Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Usvojen rekordan proračun, Jakšić najavio investicijski aktivnu godinu, amandmani HDZ-a odbačeni

Nakon što je usvojen rebalans proračuna, koprivnički gradski vijećnici raspravljali su i o proračunu za 2024. godinu.

Kako nam je prije sjednice kazao predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal, proračun za iduću godinu vrlo je sličan ovom rebalansu – iznosit će gotovo 48 milijuna eura.

– U njega smo uračunali ono za što smo sigurni za što imamo potpisane ugovore. Imat ćemo nikad veći proračun, a u njemu su i oni elementi vezani na ITU mehanizam, ali i na ono što će doći iz europskih fondova kao i ono što su naši standardni primici. Njime možemo pokazati da računamo na ozbiljnu izgradnju u našem gradu, tu se misli i na dogradnju Osnovne škole Braća Radić, koja će iznositi gotovo kao kompletna gradnja nove škole na Podolicama s tim da će sve biti financirano s državne razine – zaključio je Pal.

Podsjetimo, kada je riječ o ITU mehanizmu u planu je nekoliko projekata – biciklistička staza prema Štaglincu, obnova tržnice, nova zgrada knjižnice, tehnološki park i slično.

– Proračun je rekordan. Sigurno je da s jedne strane pokazuje ekonomsku snagu našeg gospodarstva, ali tu je i dobar omjer kad pričamo o broju zaposlenih i umirovljenika, mi smo na 2:1. Uz naše kapitalne investicije koje prolaze kroz proračun, vidi se kapacitet Gradske uprave za rad na europskim projektima, jer velika ulaganja dolaze upravo iz toga. Iduća godina će biti investicijski aktivna, zahtijevat će puno strpljenja, a riječ je o gradnji dva potpuno nova vrtića Bajer i Herešin, želja je da pokrenemo dogradnju Osnovne škole Braća Radić, tu je gradnja rotora kod HAK-a, projektiranje rotora na Trgu mladosti, rekonstrukcija Ulice Ante Starčevića i još puno toga. Čeka nas i završetak radova na Aglomeraciji pa smo tako i ove godine imali dosta izdvajanja za sanaciju. Jako je ambiciozan proračun, ne sumnjam da ćemo ga realizirati na zadovoljstvo Koprivničanki i Koprivničanaca – objasnio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Dva amandmana na prijedlog proračuna podnio je predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Saša Cestar.

– Grad Koprivnica već duži niz godina sudjeluje u nabavi bilježnica učenicima s područja grada te na taj način pomaže roditeljima smanjiti visoke troškove na početku svake školske godine. Pohvaljujemo taj nadstandard, ali uzevši u obzir da smo grad prijatelj djece smatramo kako je vrijeme za korak dalje. Predlažemo subvenciju i u nabavi drugih obrazovnih materijala koji su cjenovno najzahtjevniji, a radi se o likovnim mapama za učenike od 1. do 8. razreda, zemljopisnim atlasima za učenike od 5. do 8. razreda te radnim materijalima za vođenje vježbi i praktičnog rada iz tehničke kulture za učenike od 5. do 8. razreda. Sukladno navedenom, u proračunu predlažemo povećanje stavke za nabavu radnih bilježnica i udžbenika za 70.000 eura – stoji u obrazloženju vijećnika iz HDZ-a.

Drugi amandman odnosi se na pitanje domova za starije i nemoćne osobe.

– Domove koji nisu županijski dom koristi 60-ak osoba s područja grada Koprivnice čija mjesečna primanja ne prelaze 530 eura što je prepoznala i Koprivničko-križevačka županija koja djelomično sufinancira troškove smještaja tih osoba. Kako bi im se dodatno olakšalo, predlažemo u proračunu predvidjeti 36.000 eura na godišnjoj razini što bi korisnicima mjesečno smanjilo financijsko opterećenje plaćanja smještaja u iznosu od 50 eura mjesečno – objasnio je Cestar.

Gradonačelnik Jakšić kazao je da se amandmani ne prihvaćaju.

– Onaj koji se tiče rezanja medijima, a odnosi se na subvenciju likovnih mapa imamo tehnički problem jer provodimo veliku javnu nabavu, a za njih svaka učiteljica ima svoju koncepciju kako bi trebala izgledati, uz to prenašaju se iz godine u godinu pa je pitanje možemo li kakav efekt ostvariti. Kada je riječ o drugom amandmanu kojim bi se uzelo sa stavke subvencije Komunalcu, ona je namijenjena za remont bazena, a mislim da to svi želimo. Grad je u nekoliko situacija pokazao dobru volju da bude partner i da se povećaju kapaciteti na području grada, ali financiranje onoga što nije u nadležnosti Grada nismo spremni. Brinemo o našim umirovljenicima na druge načine – zaključio je Jakšić.

Dodajmo da su glasovanjem vijećnika oba amandmana odbijena, a proračun je prihvaćen većinom glasova.

zatvori