Srijeda, 1. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO Virovci slave Dan općine, načelnik Perok: Za dobrobit naših žitelja realiziramo projekte vrijedne više od šest milijuna eura

Virje danas vrvi raznim sadržajima, središnji je dan obilježavanja Martinjskih dana Općine Virje 2023.

Virovke i Virovci, ali i njihovi brojni gosti danas uz Martinje obilježavaju i Dan općine Virje pa je stoga jutro započelo polaganjem vijenaca i svijeća na mjesnom groblju i u parku, a nastavljeno mimohodom i svetom misom u Župnoj crkvi sv. Martina, dok je svakako najsvečanije bilo na sjednici Općinskog vijeća Općine Virje koja je okupila mnoge uzvanike. Kao i uvijek, stigli su pojedinci iz javnog, društvenog, sportskog i političkog života Virja te članovi vijeća, zatim načelnici brojnih općina s područja čitave Koprivničko-križevačke županije, ali i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči. Prisutni su bili i koprivničko-križevački župan Darko Koren sa svojim zamjenikom Ratimirom Ljubićem.

Načelnik Općine Virje Mirko Perok prisutnima je rekao da je ovogodišnja svečana sjednica posebna jer se slavi 30. godišnjica postojanja Općine od osnutka samostalne i suverene Republike Hrvatske. Zato je ovo ujedno i prilika da se prisjetimo svih važnijih postignuća u proteklih 30 godina u Virju, ali i ostvarenih projekata i aktivnosti u poslovnoj godini koja se polako privodi kraju, poručio je Perok.

– Kroz tri desetljeća postojanja Općina je prije svega dobila financijsku samostalnost i redovite financijske prihode koji su bili preduvjet za ubrzani razvoj i izgradnju potrebne komunalne i društvene infrastrukture. U tom periodu izgrađen je novi društveni dom s dvoranom i prostorijama za djelovanje kulturnih udruga. Izgradnja nove školsko-sportske dvorane znatno je poboljšala uvjete za sportsku aktivnost kojom se Virje iznimno ponosi. Zgrada osnovne škole dograđena je s dodatne četiri učionice čime je omogućen njen jednosmjenski rad, a za one najmanje izgrađen je moderan novi dječji vrtić. Zahvaljujući tadašnjoj Vladi Republike Hrvatske, današnja zgrada Općine dobivena je najprije na korištenje, a zatim i u trajno vlasništvo. Infrastrukturni projekti temelj su kvalitete stanovanja pa je tako izgrađena nova vodovodna mreža u svim naseljima općine, a u samom Virju i kompletna kanalizacijska mreža s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda – naglasio je načelnik.

Snimio Tomislav Matijašić.

Uređene su brojne ulice i pješačke staze, uređeno je nekoliko društvenih domova te su izgrađene tri nove mrtvačnice. Bilo je tu još mnogo projekata, ali jedna od najbitnijih aktivnosti bila je i ostala briga za žitelje Virja, nastavio je Perok.

– Kroz razne javne pozive i mjere brinuli smo i brinemo o mještanima od najranije životne dobi pa sve do starosti. Svi pokazatelji, a naročito komentari mještana, govore da su se životni uvjeti u našoj općini uvelike poboljšali. Iz svega nabrojenog vidljivo je koliko je dobroga ruralnim sredinama donio ovakav ustroj lokalne samouprave,stoga smatram da je rasprava o ukidanju pojedinih općina bespredmetna – spomenuo je.

Ovom prilikom zahvalio je i svojim kolegama koji su funkciju načelnika obavljali prije njega i koji su također svojim radom stvorili temelje za ovakav uspješan razvoj Virja.

– U protekloj godini ugovoreni su, i većinom realizirani, projekti ukupne vrijednosti više od šest milijuna eura. Najveći projekt je zasigurno izgradnja kanalizacijske mreže u naseljima Šemovci i Hampovica u sklopu Aglomeracije vrijednosti gotovo pet milijuna eura. Radovi dobro napreduju i očekuje se dovršetak sredinom iduće godine. Projekt se provodi u suradnji s našom zajedničkom tvrtkom Komunalije Đurđevac. Među najznačajnijim projektima svakako je i dogradnja dječjeg vrtića ukupne vrijednosti svih radova i opreme 450.000 eura koji su većinom financirani sredstvima Europske unije. Zahvaljujući dvjema novim odgojnim jedinicama, od Nove godine sva će djeca imati svoje mjesto u vrtiću. Ove godine završit ćemo i projekt uređenja Ulice Ante Starčevića u vrijednosti od 460.000 eura. U sklopu uređenja promijenili smo cjelokupnu komunalnu infrastrukturu i izgradili pješačke staze. Ovaj projekt realiziran je uz financijsku potporu Koprivničko-križevačke županije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije – kazao je.

Nastavljeni su i radovi na revitalizaciji zgrade stare škole.

