Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO/VIDEO U Domoljubu obilježen Dan grada, Jakšić: Da je Pariz samo malo lepši, bil bi lepi k’o Koprivnica

Obilježavanje Dana grada Koprivnice počelo je danas svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Koprivnice.

U dvorani Domoljub okupili su se brojni uvaženi gosti, aktualni i bivši političari, gradonačelnici s područja čitave Hrvatske, načelnici općina, gospodarstvenici, predstavnici gradskih udruga i ustanova te poznate Koprivničanke i Koprivničanci, odnosno predstavnici javnog gradskog života.

>> FOTO: SVEČANO JE U DOMOLJUBU Počela je sjednica, brojni uzvanici stigli na proslavu rođendana Koprivnice

Svečanu sjednicu otvorio je putem video zapisa predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal.

– Od prije godinu dana, kad smo se zadnji puta sastali za Koprivnicu, se dogodilo puno lijepih i dobrih stvari što naši građani proživljavaju kao i mi. Odradili smo 180 točaka za Gradsko vijeće te smo većinom imali jednoglasne odluke. Kad se vodila diskusija bila je vrlo otvorena i konstruktivna, prava pristojna rasprava. Smatram da po tom pitanju možemo biti zadovoljni i biti primjer ostalim predstavničkim tijelima – istaknuo je.

Tijekom svečanog govora koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić poželio je svim gostima dobrodošlicu te čestitao 667. rođendan našoj staroj dami.

– Skupile su se godine, a i puno toga se promijenilo od zadnjeg rođendana, pogotovo kad usporedimo sve što se događalo u desetljećima i stoljećima što su iza nas. Ono što je uvijek ostalo je ponos i srce koje brže kuca kad se približi Koprivnici. Također, svaki rođendan je prilika da se s ponosom i sjetom prisjetimo onih koji su razvijali našu Koprivnicu, ali i da zajedno ispišemo obrise nekih snova koje ćemo kao uvijek do sada zajedno ostvariti za neke nove klince koji će tek doći – poručio je.

Gradonačelnik je dodao i kako živimo u vrlo specifičnom vremenu koje je donijelo puno promjena.

– Ratovi i pandemija koronavirusa promijenili su paradigmu života i poslovanja na koju smo naviknuli. Svijet se potpuno promijenio, zato je važno čuvati tolerantnost i ljudskost koju ovaj grad nosi u sebi. Moramo razmišljati i o klimatskim promjenama te nepogodama koje idu uz njih. Nadalje, one odluke koje donesemo u našem mikrosvemiru dovest će do toga da očuvamo svoj kraj – kazao je.

Snimio Valentino Štefanek.

Osvrnuo se i na sve ono što je ostvareno u zadnjih godinu dana te naglasio važnost obrazovanja, gospodarstva i komunalne infrastrukture.

– Svakome je jasno da nećemo moći bez borbe za vlastitu proizvodnju, poljoprivrednu dostatnost, radnike i njihovu plaću, a sve uz jasnu poruku da krupni kapital ne može biti iznad običnog čovjeka. Iako je Koprivnica samo jedna mala točkica na karti Republike Hrvatske i cijelog svijeta, svjesna je odgovornosti za cijelu Podravinu i Prigorje jer ovdje stvaramo 60 posto radnih mjesta. Pratit ćemo svaku priliku da budemo još efikasnija javna Uprava, čuvat ćemo najpovoljnije mjesto za život u Hrvatskoj te ćemo pokazivati ljudskost koju stara dama nosi u sebi. To se pokazuje i uskrsnicama te božićnicama za umirovljenike koje ćemo sada još podići. Također, gospodarski razvoj treba biti praćen razvojem komunalne infrastrukture, a na to se nadovezuje Aglomeracija koja ide prema kraju i s ponosom mogu reći kako će biti prva završena u cijeloj Koprivničko-križevačkoj županiji. Ono što je u svemu tome najvažnije je naša mladost koja je prošle godine dočekala novu školu na Podolicama. Njima želim poručiti da na tome nećemo stati jer ulazimo u nikada jači ciklus investiranja u škole, vrtiće i Sveučilište Sjever. Nastavit ćemo i jasnu te čvrstu borbu za brzu cestu, učenički i studentski dom – rekao je.

