Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO: DAN OPĆINE PETERANEC Načelnik Derdić: U dvije godine za projekte smo osigurali više od 1,6 milijuna eura i ostvarili povijesni rezultat

Važan je dan danas za Peteranec, povodom Dana općine održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Peteranec.

Sjednica je okupila brojne članove vijeća, ali i osobe iz društvenog, političkog i kulturnog života Peteranca i druge uzvanike poput načelnika općina, gradonačelnike, zaposlenike županijskih institucija i ustanova te partnere iz projekta “Future of Europe in Peteranec”.

Predsjednica Općinskog vijeća Općine Peteranec Ivana Dombaj Čižmak uvodno je rekla da su sve odluke aktualnog vijeća donesene većinom glasova, no ne jednoglasno, što ih motivira za nove pothvate.

Snimio Valentino Štefanek.

– Očekuje nas svijetla budućnost. Vrijeme u kojem živimo je izazovno, a mi moramo znati sami stvarati prilike, u tome je naša odgovornost. Pokazali smo da znamo i možemo – naglasila je.

Kako je to u svom obraćanju kazao načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić, od stupanja na dužnost načelnika Općine prošlo je nešto više od pola mandata i bilo mu je jasno kako pred njim i njegovim timom nije lak zadatak, no energično, razborito te s jasnim stavom, ali i poštovanjem uspješno se upravlja Općinom, potvrdio je.

Snimio Valentino Štefanek.

– U dvije godine našega rada vodili smo se načelima transparentnosti, zakonitosti, pravednosti, jednake brige i mogućnosti, stručnosti, informiranosti i dostupnosti. Ono što posebno volim istaknuti uz već spomenuto jest kako se ova Općina napokon okrenula sredstvima Europske Unije i međunarodnim suradnjama – istaknuo je Derdić.

Kada se pak napravi presjek svega što je napravljeno u posljednjih godinu dana, Derdić je mišljenja kako je ostvareno i više nego što su u Općini očekivali.

– U kratkom smo roku uspjeli riješiti razna imovinsko-pravna pitanja koja godinama nisu bila riješena, a koja su bila preduvjet za realizaciju projekata poput nekretnine u središtu Sigeca na kojoj smo izgradili obiteljski park i nekretnine iza Kapetanije na kojoj će se izgraditi sportsko-rekreativni kompleks kroz više faza, a koji je sada pred završetkom druge faze, odnosno izgradnje streetball igrališta, a uskoro i rasvjetom na glavnom nogometnom igralištu Nogometnog kluba Panonija. Izgradili smo i rasvjetu uz stazu do Koprivnice, potpisali ugovor za izgradnju multifunkcionalnog turističkog parka u Sigecu s naglaskom na Ivana Generalića i Gruntovčane, okončali postupak nabave za izgradnju svlačionica za Nogometni klub Mladost, ali i izgradnju nadstrešnice na društvenom domu u Komatnici. Uz to, postali smo dio ITU mehanizma putem kojeg planiramo izgraditi pješačko-biciklističke staze u Peterancu i Sigecu te se okrenuli zelenoj politici postavljanjem pametnih solarnih klupa, totema i servisnih stalaka za bicikle – kazao je Derdić.

Osim toga, na području općine ulagalo se i u mjesna groblja, okoliš te uređenje parkova i ulica, ali i u društveni život kroz mnoge aktivnosti. Naglasak je stavljen i na poduzetnike, obrtnike i OPG-ove te mlade obitelji, kao i na najmlađe i najstarije mještanke i mještane općine.

– Svaki projekt je jednako važan, ali zasigurno posebnu pozornost izazivaju trenutni radovi na desetljećima neodržavanoj, zapuštenoj i derutnoj zgradi bivšeg Mlina za koji nam je na mjeri 7.4.1. odobreno milijun eura bespovratnih sredstava, a nakon kojih će radova nastati multifunkcionalna građevina široke društvene namjene za potrebe udruga i lokalne zajednice, ali i Općine kada započnemo s projektom rekonstrukcije zgrade Kapetanije – naglasio je načelnik.

Snimio Valentino Štefanek.

Spomenimo i da je cilj Općine maksimalno koristiti europska sredstva za ulaganje u imovinu i infrastrukturu te otvoriti ovu općinu međususjedskim i međunarodnim suradnjama.

– Tako smo prije godinu dana aplicirali projekt FEPE “Future of Europe in Peteranec” na javni poziv Europske komisije u suradnji s partnerima iz 10 država članica Europske unije. Projekt kojim se u trodnevnom samitu raspravlja o tri teme koje zagovaraju institucije Europske unije – Green Europe, Healthy Europe i Strong Europe prepoznat je i pozitivno ocijenjen. U ova tri dana Općina Peteranec doživjet će i živjet će multikulturno bogatstvo koju nudi naša predivna Europa, ali što je najvažnije, poslat ćemo poruku snage, spremnosti, htijenja i bogatstva naše predivne općine Peteranec – poručio je Derdić.

