Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Županija nastavlja s postavljanjem fotonaponskih elektrana na škole, Ljubić: Želimo biti što energetski neovisniji i okrenuti obnovljivim izvorima energije

Koprivničko-križevačka županija nastavlja s osiguravanjem sredstava za postavljanje fotonaponskih elektrana na školskim objektima.

U Službi ureda župana tako govore da je za objekte kod kojih se projektira dogradnja školskih prostora za jednosmjensku nastavu ugovoreno i korištenje obnovljivih izvora energije. Riječ je o gimnazijama u Križevcima i Đurđevcu, osnovnim školama u Drnju, Ferdinandovcu, Rasinji i Svetom Ivanu Žabnom te Područnoj školi Podravske Sesvete.

Elektrana na školi u Kalinovcu postavljena je pak prošle godine zajedno s elektranama na školama u Sokolovcu i Kalniku, a svi su projekti ukupno vrijedni 95.000 eura. Još 2021. godine postavljene su elektrane i na osnovnim školama u Gornjoj Rijeci, Drnju i Virju, a u sklopu projekta županijskog Centra kompetentnosti elektrane su dobile Obrtnička škola Koprivnica te Strukovna škola Đurđevac.

>> FOTO: POTPISANI UGOVORI Na sedam osnovnih i srednjih škola postavit će se solarne elektrane, vrijednost projekta je gotovo 300.000 eura

Podsjetimo, nedavno su potpisani i 300.000 eura ugovori o javnoj nabavi postavljanja fotonaponskih elektrana.

Izvor: kckzz.hr

U Službi ureda župana ističu da su zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Ana Mušlek boravili u Osnovnoj školi Ivana Lackovića Croate u Kalinovcu te su tom prilikom u pratnji ravnateljice Mirjane Bazijanec razgledali postavljenu fotonaponsku elektranu na krovu škole.

– Kao što je pojasnila ravnateljica Bazijanec, elektrana je jačine 20 kW te se sastoji od 12 panela, a njezino će korištenje doprinijeti značajnim uštedama energije te još učinkovitijem radu škole. Županiji je zahvalila na inicijativi te na podršci u svim aktivnostima kojima se doprinosi većoj kvaliteti nastave. Zamjenik Ljubić također je zahvalio ravnateljici na odličnoj suradnji, dodavši kako su projekti fotonaponskih elektrana na školama zamišljeni na način da pokušamo biti što energetski neovisniji, okrenuti obnovljivim izvorima energije i korištenju čistih energetskih potencijala kojima obiluje naša županija – zaključuju.

zatvori