko-križevačkoj županiji i Zajednici sportova Koprivničko-križevačke županije jer oni naš projekt uvođenja šaha u osnovne i srednje škole podupiru od samog početka, a i sada su nam pomogli i osigurali medalje za najbolje pojedince po kategorijama. Ukupno imamo 36 medalja, posebno za dečke, a posebno za cure u svakom uzrastu. Njihovi bodovi će se zbrajati u ukupnom poretku škola i one škole koje su najuspješnije će dobiti i pehare. Zahvaljujem i Fondaciji Garija Kasparova koja nam osigurava šahovsku opremu pa ćemo ovu prigodu iskoristiti i da dodatno opremimo naše škole pa da omogućimo daljnji razvoj za neke buduće šahistkinje i šahiste – poručio je Mihočka.

Spomenimo za kraj da će se na turniru igrati švicarski sustav u sedam kola uz pravila FIDE za brzopotezni šah. Tempo igre bit će sedam minuta plus tri sekunde dodatka za svaki odigrani potez počevši od prvoga.

zatvori