Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO Molvarski vrtićarci uživali u sviranju cimbula, učili su i kako se one izrađuju te koja je njihova povijest

Starija odgojna skupina Cvjetići iz Dječjeg vrtića Pčelica u Molvama imala je priliku sudjelovati na prezentaciji povijesti i umijeća izrade i sviranja podravskih cimbula, nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Naime, molvarske vrtićarce je posjetio vrsni cimbulaš Marijan Fuček te im je održao prezentaciju koja se sastojala od tri dijela; pričanja povijesti cimbula u našim krajevima, prezentacije od čega se rade cimbule i koji su njeni dijelovi te na kraju doživljaja sviranja cimbula, što prezentatora, što djece.

>> FOTO/VIDEO: SPAS OD ZABORAVA Marijan Fuček majstor je cimbula: Privukle su me zbog Podravine, fantazija je svirati ih

– Većina djece nije se imala prilike susresti ni doživjeti zvukove cimbala, a što bi svako dijete podravskog kraja trebalo doživjeti jer su cimbala dio naše kulturne baštine i grade naš podravski identitet koji je jedinstven i prepoznatljiv u svijetu. Djeca su pokazala veliko zanimanje te su pažljivo i oduševljeno slušala sviranje, a najveće uzbuđenje bilo je kada je svako dijete samo isprobalo svirati cimbule – poručili su iz Općine Molve.

zatvori