Subota, 18. svibnja 2024.

FOTO Ružman: U ovo vrijeme iduće godine počinju stvarni radovi izgradnje RCGO-a Piškornica

U ovo vrijeme iduće godine počinju stvarni radovi izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica.

Rečeno je to na današnjem uvođenju izvođača radova u posao koje je održano u prostorima Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica. Potpisan je tako Zapisnik o uvođenju u posao izvođača radova na projektiranju i izvođenju radova na izgradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica. Riječ je o projektu vrijednom gotovo 120 milijuna eura, a ovim potpisivanjem započinje prva faza u projektu izgradnje.

Direktor Regionalnog centra za odlaganje otpada Mladen Ružman istaknuo je kako je uvođenje u posao formalan čin, a faza koja započinje trajat će 12 mjeseci.

– Gradilište prepuštamo u ruke odabranom izvođaču radova, a to je Kostak komunalno in gradbeno podjetje Krško te Kostak – graditeljstvo, tehnologija, sirovine iz Zagreba. U ovo vrijeme iduće godine započet će stvarni radovi na izgradnji regionalnog centra – naglasio je.

Dodao je i kako građani razumiju gospodarenje otpadom te pojasnio koja će biti uloga Piškornice.

– Građani razumiju ulogu Piškornice jer razvrstavaju otpad, međutim miješani otpad treba obraditi tako da u njemu nema više ništa materijalno neuporabljivo ili energetski neuporabljivo. U tome će pomoći moderna sortirnica u kojoj nema ljudske ruke, a čovjek će djelovati samo kao nadzor. Ja bih osobno, kao i građani, volio je da sve išlo malo brže, ali ponekad je dobro malo i pričekati te vidjeti što se događa na tržištu tehnologija i vidjeti što kažu oni koji se se već okušali u ovakvom postupku. Tvrtka Kostak iz Krškog već dugi niz godina ima takvo postrojenje i njime upravlja pa će nam i njihovo iskustvo značiti – zaključio je.

Župan Darko Koren uvodno je kazao kako se projekt dugo pripremao te da je bilo puno prepreka.

– Puno toga je prethodilo ovom danu, a svi mi koji smo u projektu se jako radujemo jer smo došli do cilja one zadaće za koju smo kao osnivači zaduženi. Uz dužno poštovanje svim ostalim županijama, nama je ovaj projekt od najveće važnosti – istaknuo je.

Dodaje kako je projekt imao nekoliko početaka, a rezultat današnjeg dana razvijao se kroz posljednje četiri godine.

– Na našim prostorima ovo je uvijek bila i politički značajna tema i politika je jedan od razloga zašto je sve toliko dugo trajalo. Događale su se različite promjene zakonskih regulativa, ali i neke nespretnosti. Otpad se na to mjesto odvozi preko 50 godina, tako da ovo što će se sada nakon realizacije projekta događati je zaista tehnološki napredak i korak unaprijed – rekao je župan Koren.

Predsjednik uprave tvrtke Kostak Miljenko Muha istaknuo je kako će se potruditi da sve svoje kapacitete i znanje, koje su stekli u zadnjih 15 godina, iskoriste na pravi način.

Predstavnik izvođača radova Christoph Aztwanger dodao je kako se njegova firma već zadnjih 30 godina bavi projektiranjem postrojenja za gospodarenje otpadom te da su zahvalni tvrtki Kostak što ih je odabrala za tehničkog partnera u ovako velikom projektu.

Mile Horvat, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, rekao je kako je centar projektiran za četiri županije no obuhvaćat će pet.

– Nakon prve faze projekta priključit će se i Bjelovarsko-bilogorska županija. Piškornica će prema broju stanovnika imati najveći obuhvat i zato ima krakter regionalnog centra – naglasio je.

Spomenimo kako su uvođenju u posao prisustvovali i Maja Feketić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, zamjenik župana Ratimir Ljubić te načelnik Općine Koprivnički Ivanec Zoran Vrabelj.

zatvori