Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Lacković: Županija se uopće ne bori za bolju prometnu povezanost, Koren: Da nije bilo mene, projekt brze ceste bi umro

Saga o brzoj cesti se nastavlja, kako na gradilištu kod Kloštra Vojakovačkog, tako i na sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije.

Naime, važnost prometne povezanosti u svom je izlaganju kod izglasavanja proračuna za iduću godinu jučer naglasio nezavisni Željko Lacković.

>> Koren odbio sva četiri amandmana oporbe rekavši: Ovo čovjek ne bi od vas očekivao, Golubić uzvratio: Nadam se da će biti razuma u budućnosti

– Tijekom godine svaka samouprava slaže planove i rebalans je financijski dokument. Proračun je pak primarno politički. Ovo naglašavam jer kad raspravljamo o proračunu za sljedeću godinu, onda govorimo i o političkom aspektu. Naša županija nisu samo brojke, stavke i odjeli, već prostor Podravine i Prigorja o kojem mi kao Županijska skupština brinemo na generalnoj razini. Vladajuća većina, župan i zamjenik župana dolaze s političkog spektra koji vlada i rezultate koje mi ostvarujemo treba sagledavati u tom kontekstu. Donose se veliki planovi po pitanju prometne infrastrukture i tu se nismo odmakli dugi niz godina, a ne vidim da će se nešto značajno dogoditi i sljedeće godine koja je superizborna. Očito da naša županija nije presudna ni bitna za ishod izbora jer nismo čuli da se ozbiljno projektira cesta prema Koprivnici, niti da je u planovima sjeverna obilaznica Koprivnice, a sve je to nešto što bi trebalo biti poticano od Županijskog nivoa, od regionalne vlasti. Ne mogu se općine i gradovi boriti za prometnu povezanost, nego županije. To kod nas ne da se radi loše, nego se ne radi nikako jer ova saga traje desetljećima. Nećemo podržati proračun jer bitnih projekata nema u proračunu – rekao je Lacković.

Dodao je da bez prometne povezanosti ne možemo razvijati turizam, a gospodarstvo nam stagnira.

– Bolje da ne govorim o propuštenim prilikama koje se tiču razvoja ozbiljne poljoprivredne proizvodnje. Ako nemate cestu, onda imate stagnaciju. Imate 10 milijuna eura viška na računu i prenosite to u iduću godinu, umjesto da financirate važne projekte. Smatram da je politički korektno da vam ukažemo na to da ne radite dovoljno dobro. Ovakvo stanje će nas uvaliti u još veće probleme – oštro je poručio Lacković.

Župan Darko Koren se, odgovarajući na pitanja drugih skupštinara, osvrnuo na pitanje prometne povezanosti odnosno brze ceste za koju ga je Lacković prozvao.

>> Vjerovali vi to ili ne, ali počela je izgradnja brze ceste do Kloštra Vojakovačkog

– Brza cesta se radi, imamo garanciju da će se dionica do Kloštra napraviti za godinu i pol do dvije, a paralelno se radi na dokumentaciji do Koprivnice, to je ono što znam. Vjerojatno sam osoba koja je najviše etiketirana posljednjih godina po tom projektu kao nešto što nije uspjelo, primio sam svu silu političkih udaraca na tu temu, ali da kažem nešto neskromno, iako znate da sam inače skroman i ne volim se isticati u prvi plan, ali kažem odgovorno, da nije bilo mene, taj bi projekt umro, ne bi bilo ničega. Gradi se cesta, volio bih da imam neki plan pred sobom što se tiče razvoja tog projekta, ali to je mukotrpan posao, kao što je i svako lobiranje. Nemam tu što više reći – zaključio je Koren.

zatvori