Nedjelja, 12. svibnja 2024.

TROVANJA GAZIRANIM PIĆIMA Dr. Vadla: Nemamo zabilježene slučajeve; koprivnička ugostiteljica: Razmišljamo o izbacivanju tih proizvoda

Hrvatska javnost zabrinuta je nakon pojave slučajeva trovanja nastalih konzumacijom popularnih gaziranih pića.

Podsjetimo, nekoliko osoba na više lokacija u Hrvatskoj zadobilo je teške ozljede jednjaka i želuca nakon što su u kafićima konzumirali sporna pića, a jedan slučaj trovanja navodno se dogodio i nakon što je mladić popio piće kupljeno iz automata.

Još se ne zna zašto je došlo do trovanja, na koji način i koliko je točno osoba zatražilo pomoć liječnika, a ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Draženka Vadla potvrdila nam je da u ovom trenu trovanja vezana uz ovaj slučaj nisu zabilježena na području naše županije. Dala je i savjete što učiniti ako do trovanja dođe.

– Odmah treba potražiti liječničku pomoć i sa sobom uzeti flašicu iz koje je to piće konzumirano da se može utvrditi o čemu se radi, odnosno da se tegobe pokušaju ublažiti. Sve se to radi pod kontrolom liječnika, građani nikako sami ne bi trebali dodavati kiseline ili lužine, nikako ne treba izazivati povraćanje. Kiseline i lužine sprže jednjak i sve od usne šupljine do želuca pa kod bilo kakvog napinjanja može doći do puknuća stjenke jednjaka ili želuca. Odmah potražite liječničku pomoć, i naravno nemojte nastaviti piti to piće – poručila je.

Kontaktirali smo i jednu koprivničku ugostiteljicu koja nam je rekla da razmišlja o izbacivanju problematičnih pića iz svoje ponude.

– Iskreno, razmišljamo o izbacivanju tih pića, no čekamo distributere i dobavljače da se oglase. Govorimo našem osoblju da ljudima ne preporuče konzumaciju tih proizvoda dok se ne utvrdi o čemu se točno radi. Nitko od gostiju ih niti ne naručuje pa ne moramo puno upozoravati ljude – naglasila je.


Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za postupanje u slučaju pojave tegoba nakon gutanja sumnjive tekućine koje prenosimo u cijelosti:

Ovo je uputa za postupanje u slučaju gutanja sumnjive tekućine s obzirom na to da do sada nije poznato o kojem se sredstvu radi, izostavljen je savjet o pijenju vode. Preporuke se mogu izmijeniti ovisno o rezultatima provedenih laboratorijskih analiza, a u slučaju izmjene, upute će biti objavljene na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Mogući znakovi:

  • Promijenjeni okus napitka
  • Naglo nastala bol i pečenje usne šupljine
  • Krvarenje iz sluznice usne šupljine

Postupak:

  1. Odmah ispljunite ostatak tekućine iz usta i prekinite daljnji unos
  2. Ne izazivajte namjerno povraćanje
  3. Ne uzimajte ništa na usta
  4. Sačuvajte ostatak napitka i originalnu ambalažu iz koje ste pili radi mogućnosti provedbe daljnjih analiza
  5. Odmah se javite u najbližu hitnu medicinsku službu ili nazovite broj 194.

Tekst pripremili Bojan Horvat i Tomislav Matijašić.

zatvori