Utorak, 7. svibnja 2024.

FOTO Mlada slikarica Iva Hodalić prodala svoje djelo te cjelokupni iznos poklonila obitelji Premec koju je zadesila životna nedaća

Kaže se da na mladima svijet ostaje, a ako je suditi prema primjeru mlade Ive Hodalić, čeka nas svijetla budućnost.

Naime, Iva je najmlađa članica Udruge hlebinskih slikara i kipara naive te je ove godine prvi puta sudjelovala na manifestaciji Podravski motivi na kojoj je odlučila prodati jednu svoju sliku te cjelokupni iznos donirati obitelji Premec iz Đelekovca.

Ova 16-godišnja učenica drugog razreda Gimnazije Fran Galović Koprivnica rekla nam je da se na to odlučila nakon razgovora s članovima svoje obitelji i potaknuta nekim prijateljima koji su sudjelovali u prikupljanju novčane pomoći za spomenutu obitelj koju je nedavno zadesila nesreća u kojoj im je u eksploziji plinske boce uništena kuća.

>> Kuća obitelji Premec iz Đelekovca uništena u eksploziji, otvoren račun za donacije

–  U školi i svugdje nas potiču na pomaganje onima kojima je to potrebno. Nikad nisam prije sudjelovala u takvim akcijama. Ovo je moja prva takva akcija i mogu reći da sam sretna zbog toga jer je sve bilo spontano. Na kraju je akcija bila i više nego uspješna. Došla sam odlučna s idejom da prodam sliku na Podravskim motivima i kako je prvi dan motiva odmicao svi su hvalili moju ideju. Potom su slikarica Helena Fijok Benković i njezin suprug Božidar iz Preloga predložili ostalim članovima naše udruge da svi zajedno otkupe sliku svojim donacijama te da ju poklonimo obitelj Premec koja je na taj način dobila i novac i sliku za svoj novi dom – naglasila je Hodalić.

Dodala je kako su svi članovi udruge ideju objeručke prihvatili te se rado uključili.

–  Kada sam se javila obitelji Premec bilo im je jako drago te sam ih zamolila da, ako su u mogućnosti, dođu na Podravske motive kako bi preuzeli donaciju. Oni su se vrlo rado odazvali, a u razgovoru s njima saznali smo da su im sve slike u kući, osim jedne,  nastradale. Potaknuta tom izjavom gospođa Fijok Benković darovala im je i jednu svoju sliku. Tako je sve završilo s puno sreće i mnogo pozitivnih emocija – objasnila je Iva te dodala da je udruga tako za obitelj Premec skupila 230 eura te su im darovane dvije slike.

Što se tiče samih Podravskih motiva, Iva nam je rekla da je jako sretna što je mogla sudjelovati u ovoj tradicionalnoj manifestaciji.

– Dojmovi s manifestacije su odlični jer sam upoznala mnogo novih ljudi. Stekla sam novo iskustvo u svojoj slikarskoj karijeri. Motive je posjetio veliki broj ljudi, medija i poznatih osoba što je vrlo važno u promicanju naivnog slikarstva, starih zanata i kulturno umjetničkih društava. Na taj način ih spašava od zaborava – zaključila je.

zatvori