Utorak, 7. svibnja 2024.

FOTO: ‘POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE’ Brojni mališani po prvi put krenuli u školu, Imbriovčan: Vrlo je bitno da djeca znaju temeljne prometne propise

Više od 36.000 novih prvašića danas je krenulo u škole diljem Hrvatske te će u narednim mjesecima po prvi put samostalno sudjelovati u prometu, najčešće kao pješaci na putu od kuće do škole.

Kako bi im se omogućio što sigurniji dolazak i odlazak iz škole, Policijska uprava koprivničko-križevačka provodi preventivnu akciju “Poštujte naše znakove” čije su aktivnosti i jutros održane kod pješačkog prijelaza prema koprivničkoj Osnovnoj školi Đuro Ester.

Medijima se tako obratio Mario Imbriovčan koji je ovlašten za obavljanje poslova načelnika Policijske postaje Koprivnica rekavši da je riječ o već tradicionalnoj akciji koja se provodi u rujnu svake godine.

– Cilj akcije je prvenstveno zaštititi male sudionike u prometu. Vrlo je bitno da oni, kada prvi put samostalno krenu prema školu, znaju barem temeljne prometne propise kako bi se izbjeglo njihovo stradavanje. Bitno je da vozači posebnu pozornost obrate na mališane, da prilagode brzinu kretanja i voze s povećanim oprezom kako bi u svakom trenu mogli zaustaviti vozilo i spriječiti stradavanje djece – naglasio je Imbriovčan.

Snimio Tomislav Matijašić.

Apelirao je pritom i na roditelje djece.

– Na roditelje apeliram da oni početkom školske godine s djecom prođu put do škole i da im pokažu na opasnosti koje im prijete te da roditelji sami poštuju prometne propise kako bi djeca učila od njih. Policijski službenici će tijekom rujna u zonama škola provoditi pojačani nadzor prometa, a također će tijekom roditeljskih sastanaka educirati djecu kako bi naučila temeljne prometne propise – objasnio je.

Djeca stradavaju u prometu što dokazuje i statistika, nastavio je Imbriovčan.

– Prošle smo godine imali ukupno 14 djece koja su stradala u prometnim nesrećama i 13 njih je sudjelovalo kao putnici u vozilima zbog čega i skrećemo pozornost roditeljima da poštuju propise i prevoze djecu u dječjim sjedalicama. Uz to, jedno dijete stradalo je kao vozač bicikla na obilježenom pješačkom prijelazu – otkrio je.

>> POČINJE ŠKOLA Na prometnicama se smanjuje broj stradale i ozlijeđene djece, policija najavila represivne akcije

Poručio je još da problemi u prometu mogu nastati i prilikom vožnje električnog romobila.

– Izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisana je nova kategorija sudionika u prometa, a to su vozači osobnih prijevoznih sredstava u koja spadaju i romobili. Njima ne smiju upravljati djeca mlađa od 14 godina i mora se koristiti zaštitna kaciga. Svakodnevno primamo liječničke dokumentacije u kojima vidimo da djeca na takvim prometnim sredstvima stradavaju, a nerijetko se događaju i teške tjelesne ozljede. Policijski službenici svakodnevno nadziru i bicikliste; djeca koja počine prekršaje nisu prekršajno odgovorna pa se vezano uz takve prekršaje upućuju obavijesti nadležnom zavodu za socijalni rad i obavljaju se preventivni razgovori s roditeljima. Roditelji, kupite djeci kacige i neka ih djeca stvarno koriste u prometu jer će doprinijeti tome da budu manje posljedice ako se dogodi nesreća – zaključio je Imbriovčan.

zatvori