Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Županija nije htjela ‘Rogatog konja’, Lacković upozorio da je naiva jedino što vrijedi, Koren se na kraju predomislio i skinuo točku s dnevnog reda

Slika “Rogati konj” velikana naive Ivana Generalića bila je predmet rasprave na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije.

Naime, kao zadnja točka na dnevnom redu našlo se donošenje zaključka o nekorištenju prava prvokupa umjetničkog djela Ivana Generalića Rogati Konj, koju im je vlasnik ponudio na otkup po cijeni od 220.000 eura.

Ovo znamenito djelo naivne umjetnosti prodaje Generalićev nasljednik Goran Generalić, a s obzirom na to da je riječ o slici koja je zaštićena kao pokretni spomenik kulture i ima svojstvo kulturnog dobra, dužan ju je najprije ponuditi javnim vlastima, odnosno Gradu Koprivnici, Koprivničko-križevačkoj županiji i Ministarstvu državne imovine. Spomenimo da je Grad odbio koristiti pravo prvokupa ovog umjetničkog djela.

Po svemu sudeći, činilo se da će istu odluku donijeti i Županijska skupština, no nezavisni Željko Lacković bio je iznenađen što je ova točka bila zadnja na dnevnom redu.

– Smatram da je ova točka važna za kulturu naše županije, naš identitet i za našu povijest te je za budućnost najvažnija točka na dnevnom redu. Mi smo kao Podravina jedan mali kraj koji je poznat ni po čemu – gledajući povijesno bili smo dio Panonije, imali smo Srednji vijek gdje nam je presudni utjecaj imala Austrougarska, imali smo djelomično proboj Turaka na naše prostore i sva naša kultura i tradicija koju baštinimo su utjecaji stranih kultura na ljude koji su ovdje živjeli. Jedino izvorno što je nastalo i što je kulture vrijedno na ovom području jest pokret naive, a Ivan Generalić je čovjek broj jedan u našoj županiji koji svakako do sada nije dobio nikakav tretman u kulturnom prostoru i djelovanju Županije ni lokalne samouprave – rekao je Lacković.

Istaknuo je da treba stupiti u ozbiljne razgovore s nasljednicima.

– Ivan Generalić bio je čovjek široke ruke, a danas o njegovoj ostavštini, koja nije samo njegova ostavština jer vidimo da je riječ o kulturnim dobrima, brinu njegovi nasljednici koji nisu u mogućnosti ispunjavati financijske uvjete kojih se i Županija boji. Moguće je napraviti prostor, pronaći način, razgovarati s nasljednicima i napraviti iskorak, jer jedino što vrijedi kulturno, a izvorno je odavde, je naiva i Ivan Generalić – objasnio je Lacković.

Slikovito je usporedio prodaju ove slike s promjenom Podravkinog sjedišta.

– Kad bi Podravka promijenila sjedište iz Koprivnice u Zagreb, za Podravku se ne bi nešto bitno promijenilo, ali bi za ovaj kraj. Činjenica da je na prodaju i obiteljska kuća slikara koji je utemeljitelj naive te koji je učinio da Hrvatska bude poznata po naivi, svakako zavređuje ozbiljniji pristup – kazao je Lacković i dodao da financije ne mogu biti problem, jer “ako se mogla kupiti robotska ruka za ljekarnu, onda se može kupiti i ovo vrijedno djelo“.

S njima se složio i nezavisni Miljenko Flajs.

– U ovom slučaju ne radi se o vrtoglavom iznosu s obzirom na to da je riječ o pokretnom kulturnom dobru Republike Hrvatske i za nju se kaže da je neprocjenjivi službeni dio povijesti Podravine. Ona predstavlja kulturno dobro naivne umjetnosti s kojom se ovaj podravski kraj toliko diči i to autora bez kojeg mnogi u svijetu ne bi uopće čuli za Podravinu. Može se reći da nemamo novca za otkup i da ne znamo kako bismo tom slikom gospodarili, ali neka bude jasno da ne košta 200.000 eura nego dva milijuna eura za Podravce. Ona je dio naše povijesti. Ne mora za kupovinu biti važan županijski proračun, postoje EU fondovi za kulturu, postoje velike tvrtke koje bi mogle kupiti i pokloniti ju Hlebinama, pa će pisati “Zanavek je Rogati konj ovdje”. Postoji mnogo načina kako je zadržati – pojasnio je Flajs.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren nije očekivao da će ovo biti najteža točka sjednice.

– Nakon ova dva ekspozea Lackovića i Flajsa, ne znam što reći. Valjda ne moram dokazivati koliko osobno preferiram naivu kao jedno zaštićeno znakovlje našeg identiteta ovog dijela Podravine, ja sam Prigorec, ali je istina što je Lacković u svom ekspozeu rekao da smo puno učinili za tu našu naivu kroz projekte, izložbe i sve ostalo. Iskreno, baš ste me doveli u situaciju da se zamislim i pokušam naći rješenje. Nismo u pripremi ove skupštine to tako sagledavali, jer uvijek donesemo takvu odluku, da se odričemo prava prvokupa, i sad smo suočeni s proceduralnom problematikom. Ne možemo donijeti odluku jer nemamo sredstva. Možda bismo mogli točku skinuti s dnevnog reda pa vidjeti u kojem roku se moramo očitovati – sad smo stvarno u dilemi. Vjerujem da nisam samo ja u razmišljanjima tog stava – napomenuo je župan.

Dodajmo da je na njegov prijedlog točka skinuta s dnevnog reda, a Županija ima rok od 30 dana za izjasniti se ako nije zainteresirana, odnosno 60 dana od zaprimanja predmeta ako su zainteresirani za kupnju.

Razloge prodaje ovog umjetničkog djela, ali i privatne hlebinske galerije, pokušali smo doznati od nasljednika Gorana Generalića, no do zaključenja članka odgovor nismo dobili.

zatvori