Srijeda, 15. svibnja 2024.

KINO VELEBIT U 2023. Holek: Na listi najgledanijih filmova čak dva hrvatska naslova, posjećenost nadmašila sva očekivanja

Za Kino Velebit 2023. godina bila je vrlo uspješna, a održane su brojne projekcije, revije filmova i posebni programi.

Sve detalje o posjećenosti kina, hvalevrijednim postignućima i planovima za ovu godinu otkrila nam je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Maja Holek.

Naime, posjećenost je u 2023. godini nadmašila sva očekivanja pa je tako napravljen velik pomak s obzirom na posjećenost iz 2022. godine.

– Iako tek u siječnju radimo sva izvješća, broj je premašio 28.000 gledatelja, što je velik pomak kada usporedimo s 2022. godinom kad je bilo 24.300 gledatelja. Ta će se brojka još povećati kad zbrojimo posjetitelje besplatnih programa i ljetnog kina, stoga očekujemo oko 30.000 gledatelja. Polako se približavamo brojci iz 2019. godine kada smo imali 39.000 gledatelja, a to nas jako veseli – kazala je.

Godinu je obilježio još jedan poseban događaj, naime među prva tri najgledanija filma našla su se čak dva hrvatska. Rekord je pak oborio ljetni američki hit.

– Najgledaniji je bio film “Barbie” i to s 1.930 gledatelja, jako blizu je i hrvatski animirani film “Cvrčak i mravica” s 1.895 gledatelja, dok se na trećem mjestu našao hrvatski igrani film “Dnevnik Pauline P.” s 1.136 gledatelja – ističe.

Godinu su obilježile različite revije filmova poput revija “Festivalci”, “Ženijalni dani”, “Zeleni ekran Kina Velebit” te projekcije za djecu sa senzornim poteškoćama.

– U reviji “Festivalci” prikazivali su se nagrađivani filmovi, a takvih revija je bilo šest. Tijekom revije “Ženijalni dani” prikazivali smo filmove koji slave snagu žena, a to provodimo već godinama. Tu su još i revija francuskog filma i senzorne projekcije za djecu s poteškoćama, dok je po prvi put ostvaren i program “Zeleni ekran Kina Velebit”. Održana su i dva ciklusa velikih autora Larsa Von Triera i Orsona Wellesa. Imali smo i koprivničku premijeru filma “Samo kad se smijem” te je održan i okrugli stol. Zaista smo bili ugodno iznenađeni odazivom publike te nam se to pokazalo kao jedna dobra aktivnost pa planiramo tako nešto provoditi i dalje – pojasnila je.

Velika stvar za Kino Velebit u 2023. godini bilo je i dobivanje prvog europskog projekta.

– Riječ je o projektu “Regional synergy for new cinema going experience”, a partneri su nam Otvoreni univerzitet Subotica, kino Belvárosi Mozi iz Mađarske te Mestno kino Ptuj iz Slovenije. Glavni cilj projekta je razvoj publike, odnosno rad sa srednjoškolcima te rad na tome da oni zavole europski film. Ujedno smo unutar projekta dobili mogućnost da koristimo CRM sustav za korisničku podršku – rekla je.

>> POU Koprivnica provodi projekt ‘Regional synergy for new cinema going experience’

U 2024. godini očekuju nas nove revije filmova, a Kino Velebit novi projekti.

– Prijavili smo se na otvorene natječaje pa nam je povećano sufinanciranje, što govori o tome da su nam programi kvalitetni i da se prepoznaje rad našeg kina. Planiramo i nove revije filmova poput revije Wima Wendersa, a prijavili smo i reviju filmova Ingmara Bergmana. Od nešto “publičnijih” ciklusa prijavili smo ciklus Christophera Nolana. Imat ćemo i suradnju s Kino Zonom Zadar pa će se ciklus filmova Michaela Hanekea prikazivati paralelno u Zadru i Koprivnici – zaključila je.

zatvori