Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO Predstavljanje Peteranca u Slovačkoj, načelnik Derdić: Ovakva promocija pridonosi vidljivosti općine, širi kulturu i tradiciju i otvara vrata novih suradnji

Nakon što je krajem lipnja i početkom srpnja održan europski FEPE samit u Peterancu, 23 predstavnika ovog mjesta sudjelovalo je na međunarodnom samitu “United values in Cervenik” u isoimenoj slovačkoj općini.

– Na trodnevnom je samitu, pod pokroviteljstvom Europske komisije, lokalnom stanovništvu i predstavnicima država članica Europske unije predstavljeno etno-gastro bogatstvo naše općine. Posjetitelji su tako mogli kušati mudline, krampampulu, domaće slastice i ostale gastro specijalitete, ali i upoznati se s tradicionalnom odjećom i narodnom nošnjom općine te rukotvorinama poput bijelog veza. Imala smo i svoju predstavnicu i u kulinarskom natjecanju, Lidiju Dombaj koja je zauzela visoko 12. mjesto od ukupno 45 natjecatelja – poručili su iz Općine Peteranec.

>> FOTO U Peterancu počinje samit FEPE, načelnik Derdić: U ostale članice Europske unije želimo prenijeti ono najbolje od nas

Spomenimo da su uz načelnika Ivana Derdića i općinske vijećnike, Peteranec predstavili i članice i članovi članovi DVD-a Peteranec, DVD-a Sigetec, Udruge žena Hrvatsko srce Peteranec, Udruge Sigečko srce, Udruge žena Peteranec i KUD-a Fran Galović Peteranec, Udruge Komatničanci, Udruge umirovljenika i ŠRK-a Ivan Generalić Sigetec.

– Izuzetno sam ponosan što je u Slovačkoj ostvarena prva prekogranična suradnja Općine Peteranec kao partnera nakon održanog samita FEPE. Ovakva promocija zasigurno pridonosi vidljivosti općine, širi kulturu, nasljeđe i tradiciju i otvara nova vrata i moguće suradnje koje će doprinijeti boljitku općine Peteranec i svih nas, mještana – rekao je načelnik Derdić.

Dodajmo na kraju da su svi troškovi vezane uz sudjelovanje na UVCE samitu u potpunosti pokriveni sredstvima osiguranima od strane Europske unije.

zatvori