Za kraj je istaknuo kako je pred Gradskom upravom zahtjevno putovanje, ali je i usporedio Koprivnicu s velikom svjetskom metropolom.

– Neće uvijek sve biti idealno i neće sve uvijek ići ravno. Niti u ovih 667. godina nije sve išlo ravno, ali naša upornost i radišnost nam govori da kad zajedno gledamo u smjeru rasta i napretka, možemo ostvariti ciljeve koje naša Koprivnica i građani zaslužuju. Radom, srcem i ponosom čuvajmo našu slobodu, tolerantnost, otvorenost i spremnost da prihvaćamo različitosti te ostanimo uvijek takvi i svoji, ostanimo Koprivnica. Za sam kraj želim istaknuti kako je naš trg proglašen jednim od najljepših, a na to ću samo reći ono što je i zapisano u našoj povijesti “Da je Pariz samo malo lepši, bil bi lepi k’o Koprivnica”  – zaključio je.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj koji je čestitao ovaj važan dan svim Koprivničancima i Koprivničankama.

– S velikom pažnjom sam slušao o svim uspjesima podravske prijestolnice, a posebno me vesele uspjesi koje postižu gradovi u našoj državi, a posebno na sjeveru. Naša dva grada veže puno toga, a veže nas i još jedna posebna činjenica, odnosno da smo usmjereni na budućnost. Također, dijelimo i vrijednost transparentnosti grada i svih sastavnica, podizanje kvalitete života, tolerancije, humanosti, solidarnosti, naime sve ono što se gubi u ova čudna vremena. Ponosan sam što mogu reći da imamo dobre i pozitivne susjede i prijatelje – istaknuo je.

Snimio Valentino Štefanek.

Čestitkama se pridružio i koprivničko-križevački župan Darko Koren koji je županiju usporedio s vlakom.

– To je jedan vlak u kojemu se svi vozimo i on ima svoju lokomotivu, a to je grad Koprivnica. Puno biste se trebali voziti tim vlakom kako biste sve vidjeli. Županija je šira od Grada te daje svoj doprinos razvoju i izgledu u funkcionalnom te urbanističkom smislu. Zajedno ćemo s Gradom Koprivnicom graditi učenički dom, a time želim reći da živimo u jednom skladu i simbiozi. Obavezni smo biti složni i zajedno činiti sve kada je riječ o izgradnji i razvoju onih sredina za koje smo zaduženi. To u zadnjih nekoliko godina činimo na jedan optimalan način i time sam zadovoljan – zaključio je župan.

Snimio Valentino Štefanek.

Uime Vlade Republike Hrvatske obratio se ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica koji je istaknuo da mu je čast biti na proslavi tako velikog rođendana.

– Zaista je lijepo čuti gradonačelnika i župana kako govore o simbiozi te lokomotivi koja nosi i usmjerava razvoj ovog kraja te cijele županije. Moram istaknuti kako je Koprivnica s pozicije nacionalne politike primjer grada koji je poznat po politici nultog prireza i poticanja poduzetništva te gospodarstva. Kao takvi ste primjer brojnim općinama i gradovima – rekao je.

Snimio Valentino Štefanek.

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Orsat Miljenić kazao je kako je Koprivnica poznata kao grad za dobar život.

– Sve ono što je gradonačelnik Jakšić spomenuo pokazatelj je kako se grad može razvijati i biti primjer za cijelu Republiku Hrvatsku. Živimo u teškom vremenu, a upravo je ta samodostatnost i postojanje gospodarstva koje funkcionira ono što daje sigurnost za budućnost. Kad se tu nadoveže i obrazovanje te briga o građanima, to čini grad sposobnim da se može nositi sa svim izazovima koji dolaze. Često sam znao dolaziti ovdje i svaki puta je sve bolje nego zadnji put te sam uvjeren da će se tako nastaviti i dalje – zaključio je.

Snimio Valentino Štefanek.

>> Koprivnica sutra slavi svoj rođendan, pripremljen bogat vikend program

Spomenimo kako je sjednica bila prilika i za dodjelu javnih priznanja zaslužnim Koprivničancima i Koprivničankama. Današnja svečanost samo je uvertira bogatog programa koji je pripremljen za vikend.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Koprivnica povodom 667. rođendana naše Stare dame

Objavljuje Drava.info u Petak, 3. studenoga 2023.

 

zatvori