Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Sabolić: Šteta od poplave na legradskom području iznosi 2,2 milijuna eura, to je gotovo pet godišnjih proračuna općine

Šteta koja je nastala zbog izlijevanja rijeke Drave na legradskom području procjenjuje se na čak 2,2 milijuna eura.

Načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić rekao je da je riječ je o gotovo pet godišnjih općinskih proračuna što znači da oni sami ne mogu pokriti troškove štete koja je nastala zbog poplava u kolovozu.

– Štetu smo prijavili prema Republici Hrvatskoj i Vladi te se nadamo da ćemo dio sredstava dobiti od države i Fonda solidarnosti te da ćemo moći početi sa sanacijom štete – ističe.

>> FOTO/VIDEO Nestvarne scene sa Šoderice, poplavljeno je područje oko jezera, od naleta vode urušava se tlo

Načelnik je podsjetio da je dva tjedna nakon poplave organizirana velika radna akcija na Šoderici u koju su se uključili brojni mještani, vikendaši i posjetitelji, a izvađeno je oko 25 kubika biljnog i drugog otpada.

– Taj otpad došao je putem vode u jezero. Voda se sada sve više povlači pa možemo pristupiti i ostaloj sanaciji. Nedavno smo dobili dozvolu za vađenje drveća koje je srušeno tako da će se ovaj tjedan početi i s tom akcijom. Nakon toga ide sanacija samih rupa koje su nastale dotokom vode i polako normalizacija svega – kazao je načelnik Sabolić.

>> FOTO/VIDEO: ČISTKA ŠODERICE Sabolić: Jako puno ljudi je došlo i u tri sata sanirali smo 90 posto onoga što smo planirali

Spomenimo kako će se veći građevinski zahvati prebaciti na proljeće kada se ishodi sva potrebna dokumentacija i sredstva s kojima će se sanirati postojeća šteta.

zatvori