Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO U Peterancu počinje samit FEPE, načelnik Derdić: U ostale članice Europske unije želimo prenijeti ono najbolje od nas

Nakon današnje svečane sjednice nastavlja se bogat program u Peterancu.

Naime, otvara se europski samit “Peteranec and its 20 friendly communities from 10 EU countries to discuss future of Europe”, ili skraćeno FEPE – “Future of Europe in Peteranec”.

>> FOTO/VIDEO: DAN OPĆINE PETERANEC Načelnik Derdić: U dvije godine za projekte smo osigurali više od 1,6 milijuna eura i ostvarili povijesni rezultat

Riječ je o projektu koji je Općina Peteranec aplicirala prije godinu dana s ciljem održavanja trodnevnog samita na kojem će se raspravljati o tri teme – Green Europe, Healthy Europe i Strong Europe. Projekt je prepoznat i pozitivno ocijenjen pa će tako Peteranec do nedjelje živjeti multikulturno bogatstvo koje nudi Europa uz 200-tinjak gostiju iz cijele Europe.

Kako nam je to rekao načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić, samit na jednom mjestu okuplja goste iz 10 država članica Europske unije te u malu sredinu donosi teme koje zagovaraju institucije Europske unije.

– Ujedno je to i prilika da Općina Peteranec i naše susjedne općine prezentiraju sve ono najbolje što nude, kao i cijela Koprivničko-križevačka županija. U ostale države članice Europske unije želimo prenijeti ono najbolje od nas, a ovo je prvi put da Peteranec radi međunarodnu suradnju – istaknuo je načelnik.

Snimio Tomislav Matijašić.

Dodajmo i da je cijeli projekt financiran u potpunosti iz fondova Europske unije i to u iznosu od gotovo 30.000 eura. Samit se pritom prigodno održava u vrijeme kada Republika Hrvatska obilježava 10 godina od ulaska u Europsku uniju, ali i u sklopu proslave Dana općine Peteranec.

– Ovaj samit našu općinu diže na europsku razinu te društveni aspekt projekta zasigurno doprinosi našem daljnjem rastu i razvoju. Imamo brojna bogatstva koja već jesu na europskoj i svjetskoj razini kao što su Sabolić i Galović, pa na kraju krajeva i naši Gruntovčani, ali nekako je kroz desetljeća sve to bilo zaboravljeno i sada smo napokon ponovno otvorili vrata međunarodnoj suradnji i postavili Peteranec na novu razinu koju on zaslužuje od davnih dana – zaključio je Derdić.

Spomenimo da će današnji dan od 20:30 na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Panonija zaključiti tamburaški sastav Cure iz centra i Franjo Barić, a sutrašnja zbivanja počinju u 11 sati svečanim mimohodom zastava i narodnih nošnji. Mimohod će se pritom održati na potezu od Područne škole Frana Galovića Peteranec, kroz ulice Matije Gupca i Braće Radić do Kapetanije u Peterancu. Nakon mimohoda je planiran gastro-kulturno-umjetnički sajam na pomoćnom igralištu Panonije koji će trajati od 12 do 17 sati. Večer završava nastupom Zodiac banda također na pomoćnom igralištu od 20:30.

Zadnji dan FEPE samita u nedjelju započinje u 9:30 svetom misom i koncertom crkvenog zbora u Crkvi svetog Marka Evanđeliste, a nakon toga planirano je službeno zatvaranje samita u društvenom domu u Sigecu.

zatvori