Nedjelja, 5. svibnja 2024.

POČINJE ŠKOLA Na prometnicama se smanjuje broj stradale i ozlijeđene djece, policija najavila represivne akcije

Od sutra, početkom nove školske godine, 36.000 prvašića sudjelovat će u prometu diljem Hrvatske, najčešće kao pješaci na putu od kuće do škole.

Kako govore u Policijskoj upravi koprivničko-križevačke, vrlo je bitno educirati ih na vrijeme i usmjeriti njihovu pažnju na vrlo bitan faktor prometne sigurnosti zbog čega se 29. godinu zaredom provodi akcija “Poštujte naše znakove” s ciljem zaštite djece u prometu.

– O važnosti ove akcije, koja se provodi kontinuirano još od 1995. godine, govori podatak da se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada znatno smanjio – naglašavaju.

Kada je pak riječ o podacima za Koprivničko-križevačku županiju, od 5. rujna 2022. do 21. lipnja ove godine godine, odnosno za vrijeme trajanja školske godine 2022./2023., na podravsko-prigorskim prometnicama zabilježene su 874 prometne nesreće od čega su djeca sudjelovala u njih 69.

– U nesrećama je ozlijeđeno 14 djece, jedno teško i 13 lakše. Analizirajući podatke u svojstvu sudionika, utvrđeno je da su djeca u nesrećama najviše sudjelovala kao putnici u u osobnim automobilima, a vrsta nesreća u kojima su najčešće sudjelovala bila je bočni sudar – objašnjavaju u policiji.

Po pitanju aktivnosti policije povodom početka nove školske godine te za vrijeme provođenja akcije, policijski službenici su zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave obavili pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola te su zahtijevali otklanjanje uočenih nedostataka.

– Tijekom jesenskih će mjeseci policijski službenici održati 20-minutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Također će, tijekom održavanja predavanja ili naknadno, učenicima podijeliti prigodni promidžbeni materijal – reflektirajuće kišne kabanice – ističu.

Uz to, svakog dana tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policajci će pojačano operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Tijekom rujna pojačano će kontrolirati i brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine, dok će u vrijeme trajanja akcije u zonama škola raditi i pripadnici prometne jedinice mladeži.

zatvori