Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Koren odbio sva četiri amandmana oporbe rekavši: Ovo čovjek ne bi od vas očekivao, Golubić uzvratio: Nadam se da će biti razuma u budućnosti

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije donesen je proračun za 2024. godinu, no ova točka dnevnog reda, očekivano, nije mogla proći bez diskusije između župana i oporbe.

Župan Darko Koren na početku je u kratkim crtama predstavio odrednice dokumenta koji je, kako je rekao, najvažniji u radu Županijske uprave.

– Prihodi i primici županijskog proračuna za 2024. godinu planirani su u iznosu od otprilike 82,6 milijuna eura što je u odnosu na plan za tekuću 2023. godinu manje za 28,1 posto. Razlog ovog smanjena je što naša Opća bolnica dr. Tomislav Bardek od 1. siječnja prelazi pod upravljanje države koja nad njom stječe upravljačka prava. Bolnica, dakle, više neće biti proračunski korisnik – objasnio je Koren i dodao da smatra da ćemo upravo zbog toga od iduće godine na jedan drugačiji način promatrati proračun.

Dodao je i da je proračunom za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu planiran prijenos viška u ukupnom iznosu od 9,9 milijuna eura.

Članovi Kluba SDP-a i HSLS-a podnijeli su četiri amandmana na proračun. Prva tri predstavio je čelnik SDP-a Koprivničko-križevačke županije Tomislav Golubić.

– Prvi se amandman odnosi na povećanje sredstava za energetsku obnovu Gimnazije i Strukovne škole Đurđevac te energetsku obnovu Sportske dvorane Strukovne škole Đurđevac. Drugim amandmanom traži se 150.000 eura u svrhu pokrića troškova obrane od poplava i uređenja u svrhu prevencija poplavljvanja općinama uz rijeku Dravu koja su bila pogođena poplavama tijekom 2023. godine. Trećim se amandmanom pak predlaže povećanje sredstava za djelatnost Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije za 70.000 eura u svrhu povećanja sufinanciranja troškova boravka ekipa vatrogasne mladeži u Kampu vatrogasne mladeži u Fažani te za trošak dodatnog uređenja postojećih prostora kako bi bili adekvatni za boravak djece u njima – objasnio je.

Zadnji amandman predstavio je skupštinar Dražen Čuklić.

– S obzirom na trendove pada broja isporučitelja i količine isporučenog mlijeka u 2022. i 2023. godini Koprivničko-križevačka županija bi morala krenuti u razradu raznih projekata za očuvanje mljekarske tradicije. Jedan od takvih projekata bilo bi pokretanje Preradbenog pogona za mlijeko. Dosadašnje oslanjanje na postojeće otkupljivače poput Dukata i Vindije ne nudi perspektivu za opstojnost, već se proizvođači moraju okrenuti prema vlastitom poduzetništvu – rekao je Čuklić.

Koren se očitovao na predložene amandmane rekavši da nijedan neće prihvatiti.

– Amandmani nisu napisani u skladu sa zakonom, nije naveden izvor, no očitovat ću se o njima. Nijedna od tih ideja nije loša, no možemo raspravljati o tome je li to u našim mogućnostima. Osvrnuo bih se na to da predlažete gdje da skinemo novac za te ideje. Prvo predlažete da skinemo novac planiran za rekonstrukciju dogradnje dvorca Inkey kako bismo financiratli rekonstrukciju školskih objekata. Ne mogu shvatiti da ste to predložili jer smo se dogovorili da idemo u taj projekt rekonstrukcije dvorca. Taj je prijedlog neprihvatljiv. Energetska obnova škola je u programu i doći će na red, no ne iz ovog izvora. Za drugi amandman predlažete da se osiguraju sredstva za poplavljena područja. Ne mogu ni to shvatiti jer predlažete da se umjesto toga skinu sredstva iz stavke za start-upove, za gospodarske sajmove, za potpore male vrijednosti, za financiranje Turističke zajednice i tako dalje. Totalno mi je ovo u disproporciji u odnosu na ono za što se inače zalažete. Dakle i amandman dva se odbija – komentirao je župan.

Što se tiče trećeg amandmana, oporba je tražila da se skinu novci za promidžbu i informiranje Županijske uprave te da se umjesto toga ulože u uređenje prostora Vatrogasne zajednice i odlazak na kamp u Fažani.

– To bi bilo ulaganje u tuđu imovinu što je dvojbeno odnosno nije zakonito. Sufinanciranje njihovog boravka u kampu već se djelomično financira iz našeg proračuna. Nije problem tijekom godina to povećati, ali nema smisla to činiti sad kroz ovaj amandman. Isto tako, imamo obavezu osigurati novac za informiranje medija, kao i za promidžbu – kazao je Koren, a osvrnuo se pritom i na predloženo skidanje novaca za digitalnu transformaciju Županijske uprave.

– Bez lažne skromnosti, predvodnici smo po digitalnoj transformaciji u državi i mislim da je to vraćanje u prošlo vrijeme, skidanje novaca za to je nešto što čovjek ne bi od vas očekivao. Kruna svega, predlažete skidanje novaca za županijski Centar za zaštitu i spašavanje, dakle projekt u kojem ste i vi partner – rekao je Koren obrativši se Golubiću.

– Malo sam dezorijentiran, ali ne želim dalje komentirati, samo ću reći da se amandman odbacuje – dodao je još Koren.

Na kraju se osvrnuo na zadnji amandman koji se tiče Preradbenog pogona za mlijeko.

– Ovdje bi skidali novac za financiranje programa i projekata udruga za djelatnosti gospodarstva, poljoprivredu i ruralni razvoj – super. Skidali bi i novac za poticanje istraživanja i razvoja u poljoprivredi, to je isto zanimljivo, borite se za to inače kao i ja. Slažem se da bi trebali krenuti u očuvanje mljekarske tradicije, no mislim da mala mljekara ne može zamijeniti Dukat ili Vindiju. Dakle, i taj ću amandman odbaciti – zaključio je Koren.

Ovim odlukama nimalo nije bio zadovoljan SDP-ov Golubić.

– Imamo višak od skoro 10 milijuna eura koji prebacujemo u drugu godinu i sve što predlažemo je dobro, ali naveli smo krive izvore pa ništa od toga. Nadam se da će neki amandmani ipak pronaći svoj put do rebalansa jer mislim da su bitni. Nećemo imati problema ako ih i vi predložite. Siguran sam da niste protiv ničega što smo predložili i da će se pronaći razuma što se tiče sredstava za obranu od poplava prije nego što dođe nova poplava, prije nego djeca odu na kampiranje i prije nego propadne parket u Đurđevcu. Proračun, dakle, nećemo podržati – rekao je Golubić.

– Ne znam što vam reći oko tih vaših amandmana, smatram da nisu opravdani zbog skidanja sredstava s određenih pozicija – zaključno je rekao Koren.

Na kraju je proračun donesen uz 20 glasova za i 10 protiv.

zatvori