Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Ružman: Još malo i počinje postavljanje prvih ploha na Piškornici, u drugoj fazi mogao bi nam stizati otpad s bjelovarskog područja

Sektor gospodarenja otpadom treći je po utjecaju na klimu i okoliš pa se moramo potruditi da se štetan utjecaj u gospodarenju otpadom smanji.

Kazao je tako direktor Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica Mladen Ružman na današnjoj početnoj konferenciji projekta. Dodao je i kako je ukupna količina miješanog komunalnog otpada u 2021. godini iznosila 80.000 tona kad se u obzir uzmu sve četiri županije.

>> FOTO Ružman: U ovo vrijeme iduće godine počinju stvarni radovi izgradnje RCGO-a Piškornica

– Evidentirano je i šest kompostana te plinskih postrojenja. Kad se to usporedi s brojem stanovnika vidi se da se ta količina otpada ne može obraditi s ovim postrojenjem koja su namijenjena za obradu otpada – rekao je.

Iako je sjeverozapad najuspješniji u cijeloj državi u pogledu odvojenog prikupljanja otpada, najvažnije je da se od 1. siječnja 2019. godine otpad ne smije odlagati bez obrade.

– Tu su i direktive koje nas obvezuju i zbog toga je potrebno izgraditi kapitalna infrastrukturna rješenja u cijeloj Republici Hrvatskoj kako bismo do 2025. godine mogli obraditi 55 posto ukupne mase komunalnog otpada, do 2030. godine 60 posto, a do 2035. godine 65 posto. Za postizanje takvih rezultata potrebna su nam kapitalna infrastrukturna rješenja za obradu ostatnog miješanog komunalnog otpada, a to je upravo Regionalni centar za gospodarenje otpadom – navodi.

Snimio Valentino Štefanek.

Direktor Ružman pojasnio je i u kojoj je fazi projekt trenutno te hoće li se Bjelovarsko-bilogorska županija pridružiti inicijalnim županijama u odlaganju otpada.

– Nakon uvođenja u posao tvrtke Kostak počela je faza projektiranja koja traje 12. mjeseci s ishođenjem građevinskih dozvola. Prve dvije dozvole bit će predane u Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine krajem siječnja, nakon toga će u veljači i ožujku biti predane sve ostale dozvole. Rok upravnim tijelima za izdavanje dozvola je otprilike 60 dana pa se nadamo da će projektna dokumentaciji biti dovoljno jasna. Stvarni radovi trebali bi započeti 4. srpnja i to na najvećem dijelu centra, a to je izgradnja hala i postrojenja. Također, moguće je očekivati u veljači ili ožujku da će početi gradnja prvih ploha. U prvoj fazi projekta predviđeno je da se obrađuje otpad iz četiri županije, a u drugoj fazi mogla bi se pridružiti i Bjelovarsko-bilogorska županija – rekao je.

Voditelj poslova razvoja i upravljanja projektom RCGO Piškornica Nikola Martinaga pojasnio je kakav će se otpad zaprimati te kako će se sve obrađivati jednom kad dođe u centar.

– Bit će to uglavnom miješani komunalni otpad koji je i najveći problem. Taj otpad sadrži i biorazgradivi dio te stvara najveći utjecaj na okoliš. Tehnologija će se sastojati od zaprimanja otpada koji će se obrađivati bio sušenjem u zatvorenim boksovima. Nakon toga dolazi mehanička obrada u postrojenju gdje se izdvajaju različite frakcije i goriva. Na kraju dolazi dozrijevanje otpada gdje se otpad prosušuje i pretvara u kompost te se odlaže na odlagalište – navodi.

Snimio Valentino Štefanek.

Predstavnica tvrtke Kostak Ivana Buble kazala je kako je u svemu najbitnija zaštita okoliša te da je to bit svega što se trenutno radi.

– Otpad je promjenjiva stvar i kako se mijenja društvo tako se mijenja i otpad. Najbitnije kod odabira tehnoloških procesa jest da su fleksibilni. Sam Regionalni centar za gospodarenje otpadom u svom idejnom projektu to već ima i to je cilj, odnosno izgraditi centar koji neće služiti samo danas, nego koji će služiti i budućnosti – zaključila je.

Snimio Valentino Štefanek.
zatvori