Subota, 4. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO: KRIŽEVO U ŠEMOVCIMA Predstavljena Etno kuća KUD-a Zvirišće, prikazani zaboravljeni običaji, a uživalo se i u dobroj kapljici

U Šemovcima je počela proslava Križeva.

Etno kuća KUD-a Zvirišće otvorila je tako svoja vrata u sklopu bogatog programa ove manifestacije, a središnja točka događanja bio je stari ambar koji je otkupljen i iz Hampovice dopremljen u seosko dvorište što je bio idejni projekt Odbora za starine KUD-a Zvirišće kako bi se proširila ponuda sadržaja i prikaza tradicijskog načina života.

– Naša mala Etno kuća je sada oplemenjena novim sadržajem, a ja vjerujem da će u naredne dvije godine čitav ovaj prostor dobiti jedan pravi kulturno-umjetnički sadržaj u smislu starina – rekao je predsjednik KUD-a Zvirišće Božidar Ljubić.

Kazao je i kako KUD Zvirišće djeluje već 16 godina i svih tih godina težnja je članova sačuvati kulturnu baštinu i običaje, ali i vratiti interes za starinu i tradiciju.

– Posebno sam ponosan i na naše mlade tamburaše jer mislim da je upravo glazba ta koja ponajviše okuplja i zanima naše mlade. Kako bi ih još više privukli moramo osmisliti nove sadržaje, bilo da to budu neki prikazi putem digitalnih medija, radionice ili slično, ali svakako idemo ka tome – poručio je Ljubić.

Direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik nastavio je kako KUD Zvirišće svake godine iznenadi nečim novim.

– Ove godine imali su malo veću investiciju kupnje starog ambara i ovime ovo mjesto usred Šemovaca postaje jedna prepoznatljiva turistička točka koja će privlačiti posjetitelje tijekom cijele godine – kazao je Cik.

U seoskom se dvorištu osim ljubitelja starine okupilo i mnoštvo zaljubljenika u kvalitetnu vinsku kapljicu s obzirom na to da je etno dvorište bilo mjesto degustacije kvalitetnih vina šemovečkog vinogorja.

– Okupilo se nekoliko vinara sa zlatnim vinima našeg šemovečkog vinogorja. Tu je zlatno vino Mirka Peroka, Mladena Ivančana i drugih – istaknuo je predsjednik Udruge vinogradara i podrumara Šemovci Ivan Grganja te nam otkrio kako i on na tragu čuvanja tradicije planira uskoro otvoriti Muzej stare vinske opreme na svom imanju.

Uz to, u sklopu programa Križeva u zgradi škole otvoren je stalni prikaz “Od lana do platna”. Proizvodnja platna od lana je dugotrajan proces koji traži pažnju, znanje i strpljenje, a upravo su to svim zainteresiranim posjetiteljima prezentirale članice KUD-a Zvirišće te ih nakratko vratile u neka stara vremena.

Otvorenju prikaza prisustvovali su direktor Cik i načelnik Općine Virje Mirko Perok koji je naglasio važnost rada KUD-a Zvirišće u nastojanjima da očuvaju tradiciju ovog kraja.

– Mladi naraštaji ne znaju o ovim običajima gotovo ništa, a mi malo stariji znamo puno. Zato mi je drago da KUD njeguje to, a mi ćemo kao Općina njihov rad i podržati – naglasio je načelnik Perok.

Kazao je kako je u ovogodišnjem programu Križeva poseban naglasak stavljen na tradiciju i kulturu te najavio Županijsku smotru tamburaških orkestara i malih tamburaških sastava koja će se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora kulture održati u nedjelju s početkom u 16 sati.

– Ono što je jako bitno da KUD Zvirišće ima svoj tamburaški orkestar koji će ove nedjelje biti domaćin Županijske smotre pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora kulture. To je izvršno natjecanje za najbolji tamburaški sastav naše županije, stoga pozivam sve ove nedjelje da ih podrže u Društvenom domu u Šemovcima – zaključio je Perok.

Spomenimo da se zanimljiv program u Šemovcima održava i danas, a potražite ga ovdje.

Tekst: Martina Sabađija Buđak

 

[Općina Virje-Šemovci]

Otvorenje stalnog prikaza ”Od lana do platna”🌾
Turistička zajednica područja Središnja Podravina

Objavljuje Drava.info u Petak, 15. rujna 2023. 

zatvori