Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

FOTO Započela prva faza izgradnje RCGO-a Piškornica, Martinaga: Ispitujemo tlo, nakon toga slijedi projektiranje i ishođenje građevinskih dozvola

Dugo očekivani projekt izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica napokon je započeo.

Podsjetimo, nakon trakavice koja traje već godinama, 3. srpnja ove godine u prostorijama HGK – Županijske gospodarske komore Koprivnica potpisan je Zapisnik o uvođenju u posao izvođača radova na projektiranju i izvođenju radova izgradnje RCGO-a.

>> FOTO Ružman: U ovo vrijeme iduće godine počinju stvarni radovi izgradnje RCGO-a Piškornica

Sada je počela prva faza radova koja obuhvaća istražne radove i ispitivanje geomehanike tla, potvrdio nam je to Nikola Martinaga, voditelj poslova razvoja i upravljanja projektom RCGO-a Piškornica.

– Izvođač radova dužan je ishoditi glavni projekt i građevinsku dozvolu te su započeli istražni i geofizički radovi koji će biti podloga za projektiranje. Ovim radovima odredit će se sastav i geomehanika tla koji su potrebni za projektiranje glavnog projekta te ishođenje građevinska dozvola – rekao je Martinaga.

Objasnio je da su radovi raspoređeni unutar obuhvata budućeg centra.

– Izvođač je, ovisno o tome gdje se koja građevina planirana, odredio pozicije istražnih bušotina i geofizičkih ispitivanja. Očekuje se da bi radovi na ispitivanju tla trebali trajati maksimalno do nekih 60 dana. Naravno sve to ovisi o vremenskim uvjetima koji će biti na terenu – naveo je.

Snimio Marko Posavec.

Martinaga je istaknuo kako će izvođač nakon spomenutih radova projektirati glavne projekte.

– Već su započeli neki radovi projektiranja, ali za projektiranje objekata i sličnih stvari potreban je sastav i geomehanika tla da se može izraditi glavni projekt – naglasio je.

Okvirni rok predviđen za ishođenje dozvola i izradu glavnog projekta je oko 12 mjeseci.

– Teško mi je reći koja će točno biti dinamika, ali izvođač ima do 12 mjeseci da ishodi građevinske dozvole i da radovi počnu. Naravno, oni mogu započeti i ranije. Ukupan rok za kompletnu izgradnju centra je 44 mjeseca od dana kada smo potpisali ugovor, a to je bilo 3. srpnja tako da je krajnji rok ožujak 2027. godine. Unatoč tome, otprilike do srpnja 2026. godine trebali bi biti završeni svi radovi i postrojenje bi trebalo započeti s probnim radom. Nakon toga postrojenje mora šest mjeseci biti u probnom radu, a nakon toga slijede još dva mjeseca za ishođenje dozvola potrebnih za početak rada centra – zaključio je.

zatvori