Petak, 10. svibnja 2024.

TROVANJE GAZIRANIM PIĆIMA Stigla analiza uzorka, ministar Beroš istaknuo i ‘sporni slučaj’ iz Koprivnice

Na konferenciji za medije o slučaju trovanja mineralnom vodom ministar zdravlja Vili Beroš između ostalog je istaknuo kako je bio na vezi s ravnateljem koprivničke bolnice oko “jednog spornog slučaja”.

Spomenuo je kako se pritom vjerojatno radi o nečem drugom.

Pokušali smo kontaktirati ravnatelja Matu Devčića no na naš telefonski poziv do zaključenja članka nije odgovorio.

>> TROVANJA GAZIRANIM PIĆIMA Dr. Vadla: Nemamo zabilježene slučajeve; koprivnička ugostiteljica: Razmišljamo o izbacivanju tih proizvoda

Centar za forenzična ispitivanja i vještačenja Ivan Vučetić proveo je vještačenja spornih i nespornih uzoraka koja su dostavljena zbog trovanja mladića u Rijeci.

Javljaju tako iz Policijske uprave primorsko-goranske i navode kako se u jednom uzorku radi o jako lužnatim vodenim otopinama.

– Rezultati vještačenja tekućine iz čaše koju je konzumirala oštećena osoba podudara se u fizikalno-kemijskim svojstvima s tekućinom iz bočice bezalkoholnog pića s okusom koja mu je bila poslužena, dok je analizom utvrđeno da se radi o jako lužnatim vodenim otopinama s pH vrijednošću od 13,6 – pojasnili su.

Dodaju kako se temeljem utvrđenog kemijskog sredstva može zaključiti da se radi o nekom sredstvu za pranje ili odmašćivanje.

Spomenimo kako je u 20 nespornih staklenih bočica istog pića zaprimljenih u originalnom pakiranju utvrđeno da sadrže prozirnu tekućinu čija Ph vrijednost odgovara vrijednostima ovakvih vrsta napitaka.

Tekst pripremile Hana Volenik i Adela Zember Antolić. 

zatvori