– Uređen je dio krovišta i provedena prva faza radova na uređenju prostora knjižnice. Vrijednost navedenih radova iznosi 164.000 eura, a većina je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture. Ove godine smo uspjeli asfaltirati otprilike 2.000 metara vinogradarskih puteva isključivo sredstvima iz našeg proračuna u vrijednosti od 82.000 eura. U tijeku je provedba projekta izgradnje vanjskog fitness igrališta za odrasle u vrijednosti 42.000 eura koja je sufinancirana sredstvima Ministarstva turizma i sporta – nastavio je Perok.

Snimio Tomislav Matijašić.

Bilo je tu još manjih komunalnih zahvata te radova na održavanju poljskih puteva, zelenih površina i groblja…

– Od ove godine sve komunalne poslove odrađuje novoosnovano Virovsko komunalno poduzeće čije smo poslovanje uskladili sa Zakonom. Zahvaljujući velikom trudu svih djelatnika postali smo znatno učinkovitiji te im hvala na tome – napomenuo je Perok.

Nakon toga je otkrio i planove za iduću godinu.

– U idućoj godini planiramo pokrenuti ili nastaviti provoditi nekoliko značajnih projekata. To se prije svega odnosi na nastavak revitalizacije stare škole, uređenje Ulice Trnovac, uređenje pješačkih staza u ulicama Novigradska, Kolodvorska i Gorička te potpunu rekonstrukciju buduće zgrade hostela – rekao je.

Svi projekti pritom su za dobrobit mještana Virje, a demografska politika i dalje je prioritet Općine, posebno je poručio.

– Potpore mladim obiteljima za stambeno zbrinjavanje daju pozitivne rezultate što je vidljivo i iz povećanja broja rođene djece, a samim time i potrebe za dogradnjom vrtića. Tijekom pet godina provedbe ukupno 77 obitelji iskoristilo je mjere iz ovog programa. Dio njih zadržao je prebivalište unutar općine, a dio se čak i doselio iz drugih područja. Naknada za rođenja djeteta u iznosu od 400 eura, kupnja bilježnica za školu, sufinanciranje kupnje radnih bilježnica, školskog pribora i troškova prijevoza učenika, kreditiranje i stipendiranje učenika i studenata te sufinanciranje rada glazbene škole mjere su kojima roditeljima pomažemo tijekom odrastanja i obrazovanja njihove djece. Posebno bih istaknuo sufinanciranje boravka djece u vrtiću. Trenutno cijena iznosi 40 eura za prvo i 26 eura za drugo dijete, a za treće ili više djece roditelji su oslobođeni plaćanja. S obzirom na to da ekonomska cijena boravka jednog djeteta u vrtiću iznosi 287 eura, smatram da je doprinos Općine itekako velik. Naravno, uvijek vodimo brigu i o osobama starije životne dobi. Tijekom godina proveli smo tri europska projekta “Zaželi” te predali prijavu za novi ciklus. Zajedno sa Županijom provodimo projekt Gerontodomaćica. Cilj oba projekta je omogućiti našim starijim sumještanima kvalitetniji život u njihovom domu. I ove godine svim umirovljenicima s mirovinom manjom od 530 eura isplatili smo uskrsnicu u vrijednosti od 40 eura, a neće izostati ni božićnica – prokomentirao je načelnik.

U Općini Virje iznimno su ponosni i na djelovanje brojnih društvenih, kulturnih i sportskih udruga i zato su ove godine financijska sredstva u Općinskom proračunu za njihovo djelovanje znatno povećana.

– Poduzetnici i poljoprivrednici svoju financijsku pomoć redovito ostvaruju kroz niz javnih poziva. Zahvaljujući velikom trudu brojčano malog Jedinstvenog upravnog odjela Općine Virje na čelu s pročelnicom Kristinom Filipović, svi projekti i programi odrađeni su stručno, a treba naglasiti i da je za sva kapitalna ulaganja ostvarena i značajna financijska potpora iz europskih fondova, resornih ministarstava i Županije. Za to im od srca
zahvaljujem – kazao je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Perok je još rekao da su kvalitetan rad i briga, stručnost i požrtvovnost te kreativni pristup učenju odlike svih odgojiteljica i ostalih djelatnika Dječjeg vrtića Zrno.

– Zahvaljujem i djelatnicima Narodne knjižnice i čitaonice Virje koji kroz svoje izdavaštvo i razne aktivnosti prilagođene djeci, ali i odraslima, itekako pridonose kulturnom i društvenom životu naše općine, ali i očuvanju kulturne baštine ovoga kraja. Iako Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara nije direktno općinska ustanova, nego županijska, naša suradnja je na visokoj razini. Hvala im na tome i veselim se budućim zajedničkim projektima. Djeca su naša budućnost i zato uvijek spremno pružamo potporu svim projektima na korist djece. Ponosno možemo istaknuti da smo jedina općina, uz dva grada u našoj županiji, koja nosi titulu “Općina prijatelj djece” – podsjetio je.

Prepoznatljivost i turističku ponudu Općina će pritom promovirati i dalje putem Turističke zajednice područja Središnja Podravina.

