Četvrtak, 16. svibnja 2024.

Golubić: Nastavljamo sa subvencijama kastracije i sterilizacije pasa i mačaka, a za ‘vatrogasnom’ mjerom iz 2019. godine danas ne postoji potreba

Grad Koprivnica i u 2024. godini subvencionirat će kastraciju i sterilizaciju pasa i mačaka s područja grada.

Potvrdio nam je to Tomislav Golubić, pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo.

– Nastavljamo s ovom mjerom, imamu ju već jedno vrijeme i Grad je i za ovu godinu u proračunu osigurao sredstva. Rezultati provođenja mjere su dobri pa smo ju odlučili nastaviti i ove godine – rekao je Golubić.

Za kastraciju i sterilizaciju u gradskom proračunu ove godine predviđen je tako iznos od 30.000 eura, a subvencija iznosi 32 eura za ženku mačku, 22 eura za mušku mačku, 53 eura za mužjaka psa te 67 eura za ženku psa.

Snimio Valentino Štefanek.

Golubić je nastavio da je postupak ostvarivanja ove subvencije za građane maksimalno pojednostavljen.

– Odluku Grada o subvenciji dostavili smo svim veterinarskim ustanovama na području Koprivnice s kojima trenutno potpisujemo ugovore za 2024. godinu. Građanima koji dođu kod veterinara koji obavlja zahvat automatizmom se isporučuje račun s obračunatom subvencijom, a veterinari su onda ti koji Gradu dostavljaju zahtjev za povrat sredstava – objasnio je.

Ova mjera doprinosi tome da se pokušava smanjiti broj neželjenih životinja na području grada, još je naveo.

– Veseli nas što smo u prošloj godini imali više od 600 subvencija, a u 2022. godini to je bilo više od 700 subvencija – otkrio je pročelnik.

Kad je pak riječ o ostalim subvencijama sličnog tipa, Grad zadnjih 15-ak godina subvencionira i mikročipiranje koje je za građane besplatno. Na to se godišnje troši oko 2.000 eura.

Za mjerom iz 2019. godine danas ne postoji potreba

Podsjetimo, Grad Koprivnica je u 2019. godini bio donio odluku o subvencioniranju udomljavanja napuštenih pasa iz azila pa se tako svakoj fizičkoj osobi koja udomi psa isplatilo 1.000 kuna. Na pitanje razmišlja li se ponovno o uvođenju ove subvencije, Golubić nam je rekao da za time danas ne postoji potreba.

>> Grad daje 1000 kuna za udomljavanje psa iz Ottove kućice, evo kako namjerava spriječiti zlouporabe ove mjere

– To je bila mjera koja je bila aktivna samo te godine jer smo imali previše pasa u azilu, a izmijenila se i zakonska regulativa vezana uz držanje pasa. Iz tog su razloga troškovi porasli u nebesa što se tiče gradskog proračuna pa smo odlučili jednom “vatrogasnom” mjerom pokušati smanjiti broj pasa u azilu, odnosno potaknuti ljude na udomljavanje. U tome smo i uspjeli, imali smo odmah i komunikaciju s udrugama za zaštitu životinja kojima smo obećali da je to “vatrogasno” rješenje kako bi se osigurala sredstva u proračunu upravo za ovo što danas radimo, a to je kastracija i sterilizacija pasa i mačaka. U toj godini bilo je 50-ak subvencija i uspjeli smo smanjiti troškove proračuna vezane uz troškove smještaja pasa u azilu – naveo je.

Vjeruje stoga da su trenutne subvencije dovoljne, odnosno da Gradska uprava nikog neće morati financijski poticati kako bi udomio životinju iz azila.

– Pozivam sve građane koji namjeravaju nabaviti psa da odu u azil i udome nezbrinutu životinju; to je plemeniti čin kojim će dobiti prijatelja za cijeli život – zaključio je Golubić.

zatvori