Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Županija odustala od kupnje Generalićevog ‘Rogatog konja’, Lacković: I dalje ostajemo pri svom stavu o značaju ovog umjetničkog djela

Slika “Rogati konj” velikana naive Ivana Generalića bila je predmet rasprave posljednje sjednice Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije koja je održana u rujnu.

Nakon što su skupštinari Željko Lacković i Miljenko Flajs upozorili da bi Županija trebala otkupiti spomenutu sliku jer je riječ o znamenitom djelu naivne umjetnosti, župan Darko Koren tada je kazao su suočeni s proceduralnom problematikom.

– Ne možemo donijeti odluku jer nemamo sredstva. Možda bismo mogli točku skinuti s dnevnog reda pa vidjeti u kojem roku se moramo očitovati – sad smo stvarno u dilemi. Vjerujem da nisam samo ja u razmišljanjima tog stava – napomenuo je župan.

Spomenimo da je na toj sjednici ta točka skinuta s dnevnog reda.

>> Županija nije htjela ‘Rogatog konja’, Lacković upozorio da je naiva jedino što vrijedi, Koren se na kraju predomislio i skinuo točku s dnevnog reda

Odgovor na pitanje što je Županija odlučila po pitanju spomenutog umjetničkog djela, potražili smo u Županijskoj upravi iz koje su poručili kako je prijedlog prava prvokupa kulturnog dobra – slike Ivana Generalića “Rogati konj” bila tema nedavno održane Koordinacije klubova članova Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije.

– Uz župana Darka Korena i suradnike prisustvovali su i predsjednica Kluba članova HDZ-a, Mreže i HSU-a Verica Rupčić, predsjednik Kluba nezavisnih vijećnika Dubravko Picig te predsjednica Kluba članova Županijske skupštine HSS-a i nestranačkih članova Županijske skupštine Kristina Škoda Vajdić. Predstavnici Kluba vijećnika SDP-a i HSLS-a te Kluba Nezavisnih koji su sudjelovali u raspravi na prošloj Županijskoj skupštini na kojoj je predlagatelj povukao točku dnevnog reda o nekorištenju prava prvokupa spomenutog kulturnog dobra kako bi se unutar zakonskog roka provele dodatne konzultacije, unatoč pozivu na koordinaciju nisu se odazvali – istaknuli su.

Objasnili su kako je i sama koordinacija sazvana s ciljem korištenja zakonske mogućnosti sakupljanja potpisa zainteresiranih članova Skupštine o sazivanju sjednice, a radi donošenja odluke o kupnji i donošenja rebalansa radi osiguranja financijskih sredstava za kupnju slike.

– Nakon stručnih konzultacija sa svim relevantnim dionicima – od prodavatelja umjetnine do stručnjaka iz ekonomskog, pravnog i umjetničkog područja, stav Županijske uprave je da neće koristiti pravo prvokupa umjetničkog djela s obzirom na financijske okolnosti i nemogućnost da se umjetninom adekvatno raspolaže. Zajednički zaključak spomenutih dionika jest kako u ovom trenutku kupovina umjetnine nije realna, ne samo zbog financijskog aspekta jer u županijskom proračunu nisu planirana sredstva za tu namjenu, već i činjenice da Županija ne raspolaže muzejsko-galerijskim prostorom i potrebnim mehanizmima kojima bi brinula o ovom djelu. Ne ulazeći u vrijednosnu procjenu samog djela smatramo kako se za predloženi otkupni iznos može učiniti puno više na području obrazovanja, zdravstva i socijalne politike te da će zajednica imati veće koristi ako se sredstva iskoriste u prethodno navedenim područjima – pojasnili su i napomenuli kako ni Grad Koprivnica nije konzumirao pravo prvokupa, a prema informacijama kojima raspolažu “isto razmišljaju i nadležne državne institucije koje su zadužene za kulturu”.

Dodali su kako su se predstavnici klubova koji su prisustvovali koordinaciji jednoglasno složili da sredstva treba usmjeriti prema drugim područjima.

Za komentar smo upitali i nezavisnog skupštinara Željka Lackovića.

– Ništa se u našem poimanju se nije promijenilo od zadnje sjednice, osobno i kao Klub Nezavisni ostajemo kod ranije iznesenih navoda o značaju ovog umjetničkog djela i autora za kulturni i identitetska značaj naive i Podravine. Shodno navedenom Klub Nezavisni će glasati u prilog otkupa ovog umjetničkog djela – kazao je Lacković.

zatvori