Spomenuo je još kako se u Općini iznimno trude da projekti izgradnje, rekonstrukcije i poboljšanja društvenog života budu sufinancirani sredstvima iz različitih izvora pomoći.

– Zato smo ponosni što smo u ove dvije godine “uzeli” više od 1,6 milijuna eura što je povijesni rezultat naše Općine – nastavio je Derdić.

Za sam kraj kazao je kako u Općini imaju jasnu misiju, viziju i cilj.

– Snage, želje, htijenja, timskog duha, ali i zajedništva na koje su pojedinci željeli negativno utjecati, ali nisu uspjeli, i dalje ne nedostaje i zato sam uvjeren da našu općinu koju čine u prvom redu naši ljudi čeka dodatni rast i razvoj – zaključio je Derdić uz zahvalu timu, kolegicama i kolegama, ali i mještankama i mještanima.

Prisutnima se uime načelnika i načelnica pak obratila načelnica Općine Đelekovec Lara Samošćanec.

Snimio Valentino Štefanek.

– Čestitam vam na svim dosadašnjim uspjesima, ostvarenih projekata je stvarno puno. Mještani mogu biti sretni što imaju ovakvo vodstvo koje osluškuje potrebe i brine o svima aspektima života općine, ali se i okreće prema budućnosti te radi stvari koje su do prije nekoliko godina bile nezamislive. Radi se na brojnim velikim projektima i svi oni koji se njima bave znaju da u dvije godine nije lako napraviti ovoliko puno, to je stvarno izniman rezultat. Općina Peteranec nam svima može biti primjer – istaknula je Samošćanec.

Za govornicu je uime spomenutog samita FEPE stao Bela Balog iz Mađarske koji je više puta posjetio Peteranec i vidi da se on razvija, a pohvalio je zalaganje načelnika i vijećnika te ukazao na provedene projekte; njihov značaj posebno je istaknut u lokalnoj zajednici, napomenuo je.

Snimio Valentino Štefanek.

Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić kazao je da je naša županija razvijena onoliko koliko i svaka općina.

Snimio Valentino Štefanek.

– Čestitam vam na svim projektima, lijepo je vidjeti što se sve radi i da se brine o mladima i sportu, ali i da imate planove za budućnost. Lijepo je imati i ovako veliki samit koji će proizvesti neke nove ideje promocije Peteranca i Koprivničko-križevačke županije. Nadam se da ćete i u budućnosti tako raditi – poručio je Ljubić.

Ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anita Sever-Koren podsjetila je da Hrvatska ovih dana obilježava 10 godina od članstva u Europskoj uniji te da i danas postoje različita razmišljanja, no Peteranec je pokazao samo pozitivne strane članstva.

Snimio Valentino Štefanek.

– Drago mi je da je vaša Općina prepoznala prilike i iskoristila ih. Na raspolaganju je dosta sredstava iz različitih sektora, a vama čestitam što ste uspjeli prepoznati prilike, želim vam puno sreće u nastavku rada i provedbi projekata – kazala je.

Saborski zastupnik i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić nastavio je da je na području općine napravljeno puno lijepih i dobrih projekata.

Snimio Valentino Štefanek.

– To pokazuje kakve ste iskorake napravili, no daleko najvažnije je veselje koje se već danima vidi na fotografijama iz Peteranca; vide se smijeh, polet, energija i optimizam. To je najveći ostvareni uspjeh jer ste napravili ogroman iskorak i svojim mještanima omogućili ogromno veselje i nalet optimizma. Na kraju dana sve se svede na ljudski faktor, a vi ste dokazali da toga imate u enormnoj količini – istaknuo je Jakšić podsjetivši i na usku povezanost Grada i Općine u raznim projektima i društvenim događanjima.

Govore je završila izaslanica predsjednika Republike Hrvatske i savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić rekavši da je Općina samitom odlučila osvijestiti lokalni identitet, ali i europsku komponentu.

Snimio Valentino Štefanek.

– Želim da se u sljedeća tri dana radnog i aktivnog boravka u Peterancu vaši gosti upoznaju sa svime što čini naš identitet i da vidimo imate li zajedničke probleme te jesu li modeli rješavanja tih problema isti, odnosno koje su najbolje prakse. Iskoristite taj samit za boljitak mještana i optimizam mještana kojem svjedočimo – zaključila je.

U nastavku sjednice okupljeni su mogli uživati u kratkom kulturno-umjetničkom programu.

 

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Peteranec

Objavljuje Drava.info u Petak, 30. lipnja 2023.

zatvori