– Svake godine uspješno organiziramo dvije najvažnije manifestacije; prvi europski festival malih kolača prkača pod nazivom Virovska Prkačijada i Martinjske dane Općine Virje. Moja zahvala ide svim udrugama koje uvijek rado sudjeluju i pomažu u organizaciji ovih manifestacija. Zahvaljujem i Turističkoj zajednici i direktoru Nikoli Ciku na odličnoj suradnji. Naravno, veliko hvala i našoj Koprivničko Križevačkoj županiji, svim resornim ministarstvima i svim poslovnim partnerima. Zahvaljujem i svim članovima Općinskog vijeća na konstruktivnoj i plodonosnoj suradnji – zaključio je Perok.

Na kraju govora je uputio iskrene čestitke svim današnjim dobitnicima javnih priznanja ove općine. Uz to, svim žiteljima općine Virje čestitao je Dan općine i blagdan zaštitnika svetog Martina, a svim Martinama i Martinima sretan imendan.

Okupljene je pozdravio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Virje Davor Čižmešinkin koji je rekao da je vijeće raspravljalo o brojnim pitanjima, a gotovo sve odluke usvajane su jednoglasno ili uz konstruktivno razmišljanje s ciljem poboljšanja kvalitete života žitelja Virja.

Snimio Tomislav Matijašić.

– U svojem proračunu Općina osigurava sredstva za donacije udrugama te za razne potpore za djecu i mlade, starije… Možemo se pohvaliti da gotovo sve investicije na području općine provodimo uz financiranje iz državnog proračuna ili Europske unije. Vijeće je podržavalo načelnika i njegove ideje s ciljem razvoja svih područja našeg djelovanja i poboljšanja kvalitete života svih stanovnika općine – naglasio je.

Uime okupljenih načelnika na sjednici je govorio načelnik Općine Gola Stjepan Milinković.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Uvijek je radost doći i proći našim Virjem, a danas je još veća radost u trenucima ovog velikog slavlja. Čast mi je čestitati vam ovaj vrijedni jubilej, 30 godina ove drage i časne općine. Kad slušamo izvješće načelnika, to izaziva divljenje jer ovo što ste napravili je vrijedno toga i na tome vam upućujem posebne čestitke. Posebnu pozornost zaslužuje vaša predanost u čuvanju vrijednosti koje su duboko ugrađene u temelje naše općine Virje. Nitko ovo nema kao što ima Virje – srčano je istaknuo Milinković.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik grada Nagybajoma iz Mađarske s kojom Općina Virje ima odličnu suradnju već dugi niz godina, a za govornicu je stao i koprivničko-križevački župan Darko Koren rekavši da je današnji susret poseban i predivan.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Veličina i struktura ove općine išli su na ruku svima stanovnicima da ona bude takva kakva je – uspješna i prilično bogata. Od Martinja do Martinja pratimo sve ono što se živi u ovoj općini i nevjerojatno je koliko se toga mora spomenuti u tom razdoblju. Vidljivo je koliko se toga ovdje promijenilo na bolje i koliko je razvojni put Virja primjetan, na svemu tome vam treba čestitati – poručio je župan.

Nakon župana, nekoliko riječi uputio je i koprivnički gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Čestitam vam ovu lijepu obljetnicu, danas imamo kišu, no nakon nje dolazi sunce pa vam od sveg srca želim da vas to sunce obasja i da Virje ide dalje u putu razvoja i rasta jer ste to i zaslužili – naglasio je Jakšić.

Svoje viđenje Virja dao je još načelnik Općine Kalinovac i saborski zastupnik Darko Sobota.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Virje ima bogat društveni život i za to su potrebni ljudi koji imaju volju i ideje, ali i čelni ljudi koji imaju razumijevanja upravo za takve potrebe i koji razumiju razmišljanje da bez društvenog života nema niti opstanka općina – kazao je Sobota.

Spomenimo da je današnja svečana sjednica bila prilika za dodjelu javnih priznanja Općine Virje pa su tako zlatne plakete dodijeljene Željki Embreuš i to na području kulture i društvene djelatnosti, Josipu Cikošu i Ivici Benkeku za humanitarnost, Ivanu Drljanovčanu za uspjeh na području vatrogastva, Mladenu Ivančanu za uspjeh u vinogradarstvu, Mladenu Šironji za ratne zasluge i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata te Sportskom ribolovnom klubu Krap povodom 10. obljetnice djelovanja, odnosno DVD-u Donje Zdjelice za 70. godinaa djelovanja. Povelja Plašt svetog Martina pripala je pak organizaciji Taste of Peace Jerusalem.

Snimio Tomislav Matijašić.

Podsjetimo, svečana sjednica bila je uvertira u večernje aktivnosti pa nas u 19:30 u dvorištu DVD-a Virje očekuju bakljada i vatromet, a od 21 sat pod šatorom na Trgu Stjepana Radića okupljene će zabavljati popularni Joško Čagalj – Jole. Zadnji dan proslave Martinjskih dana Općine Virje 2023. je sutra, a program potražite klikom ovdje.

 

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Virje

Objavljuje Drava.info u Subota, 11. studenoga 2023. 

zatvori